Foto: evusik
Kúpila som si novú formu na studené pokrmy, neodolala som a musela som ju rýchlo vyskúšať a tu je výsledok.
príprava
Suroviny
Aspik: | |
1 bal. |
|
1/4 kocky |
|
250 ml |
|
Majonézová hmota: | |
100 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
50 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
3-4 ks |
|
250 g |
|
400 g |
|
1 PL |
|
1/2 ČL |
|
1 bal. |
|
1 kocka |
|
Postup
-
1
najprv si uvaríme vajcia na tvrdo, vychladené nakrájame na kolieska. Zo šunky si vykrojíme kvetinky a z olív kolieska.
-
2
Tortové želé číre zmiešame z 1/4 bujónu a 250 ml vody, (alebo miesto vody a bujóna použijeme kurací vývar ) privedieme do varu a časť vylejeme do formy. Bujón aspik ochutí ale aj zafarbí do žlta, ak chcete mať aspik číry tak ho len osoľte a okoreňte bielym mletým korením.
-
3
na mierne stuhnutý aspik naukladáme kvetinky, alebo inak ozdobíme ....
-
4
nalejeme zbytok aspiku a naukladáme kolieska vajec. Odložíme do chladničky.
-
5
Šunku, šampiňóny, vajíčka, kápiu nakrájame na drobno. Ak použijeme sterilizovanú zeleninu stačí scediť, ak použijeme mrazenú stačí zaliať vriacou vodou, nechať postáť, scediť a prepláchnuť studenou vodou.
-
6
Tatarskú omáčku, smotanu, 1 PL octu, mleté biele korenie zmiešame
-
7
Do misky si dáme bujón, zalejeme 1 dl vriacej vody a necháme vychladnúť. Do studeného bujónu zamiešame Želatínový stužovač a dobre rozmiešame ....
-
8
spojíme s majonézovou hmotou, pridáme všetky ostatné ingrediencie a premiešame.
-
9
Navrstvíme na aspik ....
-
10
a uzavrieme viečkom, alebo fóliou a uložíme do chladničky na pár hodín.
-
11
Hotové opatrne preklopíme a môžeme sa napchávať :-)
-
12
Veľká noc 1.apríla 2013 - dnes som robila tak ako každý rok, postup ten istý len formu som zvolila inú... ešte k počasiu, včera snežilo celý deň, napadalo tak 15cm... dnes od rána svieti slniečko, ráno bolo pár stupňov pod nulou, teraz na obed je pár stupňov nad nulou a nebyť toho snehu tak by dnes bol krásny jarný veľkonočný pondelok :-)
dakujem za recept