Šišky ako vánok

elisticka - fotkaelisticka, 30. januára 2012
Šišky ako vánok
Foto: elisticka

Tieto šišky robím asi 40 rokov a tak sú vynikajúce že som sa rozhodla ich dať sem hoci som nefotila postup len finále ale Zobraziť celý popisTieto šišky robím asi 40 rokov a tak sú vynikajúce že som sa rozhodla ich dať sem hoci som nefotila postup len finále ale dievčence chceli receptík tak pridávam...kedže tu máme fašiangy tak ich vyskúšajte:-)

36
porcií
120 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 ks
1 ks
200 ml
20 g čerstvé
160 g uvarené v šupke
1 PL
1/2 KL
2 PL rozpustené
50 ml
Plnka:
2 ks
100 g
2.variant plnky:
2 ks
100 g




Postup

  1. 1

    Najskôr si uvaríme zemiaky v šupke..a necháme vychladnúť,potom ich postrúhame na jemno.Do misky si dáme múku a soľ pridáme nastrúhané zemiaky ,vajíčko a žľtok.Do vlažného mlieka dáme cukor a rozdrobené kvasnice.Ked vykysne pridáme do misky,vylejeme aj roztopené maslo a rum a vypracujem cesto.

  2. 2

    Na pomúčenú dosku dáme cesto a rozvaľkáme ho asi na 1cm a vykrajujeme kolečká.necháme ich na doske asi 1 hodinu kysnúť.

  3. 3

    V hlbšej panvici si dáme rozohriať olej a masť a vykysnuté šišky hodíme vrchnou stranou do oleja a prykryjeme asi tak po 2 minútach odokryjeme a otočíme ale už neprikryvame.usmažené preložíme na tácku vystlanú obrúskami aby vypili zbytočnyý olej.

  4. 4

    Zakiaľ nám kysnú šišky urobíme si pknku. nad parou vyšľaháme sneh s cukrom a pridáme džem a došlahame .môžeme dať aj vanilkový cukor.Druhá varianta peny :dáme kryštálový cukor do kastrolika a trocha vody aby bolo zarovno cukrom a uvarime na nit..a potom robime sneh a do vyšľahaných bielok prilejeme horúcu niť a šľaháme a pridáme džem..tento sposob je rýchlejší tak si vyberte :-))

  5. 5

    Na šišky nastiekame ozdobne penou a pocukrujeme povrch ...dobrú chuť:-))

    Šišky ako vánok - obrázok 5
  6. 6

    a takto vyzerajú vo vnutri....

    Šišky ako vánok - obrázok 6

Diskusia k receptu

anina43
,šišky sú zaujímavé tým, že sa do cesta pridávajú zemiaky, po spracovaní sa s cestom hneď pracuje a až potom sa necháva kysnúť. dúfam, že som receptu porozumela ? poznám mnoho receptov, ale takýto nie a preto ho určite vyskúšam. čo sa týka peny kedy treba pridať vodu a približne koľko, penu nad parou som už dávno nerobila dik
turistka
@elisticka , nikdy som nerobila cesto na šišky so zemiakmi, teraz je taká fajn sezóna, a pekne si nám ich naservírovala.
1x eli77
anika62
mnam:) vyzeraju lahunke urcite ich vyskusam dakujem za recept
kata50
Nepoznám tento recept, ale vyskúšam ho. S tou penou musia byť fajnové :-))
elisticka
@anina43 omluvam sa ta voda ide iba vtedy ked sa to nerobi nad parou ale iba sa leje niť do vyšľahaných bielkov...
marijanka712
krásne , chutné a zaujímavé ukladám a vyskúšam dúfam, že sa mi podaria ako tebe pači sa mi, že s cestom sa hned pracuje.
tetrisss
Poznam a vrele odporucam, tieto sisiky su lahke a stavnate.
babina28
tieto tvoje vyskušam,lebo so zemiakmi som ešte nerobila.trošku sa bojím,či sú nie husté,ale potom ti napíšem
sjuz
túto penu zbožňujem, ako decko sme to jedávali v školskej jedálni...ukladám práve kvôli nej...:))
1x dandy
marijanka712
skutočne rozprávkové šištičky aj ja robievam zemiakové ale iná receptúra tak viem, že kde ide zemiak tak tak skoro sa nevysušia a ked ostanú tak aj na druhý den sú vynikajúce. obyčajne neostanú ....
klaura
tiež by som mala urobiť šišky ... vyskúšam tvoj recept ...
tatranka
Krásne šišky.Ten názov je ako uliaty Eliška,sú naozaj ako vánok.Mám recept na šišky so zemiakmi,ale postup je iný a nemám ich ako vánok.A tá pena ma dostala.Jednoducho vieš vždy niečim brilantným prekvapiť.Aj z obyčajných šišiek urobíš sviatok. Paráda...)))
ancicka
Verím,že sú fajnové,robievam tiež zemiakové cesto.
alexdidi
Vyzerajú krásne,so zemiakmi som ešte nerobila,skúsim...
coldbery
Eliška ako vždy sú nádherne a určite aj fajnové ♥
frona
@elisticka šišky sú perfektné a vynikajúce. Dnes som ich robila a už je skoro po nich,,,,mňamky
garanco
So zemiakmi som ešte nerobila, vyskúšam. Vyprážam ich vo fritéze, veľmi sa mi to osvedčilo, penu robím tiež a dávam do nej domáci lekvár-najlepšie malinový:-)))
(...už teraz mi slinky tečú...)
karky
Prave ich robim, uvidime ako to dopadne...mnamky...vdaka za receptik
jazavka
mňam, ukladám, určite vyskúšam, zbožňujeme šišky...
dogagador
v Rakusku som chodila do pekarne na Krapfen, boli uzasne, odvtedy som ich nejedla, takze asi sa do toho pustim. vyzeraju prekrasne lakavo
tothka
Takéto šišky robievam, sú neskutočne dobré, s takou penou ako ty som ich ešte nerobila, takže určite ich budem inovovať. Recept , ktorý rom pridala minulý rok na Varechu ako "Šišky podľa Júlie" pochádza z Omšenia, čo od vás nie je ďaleko, takže možno aj preto tá veľká podoba receptu. Určite ich vyskúšam s penou poľa teba.
jarkulienka
Tak včera večer som ich robila a už ani iné nebudem robiť! Fantastické!!!
A dala som ich (bez peny) na lodžiu zmrznúť, lebo dnes prídu deti z Prahy, nech majú čerstvé. A penu robím dnes. Ďakujem, ďakujem.
tatranka
Eliška,piekla som tvoje šišky ako - vánok.Sú ohromné!!!!!!! Doporučujem vareškárkam.Lepší recept ani nemám.Pridala by som sem fotto,ale neviem.
tatranka
No veď som Eli napísala,že ho neviem pridať.Ďakujem za obrázok.Moje sú chutné,ale nie také krásne ako tvoje.Vďaka za recept.Ja lepší recept na šišky nemám.
jeny65
Vyzerajú úžasne a páči sa mi aj tento recept, preto ich určite vyskúšam upiecť.Veľmi pekne ďakujem za recept!
slavka11
sisky vyskusane. Dnes boli na obed .Manzel chvalil aj pusu som dostala. A mamina tiez chvalila. Robila som sisky prvykrat ale myslim ze tento recept budem robit vzdy. Upecene su uz asi tak dve hodiny a stale su chrumkave a nafuknute uvidime ako budu chutit zajtra. vdaka za recept
elisticka
dakujem dievcence:-)) @slavka11 aj na druhy den boli krasne vobec nesploskli.....boli vyborne :-)) muz si ich setril a a veru aj na treti den si pochutnaval:-))) keby som ja nedietovala tak mu nezostane:-)
cica2
Eliška, Martuška, krásne sa vám vydarili, neviem ktoré skôr obdivovať :-))....už je recept v mojej kk
andrea3
@elisticka krásne sa ti podarili :) ja by som tiez rada vyskusala, ale stale rozmýšlam, či je rum bezlepkový? Aký si použila? Počula som, že bezlepkový je iba biely rum.
slavi
superkove, ozaj su lahucke ako vanok :) ja na kysnute nie som teda majster, ale tieto sisky sa ozaj vydarili. Ukladam a ďakujem:-)
slavi
k tomu bezlepkovemu rumu este, nasla som, ze to musi byt ozajstny rum, vyrabany z cukrovej trstiny, skus si najst vyrobcu a zadat dotaz priamo vyrobcovi. Ten nas Tuzemsky UM isto bezlepkovy nie je.
elisticka
@slavi dakujem ale tento recept nie je pre celiatikov... no celiatikom sa moze dat iny alkohol bezlepkovy.....
jazavka
ďakujem veľmi pekne za receptík, dnes som robila, nemajú chybu, urobila som aj malinovú penu - no jedna mňamka...
danielas
Robila som ich ,vynikajúci recept-všetkým chutilo,ď :)
akeber
vyskúšala som penu ,prvú variantu nad parou ,,,,vynikajúca deti sa nevedia dooblizovať :-))) vďaka


babinka
mala som na ne uz dlho chut, ale tu, kde sa zdrziavam ako doma, sladke nepatri k najoblubenejsim, tak som sa rozhodla urobit iba pre seba, a vydarili sa, len prave v ten den deti mali ine sladke veci a tak som ich najviac zjedla ja, jednoducho v nepravy cas som ich robila. Mne chutili, aj diery mali a tak som smutne sa divala na druhu polovicu cesta, co s nim? Odlozila som ho roztiahnute do sacku a do mrazaku. Dnes prisiel den D, rano som cesto dala vonku z mrazaku, po troch hodinach zacalo ozivat a ja som z neho urobila pizzu! Natrela cesto olejom, na to domacu paradajkovu stavu s cesnakom (recept z varechy), vymiesala oregano, tymian a bazalku s dalsom davkou paradajkovej stavy, pridala vselico na cesto, pre deti bez stiplaveho salamu, pre dospelych aj salam i huby a kopec syru, upiekla na 260 C za 10 minut. A za chvilocku po vybrati z rury sa do toho vrhli vsetci. Vraj to bolo vynikajuce, aj mne sa usiel cipik, a to som piekla obdznikovu pizzu na cely plech :). Takze da sa robit aj pre sladkych aj pre slanych naraz... Vdaka za recept
elisticka
@babinka super ze si vyskusala aj na slano veru si to dam do poznamky aby som nezabudla:-))) aj ja dakujem:-))
vierutt
Ale ste mi narobili chuť! So zemiakmi som ešte nerobila, tieto určite vyskúšam.
hubata
Aj pre mňa je prekvapením dať zemiaky do cesta na šišky.... ale bežne ich dávam do slaného kysnutého cesta. Takže vyskúšam, lebo vyzerajú bohovsky dobré...... Si šikuľka, ukladám do KK, lebo zasa zabudnem na tie zemiaky.
ilusa
uzasne su,prave som ich dokoncila a ine ani nebudem robit
lavacka
Este nam jedny nevychladli v brusku, uz zarabam druhe, lebo je tu plac, ze prvi zjedli vsetky a druhym sa neuslo. Fantasticke sisky, nie vanok, ale rozpravka, nebicko v ustach. Ked ich pochvalila moja svagrina rastla som do neba, lebo ona VELMI skromne chvali, ale pochvala patri aj Tebe za to, ze si sa podelila o recept. Vdaka srdecna.
gionima
Hladala som recept na penu,ale tieto sisky vyzeraju nadherne a chutno takze menim moj recept na sisky a o vikende vyskusam.uz sa neviem dockat
gionima
boli super fantasticke uz urcite nikdy nezmenim recept :D
jozka2
no,co dodat ostatni povedali za vsetkych,naozaj ako vanok.
bzucka104
mohla by som sa opytat, co to presne znamena: uvarime na nit..a potom robime sneh a do vyšľahaných bielok prilejeme horúcu niť ?
dakujem za odpoved...
bzucka104
mohla by som sa opytat, co to presne znamena: uvarime na nit..a potom robime sneh a do vyšľahaných bielok prilejeme horúcu niť ?
dakujem za odpoved...
elisticka
na nit znamena ze ked uvarime cukor tak ked z neho naberieme sa neleje ako voda ale je to take hustejsie a pri liati to pripomina nit.....
srdiecko31
Odporucam sice ja som si sisky naplnila lekvarom a grankom no chutia skvele nedavala som to na vrch s bielkom ale su fajne
citroen
@elisticka ,ďakujem za perfektný recept na šišky. Robil som ich prvý krát v živote a taký som bol rozohnený do práce,že som si zamenil hladkú múku za polohrubú a vôbec som nedal rum.Prišiel som na to až po vypražení a môžem Ti povedať že aj tak boli výborné a dokonca aj na druhý deň
marava
objavila som váš recept na šišky a môžem ho len odporučiť, sú vynikajúce
iwangela

Mne sa moc nepodarili dnes:-( podarilu sa len prve a ked som cesto znova premiesila tak tie boli surove v strede :-I
iwangela
sak som si povykrajovala poharom sisky a co my ostali zbytky cesta tak to som si prmiesila znova dokopy a zas povykrajovala a tie som mala surove v strede.provokacia?nie! a nick som si vytvorila len preto aby som mohla dat komentar alebo vlastne sa spytat ze preco boli tie druhe surove........
veronikahu
piekla som ich dnes a sú výborné, na to, aby sa v strede prepiekli, pred položením na olej robím prstami do nich dierky, ale myslím, že to nie je problém, z odrezkov som vytvarovala a upiekla langoš, aj ten bol dobrý, keďže cesto nie je sladké a dá sa použiť aj na slano... doporučujem mladým gazdinkám, aby droždie vajcia a maslo mali izbovú teplotu, takto sa kysnuté cesto určite vydarí...
1x vera13
havino
Eli, naj šišky, aké som kedy jedla, v nedeľu opäť miesim, pochvala od troch susedkých rodín, že lepšie nejedli a to som bola skeptická roky dozadu voči vareným zemiakom v ceste na šišky, ja už iné robiť nebudem, na doske hotové vykrojené som nechala kysnúť hodinu, ale tie posledné kým sa prvé usmažili, tie rástli v oleji, ako divé