Foto: vareska1
Tento skvelý recept na muffinky som objavila náhodou v časopise a neodolala som. Bola nedeľa popoludní, svokrovci už takmer klopali na dvere a keďže Zobraziť celý popisTento skvelý recept na muffinky som objavila náhodou v časopise a neodolala som. Bola nedeľa popoludní, svokrovci už takmer klopali na dvere a keďže makové koláče obľubuje celá rodina, pustila som sa do roboty. Je to rýchlovka a navyše neskutočne chutná. Zmizli rýchlosťou svetla :-D.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 hrnček |
|
2 KL |
|
1/2 hrnčeka |
|
1/2 hrnčeka |
|
1/2 hrnčeka |
|
štipka |
|
Plnka: | |
1/2 hrnčeka - i menej |
|
1 hrnček - i menej |
|
1/2 hrnčeka |
|
|
Postup
-
1
Postup je veľmi jednoduchý - zvládne to aj dieťa školopovinné :-)). Najprv si uvaríme makovú plnku - všetky suroviny okrem strúhanky dáme do hrnca a čakáme, kým to prejde varom. Keďže plnka je dosť riedka, sú dve možnosti - 1./ dať hneď na začiatku menej mlieka alebo 2./ potroške prisypávať strúhanku a plnku takto zahustiť. Priznám sa, že ja to robievam s tou strúhankou a tá chuť je vynikajúca - zakaždým mi ju dva vrabce vyjedajú z hrnca :-).
- 2
Kým plnka odpočíva, pripravíme si cesto - v mise zmiešame múku, PDP, cukor, soľ, olej a mlieko. Pekne ho mixérom vymiešame, aby sa necítilo ukrivdené, že sme plnke venovali viac času. Časť cesta dáme na dno košíčkov, na to dáme za lyžičku plnky a prikryjeme zvyšným cestom.
- 3
Šupneme ich do vyhriatej rúry a pečieme 30 minút na 180 stupňoch v strede, horný dolný ohrev. A tu ich už máme ako vojakov v rade pekne upečené.
- 4
Prajem dobrú chuť a veselý makový úsmev :-))!!!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@medulienka122 presne ako píše @siskam - košíčky sú kupované v Lidli za cca 5 - 6 € a sú veľmi vďačné ..... môžeš ich dať aj do papierových, ale tie následne do plechovej formy na muffiny, inak sa asi roztiahnu na placku - neviem, neskúšala som :)
@tykadielko skúúús .. a môžeš aj napísať, či sa oplatí :-D
@tiginko ak napečieš, napíš, ako chutilo ;-)
@medulienka122 silikonové sú fajn, ale občas by som ocenila aj formu na muffinky a piekla v nej - v papier. košíčkoch - sú krajšie ;-)
Moja dcéra nemôže mlieko, musela som dať drahé kokosové, kedže sójové došlo. Do plnky som dala škoricu a trošičku citrónovej kôry, tak som zvyknutá z vianočných bratislavských...naozaj vynikajúci nápad, asi tieto muffinky budú jedny z našich najobľúbenejších. Vďaka za recept
Toto je komentár môjho manžela, ktorý pred chvíľou muffiny ochutnal. Už keď som videla recept, vedela som, že sa mu zavďačím, lebo pre neho je všetko makové to úplne najlepšie, čo môže byť.
Cesto som máličko zmenila, ubrala som polovicu oleja, pridala jedno vajce, premiešala všetko suché a všetko mokré, potom som to zľahka spojila. Cesto sa mi zdalo trošku hustejšie oproti tomu, ktoré pekávam, tak som nakoniec primiešala asi pol deci mlieka.
Veľmi pekne ďakujem za recept, je to naozaj výborný nápad.
@tiginko nemáš za čo ďakovať, mňa veľmi teší, že si sa rozhodla ich vyskúšať ... aj u nas patria medzi top ... a aj ja ďakujem za nápad so škoricou a citr. kôrou - určite vyskúšam, len neviem kedy, lebo uvažujem o dietke :-DDDDD
@sovka62 aký zlatý manžel :)))))) ... že pozdravujem ... a ďakujem za pochvalu - od teba zvlášť - pre mňa si pani kuchárka, pre každého máš milé slovo :-) ... inak musím sa ti priznať, že prvý recept, s ktorým som sa stretla na vareche bol práve ten tvoj - Univerzálne kysnuté cesto :-)
A k lekváru čo ti vytiekol z buchiet (dúfam, že sa nepletiem, do čoho nemám), chyba bude v lekváre. Možno máš kúpený, zahustený želírovacím prípravkom a ten po zohriatí tečie, nemá ho čo držať v kope a možno si si taký sama zavarila, želírovacie prípravky sú v móde.
Ak lekvár kupuješ, skús od RISO Rimavská Sobota (v Jednote), tí varia lekvár klasickým spôsobom.
@mariaklara mákošky - kámošky ... aké milé :-)) ... mne sa práve na tom recepte páči, ze tu nejde vajce, je málo takých receptov
a na buchty som nezanevrela, neboj, kúpim lepší lekvár a vyskúšam znova ;-)
Este jedna prakticka poznamka : ak si odmerias 1 salku/1 cup/ maku nemleteho a potom ho zomelies -plus normalna davka cukru , naplne ti vyjde do dvoch davok mufinov . Ja si z vychladnutej plnky urobim take gulocky a tie potom pouzijem . Je to krajsie a tiez mam istotu , ze sa mi ujde rovnake mnozstvo plnky do kazdeho kolacika .
Ked Varecha zacinala, mali sme tu debatu o muffins pretoze sa prave zacinali u nas piect vo velkom a postup prace bol nie najlepsi - vela ludi si ich zamienalo /este aj dnes/ za cup cakeks.
nespominam si kde som radila, ze cesto sa NESMIE nikdy vymiesat hladko /akoby piskot/ len ak ako radi aj tu @sovka len zlahka premiesat akoby sa vsetko suche spojilo s mokrym.
len vtedy dostanete chutne a nadychane muffins.
je to na zaklade, ze tu sa robia aj velmi "hutne" pretoze boli vymyslom rychlych ranajok, ktore maju obsahovat zaklad ranajsej stravy a preto sa robia z roznych druhov muk, orechov, susenych ci cerstvych bobul a prisad od vymyslu sveta, ktore tu su k dostaniu a keby sa dohladka vymiesali tak by z nich boli "buchare".
taktiez je dobre namiesto normalneho mlieka pouzit nieco kysle /mlieko, smotanu, yougurt/ toto napomoze vlacnosti a chuti cesta.
@honestka medzicasom som sa dozvedela, ze to treba len tak zlahka zlahucka :D .... ale v tomto pripade si myslim, ze to az tak nevadi, tej plnky je tam tak vela, ze cesto takmer ani necitim - ale pri inych mafinkach to uz praktizujem :)
@mariaklara aj ja ich robievam dost casto, vsetci sa len zalizujeme :) ... vraj su vynikajuce aj s tvarohovou plnkou, ja som neskusala, ale kamoska ano a vraj super
@frezia68 vyhoda - ci skor nevyhoda muffiniek je ta, ze sa ich az tak vela neurobi, tak toho sladkeho az tak vela nebude :) ... ty ochutnas a ostatne ponuknes inym mlsnym jazyckom ;-) i ked myslim si, ze pri jednom neostanes :)
To mám za to, že nerozmýšĺam ...malo mi byť jasné, že jeden hrnček múky nedá dosť cesta na 12 košíčkov ...😪