Lúpačky

Lúpačky s makom

Autor receptu: mitzy

Pri Medickej záhrade je na rohu malá kaviarnička. K dobrej kávičke mávajú aj lúpačky. Prišla včera chuť skúsiť niečo nové napiecť doma, tak mi napadlo urobiť toto chutné, nie príliš sladké pečivo. Recept som našla na internete. A keďže mal dobré ohlasy, pustila som sa do neho z polovičnej dávky, ktorú i uvádzam v surovinách. Vyšlo z nej 16 lúpačiek. Polovicu som napiekla ako klasické lúpačky a druhú polovicu s jahodovým lekvárom vo vnútri.

16
porcií
85 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Oddelíme bielok od žĺtka. Zmiešame múku s cukrom, vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou, pridáme rozdrolené droždie, mlieko (ja som použila rastlinné mandľové), žĺtok a vypracujeme kompaktné cesto. Vytvoríme z neho bochník a necháme ho nakysnúť pod mikroténovým sáčkom a utierkou cca jednu hodinu.
  2. Po nakysnutí cesto preklopíme na pomúčenú dosku a prekrojíme na dve polovice. Dosku netreba veľmi múčiť, cesto sa veľmi nelepí. Jednu polovicu si necháme na doske a druhú si odložíme späť do misy.
  3. Z prvej polovice vytvoríme guľu, ktorú prstami roztiahneme do tvaru kruhu.
  4. Potom kruh ešte rozvaľkáme valčekom na väčší tenší kruh s hrúbkou cca 3 - 5 mm. Prekrojíme ho na 8 rovnakých dielikov. Každý "trojuholník" zrolujeme od širokého konca po ostrý hrot, zaoblíme vzniknuté končeky a lúpačku ohneme ako mesiačik.
  5. S druhou polovicou cesta pracujeme rovnako. Ak chceme plnené lúpačky, potom na koniec širokej časti "trojuholníkov" položíme 1 ČL lekváru a zrolujeme ako v prvom prípade neplnených lúpačiek.
  6. Konce dobre "utesníme", aby lekvár nevytiekol. (Mne vytiekol itak, ale iba minimálne a podstatná časť ostala v lúpačke :)
  7. Lúpačky položíme na maslom vytretý plech a necháme podkysnúť ešte cca 10 minút. Zatiaľ si zapneme rúru na 200 stupňov...
  8. ...a rozšľaháme bielok s troškou vody, ktorým lúpačky dobre potrieme. Posypeme makom a môžeme dať piecť.
  9. Pečieme 20 - 25 minút podľa trúby. Ako vidno na foto, škody vytečeného lekváru sú zanedbateľné.
  10. Lúpačky necháme vychladnúť. Tie s lekvárovou plnkou si môžeme vziať na cesty. Tie bez plnky zas natrieť maslom s jahodovým lekvárom a vychutnať si ich k čaju alebo ráno ku kávičke. Obe varianty sú výborné ;)