Liptovské zapekané zemiaky fotorecept

oco - fotkaoco, 16. septembra 2010
Liptovské zapekané zemiaky (fotorecept)
Foto: oco

Aby sme upevnili vzájomné vzťahy medzi krajinami Európskej únie mali sme na obed taliansku paradajkovú polievku z paradajok/pretlak nie/ s cestovinou a parmezánom a Zobraziť celý popisAby sme upevnili vzájomné vzťahy medzi krajinami Európskej únie mali sme na obed taliansku paradajkovú polievku z paradajok/pretlak nie/ s cestovinou a parmezánom a pravú slovenskú bryndzu.

4-5
porcie
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

1,5 kg uvarené v šupke
250 g
6 ks
500 ml




Postup

  1. 1

    Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska.Z hladkej múky a oleja pripravíme zásmažku,zalejeme smotanou a vymiešame na hladkú omáčku.Po vychladnutí primiešame 2 žĺtky a bryndzu Zvyšné 4 vajcia uvaríme natvrdo.

  2. 2

    Na maslom vymastený pekáč dáme vrstvu zemiakov, na kolieska pokrájané vajcia,osolíme a zalejeme omáčkou,vrstvy môžeme opakovať

    Liptovské zapekané zemiaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec obložíme tenkými plátkami masla a prikryjeme vyšlahaným snehom z bielok.

    Liptovské zapekané zemiaky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vo vyhriatej rúre zapečieme do zlatista.

    Liptovské zapekané zemiaky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Počas pečenia si urobíme šalát.Ja som robil z čínskej kapusty,jogurtu,balsamicového octu,olivového oleja ,soli a cukru.Dobrú chuť.

    Liptovské zapekané zemiaky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

wevewe
s tym snehom to je zaujimave. urcite vyskusam
janaalizibolenova
fiha to je super recept! ukladam, ale urcite nedam navrch sneh, bo mne upeceny sneh nechuti, ale verim, ze to bude bajecne ..tesim sa...a dakujem za pekny recept...
anairda
jáj, bryndzu mám zamrazenú, zo salaša, tá kúpená sa jej nevyrovná, ani keď je úplne čerstvá! Ukladám, nabudúce vyskúšam (včera totiž boli haluštičky).
zabiatko66
No to musí byť dobrota, som z Liptova, ale tento recept nepoznám. Ja milujem zemiačiky. Hoc ich moc nevarievam lebo polovička je diabetik a zemiaky moc nechce, že obsahujú veľa cukru. Ale určite si to urobím hoc aj pre seba. Ďakujem za tip.
katamama
Anairda, ale mraziť bryndzu, to som teda ešte neskúšala. Mohla by si napísať ako chutí?
zamagurcanka
Ja osobne nikdy nekupujem bryndzu v obchode.Kupim si syr na salasi v Jezersku,odkial pochadzam,syr necham asi 7dni odstat,potom ho pomeliem na masovom mlynceku,pridam sol a pazitku.Takto pripravenu bryndzu davam do mikrotenovych sackov-asi 25dkg a ulozim do mraznicky.Vydrzi az do jari.
sracz
Vynikajúci recept, doteraz som poznal iba Liptovské fučky (zapekané zemiakly na stojato plnené nadstavovanou bryndzou). Zmrazovanie bryndze vrelo odporúčam, naučil som sa to od MUDr. Janka Michalka (úspešný lekár košických futbalistov i reprezentantov Československa,rodák z Liptova, podnes bývajúci v Košiciach) a robím to aj tu za morom, keď sa mi podarí bryndzu prepašovať. Chuť, ani farba, sa jej nezmennia a čas zmrazenia Vám radšej ani nenapíšem, lebo by ste mi neuverili. Ručím za kvalitu a halušky s bryndzou (klasika, spišské, gazdovské, furmanské, či drevorubačské aj inakšie a onakvejšie), v období medzi Vianocami a Tromi kráľmi sú fantastickou gurmánskou zmenou!
marikasu
aj mne sa ten receptík páči, ale keďže nemám rada bryndzu, tak ju skúsim nahradiť tvarohom, alebo nejakým syrom :)
jerica
GRATULUJEM K VÝHRE !! PERFEKTNÁ VEČERA :-))
1288_1276494884 - profilový obrázok
oco
oco
@jerica tak som si otvoril varechu a ty vieš viac ako ja.Som "prekvapkaný" v živote som nič nevyhral.Idem sa rýchlo pozrieť a potešiť
jerica
Prajem zo srdca ten blažený pocit z výhry , poznám osobne!! :-))
evusik
priznávam, že som tento recept prehliadla (ako ospravedlnenie uvádzam, že som bola na dovolenke) a musím konštatovať, že si vyhral úplne zaslúžene. Super recept.... z dovolenky v Tatrách sme si priniesli fantastickú bryndzu, mám ju v mrazáku a už zajtra urobím podľa tvojho receptu. Ešte raz gratulujem :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia