Mäkkučké šišky (fotorecept)
Autor receptu: renica
Viem,že receptov na šišky je tu habadej.Napriek tomu som sa rozhodla pridať aj ten
svoj.Šišky sú mäkkučké ako vata a vydržia mäkké aj do druhého dňa,teda pokiaľ nezmiznú
skôr :)
Postup
- Uvaríme si zemiaky v šupke a necháme ich vychladnúť.Mne sa nikdy nechce čakať až do vychladnutia,tak ich pridávam do cesta aj vlažné.
Z vlažného mlieka,droždia a trošky cukru urobíme kvások.
Kým nám bude kvások pekne rásť,navážime si do misy múku,postrúhané varené zemiaky,vajíčko,rozpustené maslo,kyslú smotanu,rum,štipku soli a nakoniec kvások.
- Teraz si trošku zababreme ruky a vypracujeme cesto.
- Vôbec sa nemúsime zdržiavat tým,že necháme ceto kysnúť. Ja si ho hneď po vymiesení rozdelím na dve polovice a z každej urobím šúľok.
- Tie si potom nakrájam na menšie kúsky.
- A z nich potom robím guličky. Kľudne môžete cesto aj vyvaľkať a vykrajovať šišky pohárom alebo iným načiním. Je to určite jednoduhšie,len ja mám všetky poháre buď veľké alebo malé,tak sa s tým takto hrám.
- Teraz príde na rad kysnutie. Šišky prikryjeme utierkou a necháme ich odpočívať. Pol hodinka bude úplne stačiť.
- Do každej,už vykysnutej šišky,urobíme prstom dierku. Toto je moja najobľúbenejšia časť :)
- V hrnci si rozpálime olej a šup doň so šiškami. Pozor,šišky smažíme najskôr dierkou nadol,lebo inak by nám zmizla.
- Smažíme do zlatista. Stačí tomu naozaj chvíľka.
- Šišky necháme odkvapkať od prebytočného oleja na papierovom obrúsku.
- Posypeme cukrom a plníme do dierok lekvárom alebo jahodovou penou,alebo čo už má kto rád :)