Liptovský švábovník
šéfkuchár hotela Strachanovka v Liptovskom Jáne, 22. septembra 2010
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Postup
-
1
Cesto: Z mlieka, droždia a cukru urobíme kvások a spolu s ostatnými surovinami spolu vypracujeme polotuhé cesto. Necháme vykysnúť.
- 2
Plnka: Postrúhané uvarené zemiaky a ostatné suroviny na plnku zmiešame, vytvoríme polotuhú masu a necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Každú rozvaľkáme na okrúhly bochník. Na polovicu bochníka dáme polovicu plnky a druhou časťou cesta ju prikryjeme.
- 3
Boky popritláčame, aby bol bochník okrúhly a položíme ho na vymastený plech. Takto postupujeme aj s druhým dielom. Pred pečením potrieme roztopeným palmarínom. Pečieme pri 175 oC 20 – 25 minút.
- 4
NÁŠ TIP: Do koláčovej plnky uprednostnite pravú bryndzu s vysokým obsahom ovčej hrudky. Môžete použiť aj nepasterizovanú bryndzu. Švábovník je dobré zapíjať čajom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu