Losos na panvici

Autor receptu: tiginko

Tento jednoduchý postup pridávam pre začínajúcich kuchárov, ku ktorým patria aj moje deti, ktorým sa nedarí pripraviť steaky z lososa tak, aby neboli buď suché a spálené, alebo surové v prostriedku.

1
porcia
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Čerstvý steak z lososa opláchneme, vložíme do menšej nádoby a zalejeme citrónovou šťavou a olejom. Za občasného preliatia marinádou necháme cca 1/2 hodinu odpočívať. Pozn.: viem, čerstvý ako čerstvý. My sa nemáme ako dostať k čerstvo vyloveným rybám, preto mám na mysli lososa, ktorého kúpim nezamrazeného, buď v Metre alebo v poslednom čase je pekné kúsky dostať v Lidli.
  2. V panvici rozpustíme ghee. Ideálne je použiť práve prepustené maslo, prípadne kokosový nevoňavý olej, lebo sú stabilné a neprepaľujú sa tak ľahko, ako iné tuky. Ghee voní po masle, čo dodá rybe príjemnú chuť. Ak nemáme ani jeden z týchto tukov, potom je najlepšie použiť maslo do ktorého pridáme trochu oleja. Tuku dáme vyššiu vrstvu, aspoň 1/2 cm (odporúčam použiť nie príliš veľkú panvicu) a trochu ho posolíme (nesolíme rybu). Pripravíme si bylinky, ak nemáme, nič sa nestane, resp. môžeme použiť sušené.
  3. Lososa vyberieme z marinády, osušíme papierovým obrúskom. Opatrne vložíme do rozpáleného tuku kožou dole. Teplotu znížime a necháme piecť 5 minút ak je losos vyšší, ako ten môj na fotke, inak o minútu kratšie. Občas prelejeme rybu horúcim olejom zhora a z bokov, rýchlejšie sa celý povrch zatiahne a nevyteká z neho šťava. Zhruba po 4 minútach vložíme do panvice bylinky. Ak ich pridáme hneď na začiatku, zhoria skôr, než rybu otočíme.
  4. Po 5 minútach otočíme kožou hore a pečieme 2 minúty a ak je losos nižší, 1 minútu.
  5. Po vypnutí ohňa necháme ešte 5 minút dôjsť a potom hneď podávame. Povrch ryby po vybratí posypeme čerstvo zomletým korením, ideálne štyroch farieb, a osolíme. Pred podávaním pokvapkáme citrónom.
  6. Pre informáciu: Ghee sa dá vyrobiť doma z masla, ale je ho dostať aj v stánkoch s farmárskymi mliečnymi produktami.