Makový koláč

Maková špirála

Autor receptu: navardaco

1
porcia
90 minút
príprava
40 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, cukrom, soľou a nastrúhanou citrónovou kôrou. Pridáme mlieko, olej alebo maslo a vajce a ručne vypracujeme dohladka.
  2. Cesto prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
  3. Medzitým si pripravíme makovú plnku varením ingrediencií aspoň 4-5 minút. Následne po vychladnutí zmiešame s tvarohom.
  4. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na dlhý pás, ktorý naplníme vychladnutou makovou náplňou a zrolujeme. Pečieme 35-40 minút pri 175 stupňoch.
  5. Po upečení polejeme pripravenou citrónovou polevou - vymiešame cukor a citrónovú šťavu (množstvo podľa oka).
  6. TIP: Do plnky môžeme pridať perníkové korenie, lekvár alebo rum.