Tento recept mám od jednej babky z Grobu, s ktorou som raz cestovala. A tá mi povedala,panička moja múky musí byť v lokšoch menej Zobraziť celý popisTento recept mám od jednej babky z Grobu, s ktorou som raz cestovala. A tá mi povedala,panička moja múky musí byť v lokšoch menej ako 1/3 obsahu zemiakov. A fakt sú vydarené.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Uvarené očistené zemiaky pretrieme,dáme na dosku, pridáme vajce, soľ a múku a vypracujeme cesto. Sformujeme valček, ktorý pokrájame na rovnaké kúsky, ktoré rozvaľkáme na tenké,okrúhle lokše.
- 2
Pripravené lokše pečieme z oboch strán na platni, pomastíme a ukladáme do ohňovzdornej misy na seba. Udržujeme ich v predhriatej rúre, aby nevychladli. Podávame ich najmä k pečenej húske, alebo hydine, ale aj k hustým polievkam napr. fazuľovej, šošovicovej.. Ako tuk na mastenie je najlepší husací no ale...kalórie. Mám dobrú skúsenosť, ak z nich zostane, dám do mraziaku av prípade chuti rozmrazím a prihrejem.
- 3
Môžeme ich tiež pliniť lekvárom a makom. PLNKA: slivkový lekvár, 100 g zomletého maku, 100 g práškového cukru. A vtedy si hus odmyslíme.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
no švanda...
aj ja som dlho vahala, lebo tu mam obycajne s nasimi receptami problemy. Preto sa aj ozyvam, a radim nevahaj, urob na skusku z par zemiakov, troska soli, hladkej muky a nic ine.
recept nie je ani treba lebo kolko muky zemiaky vezmu tak, aby cesto nebolo lepive, bez pridania vody, vajca to je vsetko co potrebujes.
Placky sa mi osvedcili a teraz ich robim hocikedy, ked pochybi chlebik a nemam suroviny na "naan".
Tieto nase lokse su vicmenej "chudobne pribuzne" velmi oblubeneho indickeho chleba "naan bread" ktory sa pecie v hlinenej rure a je mnamky.
Ozaj treba len skusat - ako som prisla medzi "varecharov", tak skusam do radu vselico, len neviem, co budeme robit s tou nadvahou, kedze vsetko chuti famozne.
Pochutka!