Mäkkučké šišky fotorecept

renica - bez fotkyrenica, 15. februára 2014
Mäkkučké šišky (fotorecept)
Foto: renica

Viem,že receptov na šišky je tu habadej.Napriek tomu som sa rozhodla pridať aj ten svoj.Šišky sú mäkkučké ako vata a vydržia mäkké aj do druhého dňa,teda pokiaľ nezmiznú skôr :)

60 minút
príprava

Suroviny

500 g
1 ks
200 ml
20 g
160 g
1 PL
2 PL
1 ks
50 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Uvaríme si zemiaky v šupke a necháme ich vychladnúť.Mne sa nikdy nechce čakať až do vychladnutia,tak ich pridávam do cesta aj vlažné. Z vlažného mlieka,droždia a trošky cukru urobíme kvások. Kým nám bude kvások pekne rásť,navážime si do misy múku,postrúhané varené zemiaky,vajíčko,rozpustené maslo,kyslú smotanu,rum,štipku soli a nakoniec kvások.

    Mäkkučké šišky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz si trošku zababreme ruky a vypracujeme cesto.

    Mäkkučké šišky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vôbec sa nemúsime zdržiavat tým,že necháme ceto kysnúť. Ja si ho hneď po vymiesení rozdelím na dve polovice a z každej urobím šúľok.

    Mäkkučké šišky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tie si potom nakrájam na menšie kúsky.

    Mäkkučké šišky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A z nich potom robím guličky. Kľudne môžete cesto aj vyvaľkať a vykrajovať šišky pohárom alebo iným načiním. Je to určite jednoduhšie,len ja mám všetky poháre buď veľké alebo malé,tak sa s tým takto hrám.

    Mäkkučké šišky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz príde na rad kysnutie. Šišky prikryjeme utierkou a necháme ich odpočívať. Pol hodinka bude úplne stačiť.

    Mäkkučké šišky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do každej,už vykysnutej šišky,urobíme prstom dierku. Toto je moja najobľúbenejšia časť :)

    Mäkkučké šišky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    V hrnci si rozpálime olej a šup doň so šiškami. Pozor,šišky smažíme najskôr dierkou nadol,lebo inak by nám zmizla.

    Mäkkučké šišky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Smažíme do zlatista. Stačí tomu naozaj chvíľka.

    Mäkkučké šišky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Šišky necháme odkvapkať od prebytočného oleja na papierovom obrúsku.

    Mäkkučké šišky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Posypeme cukrom a plníme do dierok lekvárom alebo jahodovou penou,alebo čo už má kto rád :)

    Mäkkučké šišky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

48 komentárov k receptu
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
Tieto šišky musia byť ozaj vynikajúce. Aj ja mám recept so zemiakmi. Sú ľahučké a nezaťažia žalúdok. Porovnám Tvoj recept s mojim, čo mi chýba doplním a určite vyskúšam, veď sú tu fašiangy.
juuj, vyzerajú nádherne, priznám sa,pre mňa novinka zemiakové cesto na šišky, aj spôsob prípravy,vždy som vykrajovala, veľmi sa mi páčia,ukladám si, u mňa máš 5*
dakujem vam velmi krasne za pozitivne ohlasy :) dlho som sa odhodlavala pridat sem nejaky recept.doteraz som bola len sliedicka a skusacka receptov. tak som rada,ze to dobre dopadlo :)
recept je bezkonkurenčný, práca k tomu receptu s foto popisom nemá chybu.
Tvoj recept ide do knihy pre zábudlivých , aj si to hneď vytlačím.
S tým dierkovaním , je tiež moje :-)
Ja si spomínam, že aj moja babka neváľkala cesto, neviem kedy to vaľkanie začalo, dokonca s veľkou polievkovou lyžicou naberali cesto a tak dávali piecť na panvicu . V kysnutom ceste s kyslou smotanou nič nepokazíš, skôr vylepšíš, moja skúsenosť.
vyskusane, do pol hodiny zjedene,ponukla som susede Spanielke,nevedela ich vynachvalit,pyta si recept(-: a vynikajuce boli aj pre mojho nemeckeho kamarata a jeho rodinu,takze takto nejak medzinarodne tvoje sisky mali veeeeeelky uspech.dakujem,recept im s tvojim dovolenim posuniem(-:
chcem sa spýtať..či šišky na fotkách sú z 1 dávky..je nás totiž 7 a potrebujem vedieť či mi stačí 1 dávka,alebo potrebujem 2. ďakujem. vyzerajú veľmi dobre,cez víkend vyskúšam :-)
veľmi pekne Ti ďakujem za recept, ja milujem šišky ale ešte somv živote tak dobre nejedol, ja som troška upravil ich nakoľko som nemal prave doma smotanu, tak som namiesto nej dal domáci bielý jogurt a vajce som rozdelil, pridal som žltok a z bielka vyšľahal sneh, no to len tak ma napadlo, neviem vynachvaliť a ešte ráz diky.
joel, ja dakujem za pozitivny ohlas :D Ja ked nemam smotanu,tak zvyknem dat plnotucne acidko,ale biely jogurt je tiez super. Niekedy musim vyskusat aj s tym vyslahanym bielkom :)
dnes som ich robila na obed a k tomu šošovicovú polievku, vynikajúce, akurát namiesto rumu som dala amareto /rum som nemala :( ) ale aj tak boli vynikajúce :)
Aj ja som ich vyskusala v sobotu. Nasim chutili. Ale podla klasickeho receptu bez zemiakov je šiška (po našom pampúšik) porovitejsia. Vtedy sa vytvoria az take oká vzduchoprázdna, prázdne velké diery a je nesmierne lahká. Táto bola hutnejšia. Vyskúsala som, ale sa vratim k môjmu povodnemu receptu.
Robila som tieito sisky v nedelu.......cesto s mi zdalo dost mokre tak uz som nemala odvahu dat tm este zemiaky.Par som naplnila vanilkovym kremom,par som nemala klasicky s marmeladou.Po usmazeni boli ako paperie.....velmi,velmi dobre.Kedze sa mi par kuskov zvysilo dala som do mraznicky.Musim napisat ze tieto sisky ma velmi milo prekvapili,pretoze aj tie z mraznicky boli velmi dobre.Dakujem za receptik a urcite ich budem robit castejsie
ahoj, ako som sľúbila, aj keď až teraz, ale urobila som ich:-) sú vynikajúce, zvonka chrumkavé a vnútri vláčne, mäkučké. Nemajú síce také oká v ceste ako klasické, ale to vôbec nevadí. Jediné, čo mi vadilo, že som ich nemala rovnako veľké, keďže kúsky neboli rovnako krájané - moja chyba. Inokedy budem zasa vaľkať a vykrajovať, ale cesto je dobré. Mama dávno robievala zemiakové šišky s redším cestom, aj som na ne zabudla.



Pridaj komentár k receptu: