Foto: mitzy
Pri Medickej záhrade je na rohu malá kaviarnička. K dobrej kávičke mávajú aj lúpačky. Prišla včera chuť skúsiť niečo nové napiecť doma, tak mi Zobraziť celý popisPri Medickej záhrade je na rohu malá kaviarnička. K dobrej kávičke mávajú aj lúpačky. Prišla včera chuť skúsiť niečo nové napiecť doma, tak mi napadlo urobiť toto chutné, nie príliš sladké pečivo. Recept som našla na internete. A keďže mal dobré ohlasy, pustila som sa do neho z polovičnej dávky, ktorú i uvádzam v surovinách. Vyšlo z nej 16 lúpačiek. Polovicu som napiekla ako klasické lúpačky a druhú polovicu s jahodovým lekvárom vo vnútri.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
400 g (na kysnuté cestá Babičkina voľba) |
|
175 ml |
|
70 g (ale nie rozpustené) |
|
21 g |
|
40 g |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
Plnka: | |
8 ČL |
|
Na potretie: | |
( vyšľahaný s trochou vody) |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Oddelíme bielok od žĺtka. Zmiešame múku s cukrom, vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou, pridáme rozdrolené droždie, mlieko (ja som použila rastlinné mandľové), žĺtok a vypracujeme kompaktné cesto. Vytvoríme z neho bochník a necháme ho nakysnúť pod mikroténovým sáčkom a utierkou cca jednu hodinu.
-
2
Po nakysnutí cesto preklopíme na pomúčenú dosku a prekrojíme na dve polovice. Dosku netreba veľmi múčiť, cesto sa veľmi nelepí. Jednu polovicu si necháme na doske a druhú si odložíme späť do misy.
-
3
Z prvej polovice vytvoríme guľu, ktorú prstami roztiahneme do tvaru kruhu.
-
4
Potom kruh ešte rozvaľkáme valčekom na väčší tenší kruh s hrúbkou cca 3 - 5 mm. Prekrojíme ho na 8 rovnakých dielikov. Každý "trojuholník" zrolujeme od širokého konca po ostrý hrot, zaoblíme vzniknuté končeky a lúpačku ohneme ako mesiačik.
-
5
S druhou polovicou cesta pracujeme rovnako. Ak chceme plnené lúpačky, potom na koniec širokej časti "trojuholníkov" položíme 1 ČL lekváru a zrolujeme ako v prvom prípade neplnených lúpačiek.
-
6
Konce dobre "utesníme", aby lekvár nevytiekol. (Mne vytiekol itak, ale iba minimálne a podstatná časť ostala v lúpačke :)
-
7
Lúpačky položíme na maslom vytretý plech a necháme podkysnúť ešte cca 10 minút. Zatiaľ si zapneme rúru na 200 stupňov...
-
8
...a rozšľaháme bielok s troškou vody, ktorým lúpačky dobre potrieme. Posypeme makom a môžeme dať piecť.
-
9
Pečieme 20 - 25 minút podľa trúby. Ako vidno na foto, škody vytečeného lekváru sú zanedbateľné.
-
10
Lúpačky necháme vychladnúť. Tie s lekvárovou plnkou si môžeme vziať na cesty. Tie bez plnky zas natrieť maslom s jahodovým lekvárom a vychutnať si ich k čaju alebo ráno ku kávičke. Obe varianty sú výborné ;)
Diskusia k receptu