Mačací tanec fotorecept

jatanika - fotkajatanika, 7. apríla 2011
Mačací tanec (fotorecept)
Foto: jatanika

Krúpy som do nášho jedálnička zaradila len celkom nedávno, keď som zistila, že chutia mojej malej dcére. Tak som sa dostala aj k tradičným českým jedlám Kočičí tanec a Kočičí svatba. Ja používam najmenšie krúpy - také detské verzie týchto jedál. Recepty sú z knihy Veľká domáca kuchárka.

6
porcií

Suroviny

300 g
150 g
1
4 strúčiky
1 - 2 lyžice

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Suroviny.

    Mačací tanec (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Šošovicu preberieme, prepláchneme a uvaríme obvyklým spôsobom domäkka. Scedíme.

    Mačací tanec (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Krúpy uvaríme domäkka s polovicou masti a soľou. Scedíme.

    Mačací tanec (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cibuľu a slaninu nakrájame a spolu so zvyškom masti popražíme.

    Mačací tanec (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do misy dáme krúpy, šošovicu, pretlačený cesnak a majorán. Premiešame. Pridáme slaninu s cibuľou. Podľa chuti dosolíme.

    Mačací tanec (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Detskú porciu dochutíme rastlinným olejom, troškou cesnaku a majoránu.

    Mačací tanec (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Obdobou tohto jedla je Kočičí svatba (svarba). Je to zmes suchého hrachu a krúp. Tradičnejšie asi bude použitie väčších krúp a celého nelúpaného hrachu (ja som dávala lúpaný polený).

    Mačací tanec (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

33 komentárov k receptu
@mariaklara , ja som uviedla takú tradičnú verziu... ale určite sa dá modernizovať... myslím, že slanina a masť nie je nevyhnutná, ak sa človek bez nich zaobíde... :-)) bude to fajn aj bez nej...
Je to chutna vecička, moja mama varila presne tak isto ale namiesto šošovice davala červenu fazuľu, fajn stale som si ju nosila v pamäti lebo je veľmi zdrava a teraz ju uvarim aj ja, v´daka za pripomenutie
Je to chutna vecička, moja mama varila presne tak isto ale namiesto šošovice davala červenu fazuľu, fajn stale som si ju nosila v pamäti lebo je veľmi zdrava a teraz ju uvarim aj ja, v´daka za pripomenutie
je to zvláštne ale mám ju uvarenú od včera v chladničke, varievali sme ju v piatok, iba otec dostával k tomu opečenú klobásu alebo údené , je to dobrotka.... :))
Určite sa to dá spraviť aj s pohánkou, len sa trochu inak pripravuje ako krúpy. Aj ja, keď píšem krúpy, myslím jačmenné, ale ono ich je viac, aj pšeničné... A s pohánkou to veru môže byť zaujímavé...
@janger , robila som už aj kombináciu šošovice a pohánky, len inak dochutenú... a bola dobrá... tak smelo skúšaj... ako vraví @jody ....@kuchticka , ja vlastne tiež také jedlá robím často, sú zdravé a navyše lacné...a strukoviny máme radi...jačmenné krúpy som však nemala veľmi v láske... kým som neobjavila takéto "suchšie" jedlá...
Robím to aj aj, ale nie často. Takéto jedlo je pre mňa akési suché. Ale keď si vstupujem do svedomia, a chcem odľahčiť žalúdok, tak prečo nie! Ináč mám pohánku a krúpy rád, najradšej krúpy dávam do jaterníc.
Práve si robím krúpy so šošovicou. Zíde sa takéto jedlo po sviatkoch. Spomínam si, že ako dieťaťu to mama robievala často. Ďakujem za recept.
@jatanika 9 jan. 2014 pacil sa mi Tvoj nazov receptu(Macaci tanec) tak som ho dnes urobila(laka ma stale nieco nove) a musim povedat velmi prekvapil ,je chutny a syty .zaradujem do jedalnicka---obohati ho ... Prajem pekny vecer<<<>>>

Pridaj komentár k receptu: