Losos na panvici

tiginko - fotkatiginko, 23. novembra 2014
Losos na panvici
Foto: tiginko

Tento jednoduchý postup pridávam pre začínajúcich kuchárov, ku ktorým patria aj moje deti, ktorým sa nedarí pripraviť steaky z lososa tak, aby neboli buď suché a spálené, alebo surové v prostriedku.

1
porcia
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

cca 200 g
2 PL
1 PL
 (alebo maslo s olejom)
2-3 vetvičky
4-5 lístky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Čerstvý steak z lososa opláchneme, vložíme do menšej nádoby a zalejeme citrónovou šťavou a olejom. Za občasného preliatia marinádou necháme cca 1/2 hodinu odpočívať. Pozn.: viem, čerstvý ako čerstvý. My sa nemáme ako dostať k čerstvo vyloveným rybám, preto mám na mysli lososa, ktorého kúpim nezamrazeného, buď v Metre alebo v poslednom čase je pekné kúsky dostať v Lidli.

  2. 2

    V panvici rozpustíme ghee. Ideálne je použiť práve prepustené maslo, prípadne kokosový nevoňavý olej, lebo sú stabilné a neprepaľujú sa tak ľahko, ako iné tuky. Ghee voní po masle, čo dodá rybe príjemnú chuť. Ak nemáme ani jeden z týchto tukov, potom je najlepšie použiť maslo do ktorého pridáme trochu oleja. Tuku dáme vyššiu vrstvu, aspoň 1/2 cm (odporúčam použiť nie príliš veľkú panvicu) a trochu ho posolíme (nesolíme rybu). Pripravíme si bylinky, ak nemáme, nič sa nestane, resp. môžeme použiť sušené.

  3. 3

    Lososa vyberieme z marinády, osušíme papierovým obrúskom. Opatrne vložíme do rozpáleného tuku kožou dole. Teplotu znížime a necháme piecť 5 minút ak je losos vyšší, ako ten môj na fotke, inak o minútu kratšie. Občas prelejeme rybu horúcim olejom zhora a z bokov, rýchlejšie sa celý povrch zatiahne a nevyteká z neho šťava. Zhruba po 4 minútach vložíme do panvice bylinky. Ak ich pridáme hneď na začiatku, zhoria skôr, než rybu otočíme.

    Losos na panvici - obrázok 3
  4. 4

    Po 5 minútach otočíme kožou hore a pečieme 2 minúty a ak je losos nižší, 1 minútu.

    Losos na panvici - obrázok 4
  5. 5

    Po vypnutí ohňa necháme ešte 5 minút dôjsť a potom hneď podávame. Povrch ryby po vybratí posypeme čerstvo zomletým korením, ideálne štyroch farieb, a osolíme. Pred podávaním pokvapkáme citrónom.

  6. 6

    Pre informáciu: Ghee sa dá vyrobiť doma z masla, ale je ho dostať aj v stánkoch s farmárskymi mliečnymi produktami.

    Losos na panvici - obrázok 6
Recept je zaradený do kategórií:
Ryby morské, Obed, Večera, Vyprážané, Pre diabetikov, Pre štíhlu líniu

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
nie je chyba ak vyzera ako surovy v prostriedku,je to vlastne rare done,ak nie je,je well done,ale tvoj vyzera ako z gastronomickej vystavy.Vyzra to velmi drazdiaco chutove kanaliky.5
Naozaj ti ďakujem. Manžel má ryby rád a v poslednom čase kupujeme hlavne lososa, lebo sa dá kúpiť čerstvý (kupujeme v Kauflande, tam nám odrežú ten cca 200 g kus z celého kusa). Ja ryby nejem a ani neochutnám, tak si vieš predstaviť, aké je pre mňa zložité pripraviť to tak, aby sa dalo jesť. Manžel nepomôže, nech spravím tak či tak, vždy chváli.
Robievam len na panvici, podobne ako ty, len s čerstvým maslom a olejom, nechávam postáť v citrónovej šťave, ale pred pečením používam korenie na ryby a to je slané.
Vďaka tebe mám teraz základný recept, ktorého sa môžem držať a získať akú-takú istotu.