Liptovské pirohy fotorecept

renettka - fotkarenettka, 5. apríla 2011
Liptovské pirohy (fotorecept)
Foto: renettka

Tak som sa rozhodla poslať niečo ozaj slovenské. Tak nech vám chutí,tak ako nám :-).Určite sa oplatí skúšať aj tradičné recepty,kde nechýba bryndza. U Zobraziť celý popisTak som sa rozhodla poslať niečo ozaj slovenské. Tak nech vám chutí,tak ako nám :-).Určite sa oplatí skúšať aj tradičné recepty,kde nechýba bryndza. U nás doma je trošku problém s tým,že manžel bryndzu nemá rád.No proste nie je z Liptova..takže vždy sa snažím zvoliť aj nejakú inú alternatívu..Takže jedny boli bryndzové a jedny lekvárikové :-) Vyskúšajte :-)

8
porcií
20 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg varené v šupke
500 g
2 ks
200 g
100 g
200 ml
1-2 čl
4 PL
100 ml




Postup

  1. 1

    Uvarené zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme trošku soli,vajíčka a múky podľa potreby.Z nastrúhaných zemiakov bude cesto úplne vláčne.

    Liptovské pirohy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme hladké cesto,tak aby sa nelepilo na ruky .Túto úlohu som zverila môjmu synovi..a osvedčil sa ako kvalitný miesič :-)

    Liptovské pirohy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyvaľkáme na hrúbku asi na hrúbku 3 mm a vykrajujeme okrúhlou formičkou(pohárom ).Na každé koliesko dáme plnku z bryndze. Uzavrieme a poriadne pozatláčame.My zatláčame vidličkou.Možno by bolo dobré kúpiť si formičku na pirohy,ale takto je väčšia zábava :-)

    Liptovské pirohy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opražíme si kocky slaninky .Čím viac,tým lepšie.Dobrou slaninkou predsa nič nepokazíme . Z kyslej smotany ,soli a kôpru si pripravíme omáčku.

    Liptovské pirohy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keďže manžel nemá rád bryndzu takto isto sme pripravili aj pirohy plnené lekvárom.Nuž čo narobím,keď manžela tak veľmi ľúbim :-)

    Liptovské pirohy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotové pirohy varíme v osolenej vode asi 5 minú ( vyplávajú na povrch ) .Hotové podávame s omáčkou s kyslej smotany a posypané opraženou slaninkou . Sladké s maslom,cukrom a opraženou strúhankou.

Diskusia k receptu

marianna76
toto milujem.... kupujem ich zmrazené, určite sú tieto chutnejšie, dík, ukladám. Na Terchovej sme si ich dávali... super. Už len bryndza mi doma chýba...
svetlana9
@renettka - super - ukladám do KK - robievam ich s lekvárom alebo aj so slivkami a posýpka strúhanka, ml. cukor a olej
elantra
krasny fotorecept, na pirohy sa chystam, dufam ze budu aspon spolovice take pekne a vydarene :)
dorisa
Naozaj su slovenské jedlá fantastické. Takéto pirožky tiež možem papať každy den.
violetacamorova
Moje najobľúbenejšie jedlo, ale nerada sa s tým babrem, tie s lekvárom, maslom, cukrom a strúhankou, och závidím tvojmu manželovi takú dobrotu.
eunika
Sú na zjedenie,do plnky dávaš len čistú bryndzu?
renettka
eunika: áno čistú bryndzu..syn chcel také..Ja som chcela dať aj uvarený zemiak,ale vôbec tam nechýbal :-)
marcy
fajnota :-) zvyčajne robievam zemiakovú náplň,pridám až na tanieri bryndzu zmiešanú s acidkom,alebo cmarom ( hustejšia konzistencia s pažítkou ) má to grády,vôňa aj chuť evokujú salaš :-D
marianna76
Ja mám aj formičky, ale nepoužívam, najradšej nakladám vedľa kôpky prehnem a odrežiem. Takže my mávame štvorčeky...
evetik
Ja robím pirohy z polohrubej muky mlieka a soli.Cesto je výborné a dobre sa s nim pracuje.Vyskušajte.
makinka31
Mna maminka naucial robit plnku zemiakovo bryndzovu s koprom, vzdy si z nej trocha necham, prilejem mlieko alebo trocha sladkej smotany, prevarim a polejem pirohy.
pachola
ja tiež robím pirohy s plnkou zemiakovo bryndzovou a nesmie tam chýbať kôpor,polejem hotové rozpraženou slaninkou a namrvím bryndzu a zasa kôpor...toto by som vymenila aj za neviem akú inú dobrotu z mäsa, som Liptáčka a sa nezapriem,že bryndza je moja najobľúbenejšia :)
slavicek
aj ja som z LM,ale my do pirohov davame zemiakovo-bryndzovu plnku s koprom,polievame maslom a posypeme bryndzou a koprom a k tomu akekolvek mlieko,podla momentalnej chuti aa pirohy mam strasne rada
brigita
Aj ja ich robievam ale na vrch dávam maslo a zelenú petržlenovú vňať. K tomu zakysanku . Sú naozaj vynikajúce.
babkamt
Aj ja dávam zemiakovo - bryndzovú plnku,moja nevesta to jedla v reštaurácii a požiadala ma nech jej ich spravím.Veľ mi jej chutili.V Austrálii,kde mladí bývajú bryndzu nedostať.Takisto miluje bryndzové halušky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia