Linecké koláčiky slovenské
Foto: tatranka
Ak som napísala pri vanilkových rožkoch, že sú chutné a aj rýchle, platí to aj o týchto sladučkých lineckých koláčikoch. Spracujete cesto, kým si pripravíte Zobraziť celý popisAk som napísala pri vanilkových rožkoch, že sú chutné a aj rýchle, platí to aj o týchto sladučkých lineckých koláčikoch. Spracujete cesto, kým si pripravíte pár formičiek na vykrajovanie, lekvár, plechy, už môžete cesto z chladu vyberať. Je pripravené na spracovanie.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
200 g (Hera) |
|
100 g |
|
2 ks |
|
2 kávové lyžičky |
|
1 balíček |
|
1 kávová lyžička |
|
červený (ríbezľový, malinový) |
|
50 g (na posypanie) |
|
kvapka |
|
Postup
-
1
Ingrediencie na cesto spolu spracujeme. Dobre sa s cestom pracuje. Ráta sa na podsypanie asi s 30 g múky. Spracované cesto na lopári vyvaľkáme. Ja si ho zvyknem rozdeliť na polovicu, a tak s ním pracujem. Na plech si uložím fóliu na pečenie, alebo papier na pečenie. Vyvaľkám cesto na hrúbku asi 3 mm. Vykrajujem plné tvary a tvary s dierkami. Malo by byť na počet rovnako plných aj s dierami. Pečiem asi 7 minút vo vyhriatej trúbe na 170 °C.
- 2
Koláčiky by mali byť pekné a svetlé. Vyberám z trúby pri zružovení okrajov koláčikov. Koláčiky s otvormi po vybratí z trúby posypem cez sítko práškovým cukrom. Koláčiky nechám vychladiť.
- 3
Koláčiky, ktoré sú plné, potriem zohriatym lekvárom s kvapkou rumu. Na ne ukladám pocukrované kúsky. Kolačik je vlastne takto ukončený. Neviem, či je aj taká domácnosť, kde by tieto sladučké kúsky nemali odbyt. Odkedy si pamätám, už ako dieťa, vždy bol tento malý koláčik u nás na stole.
Tiež linecké pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/recepty/kolieska-s-lekvarom/3597-recept...
Stal sa našou klasikou a tak teraz pečiem tieto, ale aj linecké. Tohto roku skúsim presne podľa teba, doteraz som ich robila bez prášku do pečiva. Tak drž palce, nech sa mi nerozlejú, prášok je potvora, treba opatrne.
Ani nápad.Pečiem z polovičných dávok,aby som mala viac rozmanitých koláčikov.Je si potom z čoho vybrať.Mám štyri síce už dospelé vnúčatá,no dobý koláčik neohrdnú.A manžel miluje sladké.
..ja tiež neohrdnem sladučkým koláčikom.
ak ti to tak vyhovuje kvôli režimu dňa-môžeš..ja som mala na balkone odvčera a teraz som piekla..pravda-nie toto cesto-ale veľmi podobné..nemáš čo pokaziť..
prepáč-@Tatranka
Áno môže.
Recept je veľmi jednoduchý a aj rýchly.Koláčiky sú mäkké a čo ma viac môže tešiť,ako že ten kto s receptom pracuje je spokojný.
Je to niekoľkoročný recept,ale nikdy som ho nezmenila,lebo som bola s gramážou a celým receptom spokojná.
Aj tebe a rodinke želám pekné Vianoce a sviatočné dni.
Som veľmi rada,že si spokojný s týmto jednoduchým,ale veľmi dobrým receptom.Koláčiky sa ti vydarili a pokiaľ si spokojný aj s chuťou a ich mäkkosťou,nie je čo dodať.Mňa to len teší.
Ja ich pečiem strašne dávno.Myslím,že nepreženiem,ak napíšem,že možno aj viac,ako 40 rokov.
Snažím sa pracovať s mnou overenými receptami a nie náročnými na surovinu a prácu.
Želám ti v Novom roku,dobré zdravie a pohodu v rodine,nech sa ti darí.
Gratulujem k výhre a dodávam, že koláčiky ani po čase nestratili nič zo svojej výbornej chuti (zopár som uchránila až doteraz) :-)
Ďakujem k blahoželaniu.Aj ja som dnes dojedala ku kávičke posledne dva kúsky.Boli mäkučké a chutné.
Moja milá varecháčka @Bubaya . Tvoj komentárik je pre mňa o to vzácnejší,že šíriš môj recept,ďalej vo svete a čo je hlavné,že si spokojná.
Tento recept mám veľmi dlho.Tiež som s ním veľmi spokojná. Veď o to ide,aby sme si odovzdávali aj dobré vyskúšané recepty a boli s nimi spokojní.
Maj sa dobre a viem že ich budeš mať na stole aj ku Veľkej noci.Ja ich tiež v tú dobu robievam.
Tesi ma to,ak si spokojna. Najlepsia odmena.
Z takychto ohlasov sa velmi tesim.Nech sa len dari a nech chutia.
Receptom to nebude, toto je klasika. Asi si niečo zvrzala, keď bolo cesto sypké
No asi neskonila. Ja som stary kozak a predsav si, pred chvilou som ich miesila s aj mne sa uplne rozsypali. Musela som pridat zltko. Je to mukou. Ma byt odkzana cca 3 mesiace. Dnes ju mlyny expeduju cerstvo zomletu a takto to dopada.
Doma ju tiez nemozes nechat odlezat, lebo ti zmolovatie, alebo v nej najdes pilusy. To mam vyskusane. A miesila som z Babickinej, ved zaruka kvality, nie?
Presne. Tiež som dnes robila podľa tohto receptu a sa mi to cesto trúsilo a lamalo.. skoro som prišla o nervy ale čo sa dalo som dala na plech. Samozrejme nič v zlom len píšem skúsenosť:)
Ďakujem za skvelý recept ❤️
Ďakujem za recept.