Lokše
	        Autor receptu: tinca
	         
	        
	        Tento recept mám od jednej babky z Grobu, s ktorou som raz cestovala. A tá mi povedala,panička moja múky musí byť v lokšoch menej ako 1/3 obsahu zemiakov. A fakt sú vydarené.
| 
				  	  
				  	20 minút príprava  | 
				  	  
				  	30 minút tepelná úprava  | 
Postup
- Uvarené  očistené zemiaky pretrieme,dáme na dosku, pridáme vajce, soľ a múku a vypracujeme cesto. Sformujeme valček, ktorý pokrájame na rovnaké kúsky, ktoré rozvaľkáme na tenké,okrúhle lokše.
 - Pripravené lokše pečieme z oboch strán na platni, pomastíme a ukladáme do ohňovzdornej misy na seba. Udržujeme ich v predhriatej rúre, aby nevychladli. Podávame ich najmä k pečenej húske, alebo hydine, ale aj k hustým polievkam napr. fazuľovej, šošovicovej.. Ako tuk na mastenie je najlepší husací no ale...kalórie.
Mám dobrú skúsenosť, ak z nich zostane, dám do mraziaku av prípade chuti rozmrazím a prihrejem.
 - Môžeme ich tiež pliniť lekvárom a makom.
PLNKA: slivkový lekvár, 100 g zomletého maku, 100 g práškového cukru. A vtedy si hus odmyslíme.