Foto: tiginko
Včera som doniesla z trhu mladučké fazuľové struky a kytičku nádherne voňavého sviežeho kôpru. V chladničke totiž čakal nevyužitý pikantný bravčový perkelt. A kedže Zobraziť celý popisVčera som doniesla z trhu mladučké fazuľové struky a kytičku nádherne voňavého sviežeho kôpru. V chladničke totiž čakal nevyužitý pikantný bravčový perkelt. A kedže sa snažím obmedzovať bielu múku, urobila som luskovicu trochu inak, ako je obvyklé.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Fazuľové struky umyjeme, odkrojíme konce a pokrájame ich na menšie kúsky. Ak sú staršie, musíme stiahnuť vláknitú žilku na boku, v "spoji", inak by nám liezla do zubov :-) Ja som ich mala našťastie mladučké, bez tohto vlákna. Pokrájané struky dáme na parák a zakryté paríme asi 10 min.
-
2
Medzitým si očistené zemiaky nahrubo nastrúhame do hrnca, prihodíme očistenú cibuľu a bobkové listy.
-
3
Zalejeme horúcim zeleninovým vývarom, ak nemáme, stačí vodou. Osolíme a varíme zakryté 15 min. Odporúčam občas premiešať. Potom vyberieme cibuľu a bobkáče a ponorným mixérom rozmixujeme. Vrátime cibuľu a bobkáče späť, pridáme fazuľky a varíme ďaľších 5 min, sem-tam premiešame.
-
4
Vo vhodnej nádobe dobre rozmiešame smotanu rozriedenú troškou vody spod paráka a lyžicou škrobovej múčky, v mojom prípade tapiokovej. Vlejeme do omáčky, počkáme kým zovrie a hneď vypneme. Nevaríme, škrobové múčky majú pri dlhšom varení tendenciu zrednúť. Ak sa nám zdá omáčka riedka, pridáme ešte za lyžičku škrobu rozmiešaného v troche vývaru, ak hustá rozriedime ním. Ja som ju mala akurát, zemiaky boli dosť veľké. Po vypnutí podľa potreby dosolíme a ochutíme troškou citrónovej šťavy. Pred podávaním necháme aspoň 10 min odstáť. Podávame s nasekaným čerstvým kôprom. My sme jedli s výborným štipľavým perkeltom, dcéra s opečeným marinovaným tofu. A perfektným chlebíkom, ktorý som včera zamiesila a doobeda upiekla podľa trochu upraveného receptu od @gordonko : http://varecha.pravda.sk/recepty/cerstvy-chlebik/37022-recept.html
a chutný luskový prívarok - klobúk dole. Perfektné foto i postup.
Takéto fazulke mi varievala aj moja babka - výborný recept.
dobrý obed si dnes navarila, takúto žltú fazuľku aj ja pestujem, ked bude, spravím podľa teba :-)
@delfina sa neobávajte, lusková fazuľa je správny názov, predávame stovky balíčkov semien, kde je to napísané práve takto. Predávame ich roky a nápis struková fazuľa som v živote nevidela.
A ešte k fúzom. Tie by mala len fazuľa, ktorú si niekto roky množí doma. Všetky osivá, ktoré sú na trhu, sú bezfúzové (takže teraz som ochotná jesť takúto fazuľu i ja, roky som ju kvôli fúzom nedala do úst).
@margaretka28 a co sa divis? si zabudla ale mala brucho? a my sme si mysleli ze je pazrava a ona sa takto vyfarbila :-)
mám tu podobný rp, lenže je s múkou.všetko je vec zvyklosti alebo nutnosti ohľadu na potreby zdravia.
varecha.pravda.sk/recepty/letna-omacka-zo-zltej-maslovej-...
@tiginko , presne, aj ja tak obmedzujem bielu múku, cukor, ale všeobecne pre všetkých doma, proste vo varení, pečení, nie len pre seba.