Liptovská barania polievka

František Kriššák
šéfkuchár hotela Club v Kežmarku, 31. januára 2012
Liptovská barania polievka
Foto: Pravda - Ivan Majerský
10
porcií
30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
300 g
500 g aj s nálevom
80 g
Domáce široké rezance:
200 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Baranie mäso (môže byť aj jahňacie, alebo bravčové) dva dni pred prípravou nasolíme.

  2. 2

    Do vody dáme variť mäso, pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, kyslú kapustu aj s nálevom. Uvaríme do mäkka. Dochutíme zmesou sušenej zeleniny a korenia (podľa potreby) a mletým čiernym korením.

  3. 3

    Do taniera dáme vo vode uvarené krúpy, domáce široké rezance, kúsok mäsa a zalejeme vývarom.

Diskusia k receptu

eraserhead
@redakcia chcel by som sa šéfkuchára spýtať čo presne je "zmes zeleniny a korenia" a možno mi poradí @lucylee . V postupe je síce uvedená bližšia špecifikácia "zmesou sušenej zeleniny a korenia" ale ja @eraserhead tomu nerozumiem. Možno by stačilo napísať nejaký komerčný názov
@2010 to cibulove kura, to ma celkom zaujíma
lucylee
@eraserhead ano, velmi rada. No, podla mna to je nasa stara znama vegeta :-)Ina zmes zeleniny a korenia ma nenapada.
jerica
@eraserhead veď v popise surovín máš "koreňová zelenina" a korenie si dáš podľa svojej chuti,dáš si z toho čo chceš:-)
julka10
Som z Liptova a ešte som sa nestretla s takouto polievkou.Určite vyskúšam.U nás sa robieva tiež z tých istých surovín,okrem kapusty,ale dávajú sa do nej uvariť zemiaky.Mňam,to je dobrota,len sa musí jesť horúca.
zelma
Podľa surovín aj podľa obrázku vyzerá, že to je jedlo skvelej chute. Zajtra ju budem variť.Už dnes sa mi slinky zbiehajú.
dodo46
zas budem musieť ísť do Blavy na hradný vŕšok odchytiť nejakého barana.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia