Maďarské tvarohové halušky

pusta - fotkapusta, 25. februára 2011

Spomienky ma zase zaviedli k mojej starej mame. Ak som po nich zatúžila, najprv ma stará mama poslala k susede, u ktorej som kúpila Zobraziť celý popisSpomienky ma zase zaviedli k mojej starej mame. Ak som po nich zatúžila, najprv ma stará mama poslala k susede, u ktorej som kúpila dobrý sedliacky tvaroh a dobrú hustú domácu kyslú smotanu, v špajzi visela domáca údená slanina - a už sa len varila táto dobrota a s chuťou papkala.

4
porcie
20 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
2 ks
podľa potreby
400 g
250 ml
200 g
podľa chuti
2-3 PL




Postup

  1. 1

    Do misy dáme múku, osolíme ju, pridáme vajcia a vodu, všetko spolu jemne zamiešame, aby vzniklo mäkšie cesto, ale nevypracovávame, lebo cesto by sa ťahalo.

  2. 2

    Cesto pretláčame cez haluškáreň do vriacej osolenej vody. Ked nám halušky vyplávu na povrch, povaríme ich ešte 2-3 minúty, scedíme, prepláchneme studenou vodou a dáme do jenskej misy, pomastíme bravčovou masťou. V miske rozmiešame tvaroh so smotanou a jemne osolíme.

  3. 3

    Kým sa varia halušky, v malom kastroliku na bravčovej masti opečieme na kocky pokrájanú údenú slaninu. Na tanier dáme hotové halušky, riadnu dávku tvarohu so smotanou a každú porciu posypeme rozškvarenou údenou slaninkou. Podávame horúce. Toto jedlo je rýchlo pripravené, výdatné, jednoduché a veľmi chutné.

Diskusia k receptu

sovka62
Robievali sme namiesto halušiek fliačky (aj v Maďarsku som jedla fliačky), ale s haluškami je oveľa menej roboty, takže budem robiť podľa teba.
tonicka53
@pusta , ako keby som to písala ja :-) Jedna z mojich vnučiek veľmi-preveľmi ľúbi cestovinky s tvarohom a so smotankou. Keď sa chystajú k nám /bývajú v Žiline/ tak musím narobiť buď domáce rezance s tvarohom, alebo aspoň halušky s tvarohom a smotankou, to je po pozdrave prvé čo sa ma opýta, babinka máš cestovinky s tvarohom? A keby si videla ako sa veľmi poteší keď poviem že áno :-) Čo sa ich ja narobím ! :-)
pusta
dievčence, a ja som si mylne myslela, že tento obyčajný a jednoduchý recept zostane bez povšimnutia, dakujem vám
alexdidi
Ja som vždy robila zemiakové halušky s tvarohom, ináč rovnako ako Ty a máme ich rovnako veľmi radi, teraz vyskúšam tie podľa Teba, ktorým hovoríme na východe norerle, ktoré robievam ako prílohu k paprikášu a perkeltu...
jarunka
Dnes som to mala v plane varit ale podojedali sme zbytky.
pusta
alexdidi, máš pravdu, týmto nezemiakovým hauškám ktoré sú len z múky a ktoré tiež používame k paprikášu, po domácky hovoríme nokerle _z nemčiny/
modrykamen
Keď halušky s tvarohom, tak nezemiakové. Lepšie vynikne tvaroh. A kto by chcel predsa len zemiaky, tak sa môžu k hotovým haluškám pridať v šupke uvarené zemiaky a nadrobno pokrájané. Ale treba pridať viac masti. Podobne so zemiakmi sa robia tvarohové párance (rezancové cesto nekrájané, ale "párané").
marika21
Takto presne robievam rezance. Myslím , že halušky sú skôr pripravené. Myslím, že chuť skoro totožná. Vyskúšam to s haluškami. Cestovina mi takto veľmi chutila. *****
pusta
@marika21 , robievam aj rezance na tento spôsob, rezance i halušky sú vynikajúce :-)
som rada, že ti chutia:-)
dakujem za pochvalu a 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia