Lúpačky s makom

mitzy - fotkaMitzy, 25. mája 2017 10:45
Ďalšie recepty »
Lúpačky s makomFoto: mitzy

Pri Medickej záhrade je na rohu malá kaviarnička. K dobrej kávičke mávajú aj lúpačky. Prišla včera chuť skúsiť niečo nové napiecť doma, tak mi napadlo urobiť toto chutné, nie príliš sladké pečivo. Recept som našla na internete. A keďže mal dobré ohlasy, pustila som sa do neho z polovičnej dávky, ktorú i uvádzam v surovinách. Vyšlo z nej 16 lúpačiek. Polovicu som napiekla ako klasické lúpačky a druhú polovicu s jahodovým lekvárom vo vnútri.

16
porcií
85 min
príprava
20-25 min
na 200 °C

Suroviny

400 g (na kysnuté cestá Babičkina voľba)
175 ml
70 g (ale nie rozpustené)
21 g
40 g
1 PL
1 PL
1 ks
Plnka:
8 ČL
Na potretie:
 ( vyšľahaný s trochou vody)
Na posypanie:
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Oddelíme bielok od žĺtka. Zmiešame múku s cukrom, vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou, pridáme rozdrolené droždie, mlieko (ja som použila rastlinné mandľové), žĺtok a vypracujeme kompaktné cesto. Vytvoríme z neho bochník a necháme ho nakysnúť pod mikroténovým sáčkom a utierkou cca jednu hodinu.

    Lúpačky s makom - obrázok 1
  2. 2

    Po nakysnutí cesto preklopíme na pomúčenú dosku a prekrojíme na dve polovice. Dosku netreba veľmi múčiť, cesto sa veľmi nelepí. Jednu polovicu si necháme na doske a druhú si odložíme späť do misy.

    Lúpačky s makom - obrázok 2
  3. 3

    Z prvej polovice vytvoríme guľu, ktorú prstami roztiahneme do tvaru kruhu.

    Lúpačky s makom - obrázok 3
  4. 4

    Potom kruh ešte rozvaľkáme valčekom na väčší tenší kruh s hrúbkou cca 3 - 5 mm. Prekrojíme ho na 8 rovnakých dielikov. Každý "trojuholník" zrolujeme od širokého konca po ostrý hrot, zaoblíme vzniknuté končeky a lúpačku ohneme ako mesiačik.

    Lúpačky s makom - obrázok 4
  5. 5

    S druhou polovicou cesta pracujeme rovnako. Ak chceme plnené lúpačky, potom na koniec širokej časti "trojuholníkov" položíme 1 ČL lekváru a zrolujeme ako v prvom prípade neplnených lúpačiek.

    Lúpačky s makom - obrázok 5
  6. 6

    Konce dobre "utesníme", aby lekvár nevytiekol. (Mne vytiekol itak, ale iba minimálne a podstatná časť ostala v lúpačke :)

    Lúpačky s makom - obrázok 6
  7. 7

    Lúpačky položíme na maslom vytretý plech a necháme podkysnúť ešte cca 10 minút. Zatiaľ si zapneme rúru na 200 stupňov...

    Lúpačky s makom - obrázok 7
  8. 8

    ...a rozšľaháme bielok s troškou vody, ktorým lúpačky dobre potrieme. Posypeme makom a môžeme dať piecť.

    Lúpačky s makom - obrázok 8
  9. 9

    Pečieme 20 - 25 minút podľa trúby. Ako vidno na foto, škody vytečeného lekváru sú zanedbateľné.

    Lúpačky s makom - obrázok 9
  10. 10

    Lúpačky necháme vychladnúť. Tie s lekvárovou plnkou si môžeme vziať na cesty. Tie bez plnky zas natrieť maslom s jahodovým lekvárom a vychutnať si ich k čaju alebo ráno ku kávičke. Obe varianty sú výborné ;)

    Lúpačky s makom - obrázok 10
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist