Lúpačky s makom

mitzy - fotkamitzy, 25. mája 2017
Lúpačky s makom
Foto: mitzy

Pri Medickej záhrade je na rohu malá kaviarnička. K dobrej kávičke mávajú aj lúpačky. Prišla včera chuť skúsiť niečo nové napiecť doma, tak mi Zobraziť celý popisPri Medickej záhrade je na rohu malá kaviarnička. K dobrej kávičke mávajú aj lúpačky. Prišla včera chuť skúsiť niečo nové napiecť doma, tak mi napadlo urobiť toto chutné, nie príliš sladké pečivo. Recept som našla na internete. A keďže mal dobré ohlasy, pustila som sa do neho z polovičnej dávky, ktorú i uvádzam v surovinách. Vyšlo z nej 16 lúpačiek. Polovicu som napiekla ako klasické lúpačky a druhú polovicu s jahodovým lekvárom vo vnútri.

16
porcií
85 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

400 g (na kysnuté cestá Babičkina voľba)
175 ml
70 g (ale nie rozpustené)
21 g
40 g
1 PL
1 PL
1 ks
Plnka:
8 ČL
Na potretie:
 ( vyšľahaný s trochou vody)
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Oddelíme bielok od žĺtka. Zmiešame múku s cukrom, vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou, pridáme rozdrolené droždie, mlieko (ja som použila rastlinné mandľové), žĺtok a vypracujeme kompaktné cesto. Vytvoríme z neho bochník a necháme ho nakysnúť pod mikroténovým sáčkom a utierkou cca jednu hodinu.

    Lúpačky s makom - obrázok 1
  2. 2

    Po nakysnutí cesto preklopíme na pomúčenú dosku a prekrojíme na dve polovice. Dosku netreba veľmi múčiť, cesto sa veľmi nelepí. Jednu polovicu si necháme na doske a druhú si odložíme späť do misy.

    Lúpačky s makom - obrázok 2
  3. 3

    Z prvej polovice vytvoríme guľu, ktorú prstami roztiahneme do tvaru kruhu.

    Lúpačky s makom - obrázok 3
  4. 4

    Potom kruh ešte rozvaľkáme valčekom na väčší tenší kruh s hrúbkou cca 3 - 5 mm. Prekrojíme ho na 8 rovnakých dielikov. Každý "trojuholník" zrolujeme od širokého konca po ostrý hrot, zaoblíme vzniknuté končeky a lúpačku ohneme ako mesiačik.

    Lúpačky s makom - obrázok 4
  5. 5

    S druhou polovicou cesta pracujeme rovnako. Ak chceme plnené lúpačky, potom na koniec širokej časti "trojuholníkov" položíme 1 ČL lekváru a zrolujeme ako v prvom prípade neplnených lúpačiek.

    Lúpačky s makom - obrázok 5
  6. 6

    Konce dobre "utesníme", aby lekvár nevytiekol. (Mne vytiekol itak, ale iba minimálne a podstatná časť ostala v lúpačke :)

    Lúpačky s makom - obrázok 6
  7. 7

    Lúpačky položíme na maslom vytretý plech a necháme podkysnúť ešte cca 10 minút. Zatiaľ si zapneme rúru na 200 stupňov...

    Lúpačky s makom - obrázok 7
  8. 8

    ...a rozšľaháme bielok s troškou vody, ktorým lúpačky dobre potrieme. Posypeme makom a môžeme dať piecť.

    Lúpačky s makom - obrázok 8
  9. 9

    Pečieme 20 - 25 minút podľa trúby. Ako vidno na foto, škody vytečeného lekváru sú zanedbateľné.

    Lúpačky s makom - obrázok 9
  10. 10

    Lúpačky necháme vychladnúť. Tie s lekvárovou plnkou si môžeme vziať na cesty. Tie bez plnky zas natrieť maslom s jahodovým lekvárom a vychutnať si ich k čaju alebo ráno ku kávičke. Obe varianty sú výborné ;)

    Lúpačky s makom - obrázok 10

Diskusia k receptu

kecemis
Uz prosim, nerob taketo veci, pretoze moj monitor to uz nepredycha. Takmer som ho znicil, co som sa snazil vydolovat aspon jeden kusok.
sracz
... pre mňa osobne @Mitzy predstavuješ značku najvyššej bonity, teda aspoň čo sa pečiva a iných šmačných hebkostí týka! Určite sa Tvoje makové olipovačky postavili do "šóru" a "es komt der Tag" ich pripravím aj ja pod AZ slnkom pre našu "lačnú" rozvetvenú famíliu. BlahoželámE ku krásnej práci v kuchyni ďakujemE!
torticka
Joj, dala by som si s mojim oblubenym kakavkom. A kde je fotka macicky !!!
haji
Jejda, loupáčky se ti moc povedly a jsou jako jeden, ke kafíčku stvořené, jsi šikulka!
monikat
Recept chvalim, akurat upecene. S maslom su super.


zahra
Uz je v KK, zajtra na ranajky.ja vo vegan verzii, ale dakujem pekne.:)