Foto: tiginko
Tento jednoduchý postup pridávam pre začínajúcich kuchárov, ku ktorým patria aj moje deti, ktorým sa nedarí pripraviť steaky z lososa tak, aby neboli buď Zobraziť celý popisTento jednoduchý postup pridávam pre začínajúcich kuchárov, ku ktorým patria aj moje deti, ktorým sa nedarí pripraviť steaky z lososa tak, aby neboli buď suché a spálené, alebo surové v prostriedku.
porcia
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Čerstvý steak z lososa opláchneme, vložíme do menšej nádoby a zalejeme citrónovou šťavou a olejom. Za občasného preliatia marinádou necháme cca 1/2 hodinu odpočívať. Pozn.: viem, čerstvý ako čerstvý. My sa nemáme ako dostať k čerstvo vyloveným rybám, preto mám na mysli lososa, ktorého kúpim nezamrazeného, buď v Metre alebo v poslednom čase je pekné kúsky dostať v Lidli.
- 2
V panvici rozpustíme ghee. Ideálne je použiť práve prepustené maslo, prípadne kokosový nevoňavý olej, lebo sú stabilné a neprepaľujú sa tak ľahko, ako iné tuky. Ghee voní po masle, čo dodá rybe príjemnú chuť. Ak nemáme ani jeden z týchto tukov, potom je najlepšie použiť maslo do ktorého pridáme trochu oleja. Tuku dáme vyššiu vrstvu, aspoň 1/2 cm (odporúčam použiť nie príliš veľkú panvicu) a trochu ho posolíme (nesolíme rybu). Pripravíme si bylinky, ak nemáme, nič sa nestane, resp. môžeme použiť sušené.
- 3
Lososa vyberieme z marinády, osušíme papierovým obrúskom. Opatrne vložíme do rozpáleného tuku kožou dole. Teplotu znížime a necháme piecť 5 minút ak je losos vyšší, ako ten môj na fotke, inak o minútu kratšie. Občas prelejeme rybu horúcim olejom zhora a z bokov, rýchlejšie sa celý povrch zatiahne a nevyteká z neho šťava. Zhruba po 4 minútach vložíme do panvice bylinky. Ak ich pridáme hneď na začiatku, zhoria skôr, než rybu otočíme.
- 4
Po 5 minútach otočíme kožou hore a pečieme 2 minúty a ak je losos nižší, 1 minútu.
- 5
Po vypnutí ohňa necháme ešte 5 minút dôjsť a potom hneď podávame. Povrch ryby po vybratí posypeme čerstvo zomletým korením, ideálne štyroch farieb, a osolíme. Pred podávaním pokvapkáme citrónom.
- 6
Pre informáciu: Ghee sa dá vyrobiť doma z masla, ale je ho dostať aj v stánkoch s farmárskymi mliečnymi produktami.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
neskutočne dráždivé..teplé..voňavé až sem foto..
a foto predáva..
Gratulujem.
@jozka2 bohužiaľ u nás sa rare done toleruje len u hovädzích steakov, u rýb nie, preto toľká veda. Mne to tiež trochu trvalo, kým som sa dopracovala k takým akurátnym. Všade sa len spomína krátke opekanie, aby neboli vysušené, ale často som ich mala navrchu zhorené a vnútri surové. A keď máte robiť len 1-2 porcie, tak rúru sa mi nechce zohrievať, v tej sa to dá lepšie ukočírovať.
Robievam len na panvici, podobne ako ty, len s čerstvým maslom a olejom, nechávam postáť v citrónovej šťave, ale pred pečením používam korenie na ryby a to je slané.
Vďaka tebe mám teraz základný recept, ktorého sa môžem držať a získať akú-takú istotu.
@afi jasne že bol mastný, dobrého a zdravého omastku sa netreba báť, hlavne toho, čo sa začína na č- či bôčika, či lososa... :-)
@ywett ďakujem ... na tvoje fotky nemám :-)
Myslím si , že tebe by sa nemali žiadne komenty vymazať, lebo tvoje odpovede sú na úrovni, a sú akceptované inými, čo vedia kto pridal recept.
@redakcia - vymazané komenty jsem nečetla, ale pokud nebyly (podle úžasu tiginko) sprosté, nechápu. Jen pro mou info -tady funguje cenzura? :O
www.foodfest.sk/ako-na-to/ako-pripravit-lososa/...
Ďakujeme za recept
super @frezia68 , teší ma :-)
to je aké milé, ďakujem za parádnu porciu šľahačky na oblohe :-) Pekné pozdravy posielam aj ja. Pridávam tohtoročnú z Tichej doliny, ktorá je ozaj veľmi tichá