Losos v alobale
Autor receptu: oblizprst
Celá rodina máme veľmi radi ryby, a keďže už celkom v pohode dostať kúpiť aj takú lahôdku ako je losos, tak som si vymyslela, ako ho spraviť slávnostne - hodí sa aj na Vianočný stôl a my ho tam mávame pravidelne.
6-8 porcií |
15 minút príprava |
50 minút tepelná úprava |
Postup
- Lososa očistíme od šupín, a v prípade, že máte malý plech oddelíme hlavu, alebo ho prerežeme napoly. Alobal natrieme maslom, tam kde položíme lososa.
- Pripravíme si marinádu z olivového oleja soli, najemno nakrájanej cibuľky a pretlačeného cesnaku, ktorou dobre vytrieme lososa zvnútra aj zvonka a necháme ho odpočívať asi 1 hodinu.
- Jablká umyjeme, nakrájame na mesiačiky, mandarínky ošúpeme a oddelíme dieliky.Do lososa napcháme striedavo jabĺčka a mandarínky a tiež ich pozdĺž naukladáme na vrch ryby. Polejeme zvyškom marinády, jemne naukladáme rozmarín a alobal nad lososom aj na jeho bokoch zatočíme, aby sa mohol zo začiatku podusiť. Šťava by nemala vytiecť na plech.
- Lososa pečieme asi 1/2 hod na 220 °C, potom ho vyberieme z rúry, otvoríme alobal a ešte dopekáme asi 20 min na 180 °C.
Je vynikajúci a úžasne chutný okamžite ale dá sa jesť a podávať aj na studeno s kôprovo-smotanovou omáčkou. Tú vyrobíte rýchlo z pochúťkovej kyslej smotany, soli a hrste nakrájaného kôpru.
Prajem všetkým dobrú chuť.