Majonézová pochúťka (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Kúpila som si novú formu na studené pokrmy, neodolala som a musela som ju rýchlo vyskúšať a tu je výsledok.

45 minút
príprava

Postup

  1. najprv si uvaríme vajcia na tvrdo, vychladené nakrájame na kolieska. Zo šunky si vykrojíme kvetinky a z olív kolieska.
  2. Tortové želé číre zmiešame z 1/4 bujónu a 250 ml vody, (alebo miesto vody a bujóna použijeme kurací vývar ) privedieme do varu a časť vylejeme do formy. Bujón aspik ochutí ale aj zafarbí do žlta, ak chcete mať aspik číry tak ho len osoľte a okoreňte bielym mletým korením.
  3. na mierne stuhnutý aspik naukladáme kvetinky, alebo inak ozdobíme ....
  4. nalejeme zbytok aspiku a naukladáme kolieska vajec. Odložíme do chladničky.
  5. Šunku, šampiňóny, vajíčka, kápiu nakrájame na drobno. Ak použijeme sterilizovanú zeleninu stačí scediť, ak použijeme mrazenú stačí zaliať vriacou vodou, nechať postáť, scediť a prepláchnuť studenou vodou.
  6. Tatarskú omáčku, smotanu, 1 PL octu, mleté biele korenie zmiešame
  7. Do misky si dáme bujón, zalejeme 1 dl vriacej vody a necháme vychladnúť. Do studeného bujónu zamiešame Želatínový stužovač a dobre rozmiešame ....
  8. spojíme s majonézovou hmotou, pridáme všetky ostatné ingrediencie a premiešame.
  9. Navrstvíme na aspik ....
  10. a uzavrieme viečkom, alebo fóliou a uložíme do chladničky na pár hodín.
  11. Hotové opatrne preklopíme a môžeme sa napchávať :-)
  12. Veľká noc 1.apríla 2013 - dnes som robila tak ako každý rok, postup ten istý len formu som zvolila inú... ešte k počasiu, včera snežilo celý deň, napadalo tak 15cm... dnes od rána svieti slniečko, ráno bolo pár stupňov pod nulou, teraz na obed je pár stupňov nad nulou a nebyť toho snehu tak by dnes bol krásny jarný veľkonočný pondelok :-)