Losos v alobale

oblizprst - fotkaoblizprst, 2. januára 2010

Celá rodina máme veľmi radi ryby, a keďže už celkom v pohode dostať kúpiť aj takú lahôdku ako je losos, tak som si vymyslela, Zobraziť celý popisCelá rodina máme veľmi radi ryby, a keďže už celkom v pohode dostať kúpiť aj takú lahôdku ako je losos, tak som si vymyslela, ako ho spraviť slávnostne - hodí sa aj na Vianočný stôl a my ho tam mávame pravidelne.

6-8
porcií
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,1 - 1,3 kg
4 ks
4 ks
4 strúčiky
4 ks
5 PL
1,5 PL
1 vetvička
1 KL




Postup

  1. 1

    Lososa očistíme od šupín, a v prípade, že máte malý plech oddelíme hlavu, alebo ho prerežeme napoly. Alobal natrieme maslom, tam kde položíme lososa.

  2. 2

    Pripravíme si marinádu z olivového oleja soli, najemno nakrájanej cibuľky a pretlačeného cesnaku, ktorou dobre vytrieme lososa zvnútra aj zvonka a necháme ho odpočívať asi 1 hodinu.

  3. 3

    Jablká umyjeme, nakrájame na mesiačiky, mandarínky ošúpeme a oddelíme dieliky.Do lososa napcháme striedavo jabĺčka a mandarínky a tiež ich pozdĺž naukladáme na vrch ryby. Polejeme zvyškom marinády, jemne naukladáme rozmarín a alobal nad lososom aj na jeho bokoch zatočíme, aby sa mohol zo začiatku podusiť. Šťava by nemala vytiecť na plech.

  4. 4

    Lososa pečieme asi 1/2 hod na 220 °C, potom ho vyberieme z rúry, otvoríme alobal a ešte dopekáme asi 20 min na 180 °C. Je vynikajúci a úžasne chutný okamžite ale dá sa jesť a podávať aj na studeno s kôprovo-smotanovou omáčkou. Tú vyrobíte rýchlo z pochúťkovej kyslej smotany, soli a hrste nakrájaného kôpru. Prajem všetkým dobrú chuť.

Diskusia k receptu

tinca
zdá sa mi strašne dlhá doba pečenia, veď losos je jemná ryba, ja keď robím filety a to sú hrubé aj 5 cm na výšku pečiem max. 10 minút.
oblizprst
Áno, ale ja som piekla lososa, ktorý mal 1,7 kg. Ak grilujes a máš iba filety, tak sú hotové za tých 10 min. tých mojich 50 min. trvá od vloženia do rúry, môžeš podľa vzhľadu skrátiť záverečné odokryté pečenie, a samozrejme ak máš lososa menšieho, skráť aj dobu pečenia.
To máš ako s prasiatkom, aj keď je napácované ( a má čisté iba 23 kg) tiež sa ti neupečie tak rýchlo ako 1 kg krkovičky v pekáči.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia