Foto: renettka
Tak som sa rozhodla poslať niečo ozaj slovenské. Tak nech vám chutí,tak ako nám :-).Určite sa oplatí skúšať aj tradičné recepty,kde nechýba bryndza. U Zobraziť celý popisTak som sa rozhodla poslať niečo ozaj slovenské. Tak nech vám chutí,tak ako nám :-).Určite sa oplatí skúšať aj tradičné recepty,kde nechýba bryndza. U nás doma je trošku problém s tým,že manžel bryndzu nemá rád.No proste nie je z Liptova..takže vždy sa snažím zvoliť aj nejakú inú alternatívu..Takže jedny boli bryndzové a jedny lekvárikové :-) Vyskúšajte :-)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Uvarené zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme trošku soli,vajíčka a múky podľa potreby.Z nastrúhaných zemiakov bude cesto úplne vláčne.
-
2
Vypracujeme hladké cesto,tak aby sa nelepilo na ruky .Túto úlohu som zverila môjmu synovi..a osvedčil sa ako kvalitný miesič :-)
-
3
Vyvaľkáme na hrúbku asi na hrúbku 3 mm a vykrajujeme okrúhlou formičkou(pohárom ).Na každé koliesko dáme plnku z bryndze. Uzavrieme a poriadne pozatláčame.My zatláčame vidličkou.Možno by bolo dobré kúpiť si formičku na pirohy,ale takto je väčšia zábava :-)
-
4
Opražíme si kocky slaninky .Čím viac,tým lepšie.Dobrou slaninkou predsa nič nepokazíme . Z kyslej smotany ,soli a kôpru si pripravíme omáčku.
-
5
Keďže manžel nemá rád bryndzu takto isto sme pripravili aj pirohy plnené lekvárom.Nuž čo narobím,keď manžela tak veľmi ľúbim :-)
-
6
Hotové pirohy varíme v osolenej vode asi 5 minú ( vyplávajú na povrch ) .Hotové podávame s omáčkou s kyslej smotany a posypané opraženou slaninkou . Sladké s maslom,cukrom a opraženou strúhankou.
Diskusia k receptu