Liptovské pirohy (fotorecept)

Autor receptu: renettka

Tak som sa rozhodla poslať niečo ozaj slovenské. Tak nech vám chutí,tak ako nám :-).Určite sa oplatí skúšať aj tradičné recepty,kde nechýba bryndza. U nás doma je trošku problém s tým,že manžel bryndzu nemá rád.No proste nie je z Liptova..takže vždy sa snažím zvoliť aj nejakú inú alternatívu..Takže jedny boli bryndzové a jedny lekvárikové :-) Vyskúšajte :-)

8
porcií
20 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Uvarené zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme trošku soli,vajíčka a múky podľa potreby.Z nastrúhaných zemiakov bude cesto úplne vláčne.
  2. Vypracujeme hladké cesto,tak aby sa nelepilo na ruky .Túto úlohu som zverila môjmu synovi..a osvedčil sa ako kvalitný miesič :-)
  3. Vyvaľkáme na hrúbku asi na hrúbku 3 mm a vykrajujeme okrúhlou formičkou(pohárom ).Na každé koliesko dáme plnku z bryndze. Uzavrieme a poriadne pozatláčame.My zatláčame vidličkou.Možno by bolo dobré kúpiť si formičku na pirohy,ale takto je väčšia zábava :-)
  4. Opražíme si kocky slaninky .Čím viac,tým lepšie.Dobrou slaninkou predsa nič nepokazíme . Z kyslej smotany ,soli a kôpru si pripravíme omáčku.
  5. Keďže manžel nemá rád bryndzu takto isto sme pripravili aj pirohy plnené lekvárom.Nuž čo narobím,keď manžela tak veľmi ľúbim :-)
  6. Hotové pirohy varíme v osolenej vode asi 5 minú ( vyplávajú na povrch ) .Hotové podávame s omáčkou s kyslej smotany a posypané opraženou slaninkou . Sladké s maslom,cukrom a opraženou strúhankou.