Madeleines - madlenky (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Madlenky pochádzajú z Lotrinska, pečú sa však v celom Francúzsku. Existuje veľa variantov, ale všetky majú spoločné jedno: vyduté brušká.

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny majú mať izbovú teplotu, preto si ich pripravíme vopred. Maslo roztopíme v mikrovlnke a necháme vychladnúť.
  2. V mise vymiešame celé vajcia s cukrom do penista. Potom do nich preosejeme múku spolu s kypriacim práškom.
  3. Vmiešame roztopené maslo, mlieko alebo smotanu a vodu z pomarančových kvetov.
  4. Všetko spolu dôkladne premiešame: cesto má byť pomerne husté, nemá z varešky tiecť a musia sa na ňom robiť bubliny. Misu s cestom zakryjeme a dáme minimálne na dve hodiny do chladu.
  5. Rúru predhrejeme na 220°C, teplovzdušnú stačí na 200 stupňov. Priehlbinky vo forme na madlenky naplníme cestom do dvoch tretín. Silikónové nemusíme mastiť, plechové treba vymastiť maslom a vysypať múkou. Prebytočnú múku odstránime tak, že formu obrátime hore dnom. Zvyšné cesto uložíme do chladu.
  6. Formy naplnené cestom dáme asi na 10 minút do chladu. Potom ich hneď vložíme do rúry na prostredný rošt. Pečieme 6 minút pri predvolenej teplote, potom teplotu znížime o 20°C, to znamená 200 (180) bez toho, aby sme rúru otvorili. Pri tejto teplote pečieme ešte 3-4 minúty. Po upečení vyberieme formy s madlenkami a necháme ich 3-4 minúty trošku vychladnúť na mriežke.
  7. Skôr ako formy naplníme cestom znova, dáme ich do chladu. Postup opakujeme. Ak ho dodržíme, madlenky budú mať krásne brušká, budú voňavé a lahodné. Vodu z pomarančových kvetov môžeme nahradiť malým množstvom citrónovej šťavy a tekutou vanilkovou esenciou.