Lúpačky
	        Lúpačky s makom
	        Autor receptu: mitzy
	         
	        
	        Pri Medickej záhrade je na rohu malá kaviarnička. K 
dobrej kávičke mávajú aj lúpačky. Prišla včera chuť skúsiť 
niečo nové napiecť doma, tak mi napadlo urobiť toto 
chutné, nie 
príliš sladké pečivo. Recept som našla na internete. A 
keďže mal dobré ohlasy, pustila som sa do neho z 
polovičnej dávky, ktorú i uvádzam v surovinách. Vyšlo z 
nej 16 lúpačiek. Polovicu som napiekla ako 
klasické 
lúpačky a druhú polovicu s jahodovým lekvárom vo 
vnútri.
| 		  
				  	  
				  	16 porcií  | 
				  	  
				  	85 minút príprava  | 
				  	  
				  	20-25 minút  na 200 °C  | 
Postup
- Oddelíme bielok od žĺtka. Zmiešame múku s cukrom, vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou, pridáme rozdrolené droždie, mlieko (ja som použila rastlinné mandľové), žĺtok a vypracujeme kompaktné cesto. Vytvoríme z neho bochník a necháme ho nakysnúť pod mikroténovým sáčkom a utierkou cca jednu hodinu.
 - Po nakysnutí cesto preklopíme na pomúčenú dosku a prekrojíme na dve polovice. Dosku netreba veľmi múčiť, cesto sa veľmi nelepí. Jednu polovicu si necháme na doske a druhú si odložíme späť do misy.
 - Z prvej polovice vytvoríme guľu, ktorú prstami roztiahneme do tvaru kruhu.
 - Potom kruh ešte rozvaľkáme valčekom na väčší tenší kruh s hrúbkou cca 3 - 5 mm. Prekrojíme ho na 8 rovnakých dielikov. Každý "trojuholník" zrolujeme od širokého konca po ostrý hrot, zaoblíme vzniknuté končeky a lúpačku ohneme ako mesiačik.
 - S druhou polovicou cesta pracujeme rovnako. Ak chceme plnené lúpačky, potom na koniec širokej časti "trojuholníkov" položíme 1 ČL lekváru a zrolujeme ako v prvom prípade neplnených lúpačiek.
 - Konce dobre "utesníme", aby lekvár nevytiekol. (Mne vytiekol itak, ale iba minimálne a podstatná časť ostala v lúpačke :)
 - Lúpačky položíme na maslom vytretý plech a necháme podkysnúť ešte cca 10 minút. Zatiaľ si zapneme rúru na 200 stupňov...
 - ...a rozšľaháme bielok s troškou vody, ktorým lúpačky dobre potrieme. Posypeme makom a môžeme dať piecť.
 - Pečieme 20 - 25 minút podľa trúby. Ako vidno na foto, škody vytečeného lekváru sú zanedbateľné.
 - Lúpačky necháme vychladnúť. Tie s lekvárovou plnkou si môžeme vziať na cesty. Tie bez plnky zas natrieť maslom s jahodovým lekvárom a vychutnať si ich k čaju alebo ráno ku kávičke. Obe varianty sú výborné ;)