Lokše

tinca - fotkatinca, 8. februára 2010

Tento recept mám od jednej babky z Grobu, s ktorou som raz cestovala. A tá mi povedala,panička moja múky musí byť v lokšoch menej Zobraziť celý popisTento recept mám od jednej babky z Grobu, s ktorou som raz cestovala. A tá mi povedala,panička moja múky musí byť v lokšoch menej ako 1/3 obsahu zemiakov. A fakt sú vydarené.

20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
350 g
1 ks
200 g




Postup

  1. 1

    Uvarené očistené zemiaky pretrieme,dáme na dosku, pridáme vajce, soľ a múku a vypracujeme cesto. Sformujeme valček, ktorý pokrájame na rovnaké kúsky, ktoré rozvaľkáme na tenké,okrúhle lokše.

  2. 2

    Pripravené lokše pečieme z oboch strán na platni, pomastíme a ukladáme do ohňovzdornej misy na seba. Udržujeme ich v predhriatej rúre, aby nevychladli. Podávame ich najmä k pečenej húske, alebo hydine, ale aj k hustým polievkam napr. fazuľovej, šošovicovej.. Ako tuk na mastenie je najlepší husací no ale...kalórie. Mám dobrú skúsenosť, ak z nich zostane, dám do mraziaku av prípade chuti rozmrazím a prihrejem.

  3. 3

    Môžeme ich tiež pliniť lekvárom a makom. PLNKA: slivkový lekvár, 100 g zomletého maku, 100 g práškového cukru. A vtedy si hus odmyslíme.

Diskusia k receptu

gazda
Niektoré gazdiny hovoria,že do cesta sa vajíčko nedáva.
pevie
Pochádzam zo Záhoria,takže viem o čom to je.Niekto dáva polohrubú múku-moja mamka.Sú dobré.Keď ich robila moja starenka neplnila ich väčšinou ničím-nestíhala.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Tak tak, aj moja mamka a tak isto aj ja len z hladkej múky a bez vajca. Vždy sme ich jedli k polievke kyslej alebo len tak ako píše pevie-neplnila, lebo nestíhala.
tinca
Mne sa tento recept osvedčil, treba vyskúšať aj bez vajíčka. Plnka bola rada navyše, aj palacinky má niekto rád čisté a niekto plnené. Pevie pridaj nejaký receptík, keď tak rád varíš, podeľ sa s nami na vareche.
larisamihalik
mám ešte lepšiu radu, urobte si slané palacinky - stačí jedno vajce a polovicu múky akejkoľvek a polovicu zemiakovej, vodu, soľ a upiecť na panvici. Potom potrieť husacou, kačacou masťou, alebo olivovým olejom naplniť, alebo nenaplniť a lokše sú na svete! A verte, nemám tak zašpinenú kuchyňu ako pri bežných lokšiach - všade samá múka, ha-ha i keď moja bitbulica a kocúri to zbožňovali, šmýkali sa, olizovali sa
no švanda...
bozulka
Ano súhlasím s vajíčkom alebo bez to už nehrá úlohu ale múku bysom dala rozhodne hladkú ppo upečení by boli trošku tvrdé.Tiež mám jeden recept asi nebude taký známy -hodím do receptov hodí sa k polievkám hlavne v lete ku kyslým.
dankasamka
lokše robievam často ,nedávam vajíčko , pečiem ich na starších teflónových panviciach . Pamätám sa keď som bola dieťa , otec chcel prekvapiť mamku a dal do cesta 2 vajíčka a bolo také tvrdé že sme sa mu potom dlhý čas smiali a pasovali ho na šéfkuchára , ktorému lokše ani " psi nežerú ". Ale proti gustu .... My máme radi bezvaječné , s hladkou múkou a hlavne mäkké.

evia
varecháčky moje, ako dávate lokše do mrazničky suché alebo pomastené, ako ich potom prihrievate napr. v mikrovlnke? - v sáčku alebo odokryté, ako?
klotka
Lokse do mraznicky j vzdy davam suche a pomastim ich az zohriate z mikrovlnky
tinca
A ešte jeden poznatok, lokše môžu byť tvrdé, ak sa použije iná múka ako hladká, ale od vajíčka.hm? Dankasamka a tam ide 1 vajce nie 2. To by všetky koláče museli byť od vajíčka tvrdé.
sovka62
Teda, to je názorov. Ja sa priznám bez mučenia, že mne sa dobré lokše ešte nepodarili. Vždy im niečo chýbalo. Tak som mala "pani Lokšovú" a keď bol u nás jarmok (hlavné menu husacina - kačacina s lokšami), stačilo zavolať, koľko ich budem potrebovať. Žiaľ, pani ochorela, lokše nepečie, takže mi recept prišiel vhod. Skúsim teda podľa neho, ale ak sa mi nepodaria, majú smolu - viac ich nepečiem.
tinca
Ja som sa Sovka zľakla,ž e niečo na mne spáchaš ak sa nevydaria, budem sa modliť, aby ti vyšli a pani z jarmoku má po kšefte.
honestka
PRE:"sovka62"
aj ja som dlho vahala, lebo tu mam obycajne s nasimi receptami problemy. Preto sa aj ozyvam, a radim nevahaj, urob na skusku z par zemiakov, troska soli, hladkej muky a nic ine.
recept nie je ani treba lebo kolko muky zemiaky vezmu tak, aby cesto nebolo lepive, bez pridania vody, vajca to je vsetko co potrebujes.
Placky sa mi osvedcili a teraz ich robim hocikedy, ked pochybi chlebik a nemam suroviny na "naan".
Tieto nase lokse su vicmenej "chudobne pribuzne" velmi oblubeneho indickeho chleba "naan bread" ktory sa pecie v hlinenej rure a je mnamky.
Ozaj treba len skusat - ako som prisla medzi "varecharov", tak skusam do radu vselico, len neviem, co budeme robit s tou nadvahou, kedze vsetko chuti famozne.
babav
Moja mama ich posypala cukrovym makom.Pred posypkou kazdy lokes namocila do horuceho mlieka ,v ktorom rozpustila kusok masla.
Pochutka!
tinca
Ozývam sa znovu ohľadom receptu na lokše, mojej kolegyni mamka má cez 8O rokov a má tento istý recept čo ja,minulú sobotu ich robili, lebo mali oslavu a robí ich aj s v a j í č k o m !! A sú vydarené, tak ako u mňa a chválim babku z Grobu,čo mi dala recept.. No čo už verte-alebo neverte.
lailuska
Dnes veru bude hustá fazuľová polievka ( z veľkej maslovej fazule!!!) so zeleninou a k tomu mastené lokše! To je dobrota!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia