Lokše

Autor receptu: tinca

Tento recept mám od jednej babky z Grobu, s ktorou som raz cestovala. A tá mi povedala,panička moja múky musí byť v lokšoch menej ako 1/3 obsahu zemiakov. A fakt sú vydarené.

20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Uvarené očistené zemiaky pretrieme,dáme na dosku, pridáme vajce, soľ a múku a vypracujeme cesto. Sformujeme valček, ktorý pokrájame na rovnaké kúsky, ktoré rozvaľkáme na tenké,okrúhle lokše.
  2. Pripravené lokše pečieme z oboch strán na platni, pomastíme a ukladáme do ohňovzdornej misy na seba. Udržujeme ich v predhriatej rúre, aby nevychladli. Podávame ich najmä k pečenej húske, alebo hydine, ale aj k hustým polievkam napr. fazuľovej, šošovicovej.. Ako tuk na mastenie je najlepší husací no ale...kalórie. Mám dobrú skúsenosť, ak z nich zostane, dám do mraziaku av prípade chuti rozmrazím a prihrejem.
  3. Môžeme ich tiež pliniť lekvárom a makom. PLNKA: slivkový lekvár, 100 g zomletého maku, 100 g práškového cukru. A vtedy si hus odmyslíme.