Liptovský švábovník

Marek Petho
šéfkuchár hotela Strachanovka v Liptovskom Jáne, 22. septembra 2010
Liptovský švábovník
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

Cesto:
500 g
1,5 dl
30 ml
1 ks
1 kocka/42 g
Plnka:
1 kg varené
5 dkg
250 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Z mlieka, droždia a cukru urobíme kvások a spolu s ostatnými surovinami spolu vypracujeme polotuhé cesto. Necháme vykysnúť.

  2. 2

    Plnka: Postrúhané uvarené zemiaky a ostatné suroviny na plnku zmiešame, vytvoríme polotuhú masu a necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Každú rozvaľkáme na okrúhly bochník. Na polovicu bochníka dáme polovicu plnky a druhou časťou cesta ju prikryjeme.

  3. 3

    Boky popritláčame, aby bol bochník okrúhly a položíme ho na vymastený plech. Takto postupujeme aj s druhým dielom. Pred pečením potrieme roztopeným palmarínom. Pečieme pri 175 oC 20 – 25 minút.

  4. 4

    NÁŠ TIP: Do koláčovej plnky uprednostnite pravú bryndzu s vysokým obsahom ovčej hrudky. Môžete použiť aj nepasterizovanú bryndzu. Švábovník je dobré zapíjať čajom.

Diskusia k receptu

huck
ani ja nepoznam, ale posobi velmi vabivo ! Vyskušam!
egreska
ja poznam,je výborný...moja starka ho robievala ked jej zvyšilo pyré...
garanco
Robila som to pred týždňom, aj som rozmýšľala, že pridám na Varechu recept, ale zdal sa mi príliš jednoduchý. U nás to voláme jednoducho bryndzový pagáč, je to vynikajúca pochúťka, zapíjame ju kyslomliečným nápojom /čaj pijeme, keď sme chorí/. Je dobré do cesta pridať uvarený prelisovaný zemiak, cesto potom chutí ako chlebové.
bozulka
Tiež nepoznám,@egre ška , to pyré je dobrý nápad, dosť často mi ostane,stále varím veľa.Väčšinou robievam placičky a toto bude nóvum.Dúfam,že nám to bude chutiť.
hobbykoch
Ponukam obmenu..iba pretlacene zemiaky,ktore sa dochutia cesnakom a ciernym korenim a majorankou..chuti vyborne
jarca
Recept ma zaujal, len rozmyslam nad mnozstvom mlieka - 30 ml ? A nie je to malo? Nemalo byt 300 ml?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia