Mäkkučké šišky (fotorecept)

Autor receptu: renica

Viem,že receptov na šišky je tu habadej.Napriek tomu som sa rozhodla pridať aj ten svoj.Šišky sú mäkkučké ako vata a vydržia mäkké aj do druhého dňa,teda pokiaľ nezmiznú skôr :)

60 minút
príprava

Postup

  1. Uvaríme si zemiaky v šupke a necháme ich vychladnúť.Mne sa nikdy nechce čakať až do vychladnutia,tak ich pridávam do cesta aj vlažné. Z vlažného mlieka,droždia a trošky cukru urobíme kvások. Kým nám bude kvások pekne rásť,navážime si do misy múku,postrúhané varené zemiaky,vajíčko,rozpustené maslo,kyslú smotanu,rum,štipku soli a nakoniec kvások.
  2. Teraz si trošku zababreme ruky a vypracujeme cesto.
  3. Vôbec sa nemúsime zdržiavat tým,že necháme ceto kysnúť. Ja si ho hneď po vymiesení rozdelím na dve polovice a z každej urobím šúľok.
  4. Tie si potom nakrájam na menšie kúsky.
  5. A z nich potom robím guličky. Kľudne môžete cesto aj vyvaľkať a vykrajovať šišky pohárom alebo iným načiním. Je to určite jednoduhšie,len ja mám všetky poháre buď veľké alebo malé,tak sa s tým takto hrám.
  6. Teraz príde na rad kysnutie. Šišky prikryjeme utierkou a necháme ich odpočívať. Pol hodinka bude úplne stačiť.
  7. Do každej,už vykysnutej šišky,urobíme prstom dierku. Toto je moja najobľúbenejšia časť :)
  8. V hrnci si rozpálime olej a šup doň so šiškami. Pozor,šišky smažíme najskôr dierkou nadol,lebo inak by nám zmizla.
  9. Smažíme do zlatista. Stačí tomu naozaj chvíľka.
  10. Šišky necháme odkvapkať od prebytočného oleja na papierovom obrúsku.
  11. Posypeme cukrom a plníme do dierok lekvárom alebo jahodovou penou,alebo čo už má kto rád :)