Madeleines - madlenky fotorecept

amelie - fotkaamelie, 9. apríla 2011
Madeleines - madlenky (fotorecept)
Foto: amelie

Madlenky pochádzajú z Lotrinska, pečú sa však v celom Francúzsku. Existuje veľa variantov, ale všetky majú spoločné jedno: vyduté brušká.

Suroviny

250 g
200 g
125 g
3 ks
50 ml alebo smotana na varenie
3 pl z pomarančových kvetov
1 vrecúško




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny majú mať izbovú teplotu, preto si ich pripravíme vopred. Maslo roztopíme v mikrovlnke a necháme vychladnúť.

    Madeleines - madlenky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V mise vymiešame celé vajcia s cukrom do penista. Potom do nich preosejeme múku spolu s kypriacim práškom.

    Madeleines - madlenky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vmiešame roztopené maslo, mlieko alebo smotanu a vodu z pomarančových kvetov.

    Madeleines - madlenky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko spolu dôkladne premiešame: cesto má byť pomerne husté, nemá z varešky tiecť a musia sa na ňom robiť bubliny. Misu s cestom zakryjeme a dáme minimálne na dve hodiny do chladu.

    Madeleines - madlenky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rúru predhrejeme na 220°C, teplovzdušnú stačí na 200 stupňov. Priehlbinky vo forme na madlenky naplníme cestom do dvoch tretín. Silikónové nemusíme mastiť, plechové treba vymastiť maslom a vysypať múkou. Prebytočnú múku odstránime tak, že formu obrátime hore dnom. Zvyšné cesto uložíme do chladu.

    Madeleines - madlenky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Formy naplnené cestom dáme asi na 10 minút do chladu. Potom ich hneď vložíme do rúry na prostredný rošt. Pečieme 6 minút pri predvolenej teplote, potom teplotu znížime o 20°C, to znamená 200 (180) bez toho, aby sme rúru otvorili. Pri tejto teplote pečieme ešte 3-4 minúty. Po upečení vyberieme formy s madlenkami a necháme ich 3-4 minúty trošku vychladnúť na mriežke.

    Madeleines - madlenky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Skôr ako formy naplníme cestom znova, dáme ich do chladu. Postup opakujeme. Ak ho dodržíme, madlenky budú mať krásne brušká, budú voňavé a lahodné. Vodu z pomarančových kvetov môžeme nahradiť malým množstvom citrónovej šťavy a tekutou vanilkovou esenciou.

    Madeleines - madlenky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

hubata
Hmmm... voda z pomarančových kvetov...... môžem ju nahradiť napr. šťavou z pomaranča? Asi nie .....
alexdidi
Madlenky sú krásne...tiež ich pečiem podobne (dala som aj na Varechu), ale musím vyskúšať aj Tvoj recept....chcela by som však vedieť, ako dlho ešte pečieš po znížení teploty? Tak 15 minnút? A koľko ks sa urobí? Ďakujem....
amelie
Dievčatá, ďakujem za pripomienky, už som recept poopravila. Ach tá skleróza... Alexdidi, mne z tejto dávky vyšlo 2x18 + 9, čiže 45 madleniek. Celkom dosť, však? Už zmizli:-) Ale ak ich dáte do plechovej škatule s mesiačikom neošúpaného jablka, vydržia niekoľko dní.
cica2
dosť ich vyšlo a ani u nás by určite dlho nevydržali:)
alexdidi
@amelie , ďakujem, naozaj dosť madleniek, dúfam, že aj moje sa vydaria tak, ako Tebe, cesto je už totiž v chladničke na odpočinku...dám vedieť, ako vyšli mne....
alexdidi
@amelie , madlenky sa vydarili, sú perfektné, len na kopčekoch niektoré praskli, ako vidím aj Tvoje, nevieš čím to je? Možno skúsiť znížiť teplotu? Ja som robila naše obľúbené citrónové a sú výborné....
amelie
Vôbec nevadí, že im praskli brušká, dôležité je, že im brušká narástli:-) Postupovala si dobre, keby nie, tak by boli ploché. Tajomstvo dobrých madleniek vraj spočíva v prudkom striedaní teploty. No neviem... Ale robím ich tak, ako som odkukala:-) A citrónové sú výborné.
lucylee
@amelie ako sa povie po francúzsky voda z pomarančových kvetov? Brat tam má známeho a chodí na SK, tak by som ho poprosila nech mi kúpi a donesie, ďakujem
amelie
@lucylee , je to arôme de fleurs d´oranger. Dostať ju aj vo veľkých obchodných domoch buď v oddelení s orientálnymi potravinami alebo v regáli, kde sú veci na pečenie. A môže ti rovno zobrať aj ružovú vodu (arôme rose), možno sa ti zíde. Najlepšie sú marocké alebo libanonské, stačí stredná kvalita:-)
lucylee
@amelie ružovú vodu mám :) som si ju dala kúpiť v BA v popy.sk. Inak kde používaš ružovú a kde túto pomarančovú? Myslím, že pomarančovú si použila aj do waflí
amelie
@lucylee , ružovú vodu používam skôr do plniek ako do cesta, najmä na tartes, ale ak nemám pomarančovú...
sisok
to striedanie teploty ti kto poradil? :) Nejaky mudry cloviecik :) A vidis ake pekne vysli, ze sa ani necudujem, ze ich uz vsetky pojedli :)
amelie
Už druhú várku, @Sisok :-) A o tej teplote mi povedala Raymonde, veď vieš, že staré dámy poznajú veľa tajomstiev:-)
lucylee
@amelie mam vodu z pomarancovych kvetov. Sa strasne tesim. Teraz uz len kupit formy na madlenky a idem na to




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia