Makový koláč
Makový koláč

Maková špirála

navardaco - fotkanavardaco, 24. mája 2023
Maková špirála
Foto: navardaco
1
porcia
90 minút
príprava
40 minút
na 175 °C

Suroviny

Na cesto:
330 g
1 bal. (7 g)
1 PL
1 ČL
140 ml
100 ml
1 ks
Na plnku:
200 g mletý
50 g
1/2 ČL
200 ml
150 g
Poleva:




Postup

  1. 1

    Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, cukrom, soľou a nastrúhanou citrónovou kôrou. Pridáme mlieko, olej alebo maslo a vajce a ručne vypracujeme dohladka.

  2. 2

    Cesto prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.

  3. 3

    Medzitým si pripravíme makovú plnku varením ingrediencií aspoň 4-5 minút. Následne po vychladnutí zmiešame s tvarohom.

  4. 4

    Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na dlhý pás, ktorý naplníme vychladnutou makovou náplňou a zrolujeme. Pečieme 35-40 minút pri 175 stupňoch.

  5. 5

    Po upečení polejeme pripravenou citrónovou polevou - vymiešame cukor a citrónovú šťavu (množstvo podľa oka).

  6. 6

    TIP: Do plnky môžeme pridať perníkové korenie, lekvár alebo rum.

Diskusia k receptu

dvorka
Fotka vyzerá lákavo, myslela som si že tá špirála je na takom zaujímavom tanieri, a ono to je poleva ☺ Síce mi dlhšie trvalo kým som prišla na to ako je ten dlhý plát zrolovaný, no to je už môj problém. A urobiť plnku mak tvaroh, tak to ma nikdy nenapadlo. asi najbližšie vyskúšam. riadne ma láka takáto kombinácia a takýto krásny výtvor. Len ja určite bez tej cukrovej polevy, aj keď je to v konečnom dôsledku celkom pekné a hlavne pôsobivé.
evanaaa
Trochu som nepochopila - pás cesta natrieme plnkou a zrolujeme, a nemalo by tam byť aj, že to zrolované potom stočíme do tvaru slimáka? Alebo je to úplne inak, než som to ja pochopila? Aj ja som si v prvom letmom pozretí myslela, že je pod tým tanier :))
navardaco
@evanaaa (24.5.2023 20:48)

Pozdravujem :) ano je to myslené tak, že natrete cesto rolujeme a rolujeme a rolujeme až z toho máme veľkého slimáka :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia