Kúpila som si novú formu na studené pokrmy, neodolala som a musela som ju rýchlo vyskúšať a tu je výsledok.
príprava
Suroviny
| Aspik: | |
| 1 bal. | 
                                                             | 
                                                    
| 1/4 kocky | 
                                                             | 
                                                    
| 250 ml | 
                                                             | 
                                                    
| Majonézová hmota: | |
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 3-4 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 250 g | 
                                                             | 
                                                    
| 400 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 bal. | 
                                                             | 
                                                    
| 1 kocka | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
najprv si uvaríme vajcia na tvrdo, vychladené nakrájame na kolieska. Zo šunky si vykrojíme kvetinky a z olív kolieska.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Tortové želé číre zmiešame z 1/4 bujónu a 250 ml vody, (alebo miesto vody a bujóna použijeme kurací vývar ) privedieme do varu a časť vylejeme do formy. Bujón aspik ochutí ale aj zafarbí do žlta, ak chcete mať aspik číry tak ho len osoľte a okoreňte bielym mletým korením.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
na mierne stuhnutý aspik naukladáme kvetinky, alebo inak ozdobíme ....
                                                     - 
                                                    4
                                                    
nalejeme zbytok aspiku a naukladáme kolieska vajec. Odložíme do chladničky.
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Šunku, šampiňóny, vajíčka, kápiu nakrájame na drobno. Ak použijeme sterilizovanú zeleninu stačí scediť, ak použijeme mrazenú stačí zaliať vriacou vodou, nechať postáť, scediť a prepláchnuť studenou vodou.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
Tatarskú omáčku, smotanu, 1 PL octu, mleté biele korenie zmiešame
                                                     - 
                                                    7
                                                    
Do misky si dáme bujón, zalejeme 1 dl vriacej vody a necháme vychladnúť. Do studeného bujónu zamiešame Želatínový stužovač a dobre rozmiešame ....
                                                     - 
                                                    8
                                                    
spojíme s majonézovou hmotou, pridáme všetky ostatné ingrediencie a premiešame.
                                                     - 
                                                    9
                                                    
Navrstvíme na aspik ....
                                                     - 
                                                    10
                                                    
a uzavrieme viečkom, alebo fóliou a uložíme do chladničky na pár hodín.
                                                     - 
                                                    11
                                                    
Hotové opatrne preklopíme a môžeme sa napchávať :-)
                                                     - 
                                                    12
                                                    
Veľká noc 1.apríla 2013 - dnes som robila tak ako každý rok, postup ten istý len formu som zvolila inú... ešte k počasiu, včera snežilo celý deň, napadalo tak 15cm... dnes od rána svieti slniečko, ráno bolo pár stupňov pod nulou, teraz na obed je pár stupňov nad nulou a nebyť toho snehu tak by dnes bol krásny jarný veľkonočný pondelok :-)
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


dakujem za recept