Linecké pečivo
Linecké pečivo

Linecké koláčiky slovenské

tatranka - fotkatatranka, 8. decembra 2017
Linecké koláčiky slovenské
Foto: tatranka

Ak som napísala pri vanilkových rožkoch, že sú chutné a aj rýchle, platí to aj o týchto sladučkých lineckých koláčikoch. Spracujete cesto, kým si pripravíte Zobraziť celý popisAk som napísala pri vanilkových rožkoch, že sú chutné a aj rýchle, platí to aj o týchto sladučkých lineckých koláčikoch. Spracujete cesto, kým si pripravíte pár formičiek na vykrajovanie, lekvár, plechy, už môžete cesto z chladu vyberať. Je pripravené na spracovanie.

36
porcií
20 minút
príprava
7-8 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
200 g (Hera)
100 g
2 ks
2 kávové lyžičky
1 balíček
1 kávová lyžička
 červený (ríbezľový, malinový)
50 g (na posypanie)
kvapka




Postup

  1. 1

    Ingrediencie na cesto spolu spracujeme. Dobre sa s cestom pracuje. Ráta sa na podsypanie asi s 30 g múky. Spracované cesto na lopári vyvaľkáme. Ja si ho zvyknem rozdeliť na polovicu, a tak s ním pracujem. Na plech si uložím fóliu na pečenie, alebo papier na pečenie. Vyvaľkám cesto na hrúbku asi 3 mm. Vykrajujem plné tvary a tvary s dierkami. Malo by byť na počet rovnako plných aj s dierami. Pečiem asi 7 minút vo vyhriatej trúbe na 170 °C.

  2. 2

    Koláčiky by mali byť pekné a svetlé. Vyberám z trúby pri zružovení okrajov koláčikov. Koláčiky s otvormi po vybratí z trúby posypem cez sítko práškovým cukrom. Koláčiky nechám vychladiť.

  3. 3

    Koláčiky, ktoré sú plné, potriem zohriatym lekvárom s kvapkou rumu. Na ne ukladám pocukrované kúsky. Kolačik je vlastne takto ukončený. Neviem, či je aj taká domácnosť, kde by tieto sladučké kúsky nemali odbyt. Odkedy si pamätám, už ako dieťa, vždy bol tento malý koláčik u nás na stole.

Diskusia k receptu

haji
Další bezva klasický recept. A hlavní je to, že osvědčený, prověřený. Jsi šikulka a tuším taky "jedeš" jako motorová myš!
sovka62
Veru áno, chválim, máš ich krásne. Vždy boli moje obľúbené, ale keď sa okolo mňa motali tri drobné deti, nestíhala som vykrajovať a zlepovať, tak som si uľahčila týmto receptom:
 varecha.pravda.sk/recepty/kolieska-s-lekvarom/3597-recept...

Stal sa našou klasikou a tak teraz pečiem tieto, ale aj linecké. Tohto roku skúsim presne podľa teba, doteraz som ich robila bez prášku do pečiva. Tak drž palce, nech sa mi nerozlejú, prášok je potvora, treba opatrne.
ubka
@Tatranka ,Martuška,Ty pecies pre celú ulicu?:-)) veľmi pekne máš všetky vianočné koláčiky, odkukam si :-p pekný zvyšok víkendu.
1x rela
tatranka
@Ubka (9.12.2017 19:38)

Ani nápad.Pečiem z polovičných dávok,aby som mala viac rozmanitých koláčikov.Je si potom z čoho vybrať.Mám štyri síce už dospelé vnúčatá,no dobý koláčik neohrdnú.A manžel miluje sladké.
..ja tiež neohrdnem sladučkým koláčikom.
1x ubka
radost
@Serpent (15.12.2017 12:16)

ak ti to tak vyhovuje kvôli režimu dňa-môžeš..ja som mala na balkone odvčera a teraz som piekla..pravda-nie toto cesto-ale veľmi podobné..nemáš čo pokaziť..
prepáč-@Tatranka
pacik
Chválim tvoje linecké koláčiky, včera večer som ich piekla. S cestom sa vynikajúco pracovalo. Recept je už zaradený medzi moje stálice. Prajem krásne Vianoce :-)
tatranka
@Pacik (19.12.2017 10:00)

Recept je veľmi jednoduchý a aj rýchly.Koláčiky sú mäkké a čo ma viac môže tešiť,ako že ten kto s receptom pracuje je spokojný.
Je to niekoľkoročný recept,ale nikdy som ho nezmenila,lebo som bola s gramážou a celým receptom spokojná.
Aj tebe a rodinke želám pekné Vianoce a sviatočné dni.
tatranka
@Kimlo (30.12.2017 11:12)

Som veľmi rada,že si spokojný s týmto jednoduchým,ale veľmi dobrým receptom.Koláčiky sa ti vydarili a pokiaľ si spokojný aj s chuťou a ich mäkkosťou,nie je čo dodať.Mňa to len teší.
Ja ich pečiem strašne dávno.Myslím,že nepreženiem,ak napíšem,že možno aj viac,ako 40 rokov.
Snažím sa pracovať s mnou overenými receptami a nie náročnými na surovinu a prácu.
Želám ti v Novom roku,dobré zdravie a pohodu v rodine,nech sa ti darí.
1x kimlo
motyka
Tatranka je známa vynikajúca kuchárka aj pekárka. U nej ma to vôbec neprekvapuje - výborné aj krásne koláčiky. Všetky jej recepty, ktoré som vyskúšala, sú výborné a varím ich častejšie. Ale Ty Kimlo? Tvoje recepty na varenie sú tiež výborné a praktické, no ale že aj pred Vianocami napečieš? Klobúk dole. Máš môj obdiv.
pacik
@Tatranka (20.12.2017 13:24)

Gratulujem k výhre a dodávam, že koláčiky ani po čase nestratili nič zo svojej výbornej chuti (zopár som uchránila až doteraz) :-)
tatranka
@Pacik (4.1.2018 14:59)

Ďakujem k blahoželaniu.Aj ja som dnes dojedala ku kávičke posledne dva kúsky.Boli mäkučké a chutné.
bubaya
Milá Tatranka, zdravím z Mníchova. Nikdyy som linecké nepiekla rada, lebo sa mi alebo drobili, alebo roztekali a lepili. Podľa Tvojho receptu ich pečiem hádam desiaty raz, najprv z jednej, potom z 1,5, a dnes už rovno z dvojitej, no čo sa budem oštiepkovať. Vynikajúci recept, uložený v mojej kuchárskej knihe na čestnom mieste. Ale Tvoje recepty nikdy nesklamú.
tatranka
@Bubaya (3.3.2018 15:43)

Moja milá varecháčka @Bubaya . Tvoj komentárik je pre mňa o to vzácnejší,že šíriš môj recept,ďalej vo svete a čo je hlavné,že si spokojná.
Tento recept mám veľmi dlho.Tiež som s ním veľmi spokojná. Veď o to ide,aby sme si odovzdávali aj dobré vyskúšané recepty a boli s nimi spokojní.
Maj sa dobre a viem že ich budeš mať na stole aj ku Veľkej noci.Ja ich tiež v tú dobu robievam.
nalesnik
Dobry den dnes som napiekla linecke kolaciky podla vasho receptu mila Tatranka a su vynikajuce mozem ich vsetkym odporucit


ivusha
Dakujem za skvely recept. Hladala som nieco osvedcene na trhy pre deti a kolaciky mali velky uspech. Teraz je cas na ich pripravu pre nas na Vianoce. Su skvele a vsetkym velmi chutia.
tatranka
@Ivusha (12.12.2018 21:39)
Z takychto ohlasov sa velmi tesim.Nech sa len dari a nech chutia.
tilau
Naozaj výborný recept, koláčiky sú veľmi chutné. Môžem ich uz spájať džemom? Vydržia do Vianoc?
teavictoria
Ja osobne tento recept neodporúčam, s cestom sa vôbec nedalo pracovať, bolo sypké...
sovka62
@mata3636 (10.4.2020 19:30)

No asi neskonila. Ja som stary kozak a predsav si, pred chvilou som ich miesila s aj mne sa uplne rozsypali. Musela som pridat zltko. Je to mukou. Ma byt odkzana cca 3 mesiace. Dnes ju mlyny expeduju cerstvo zomletu a takto to dopada.
Doma ju tiez nemozes nechat odlezat, lebo ti zmolovatie, alebo v nej najdes pilusy. To mam vyskusane. A miesila som z Babickinej, ved zaruka kvality, nie?
gazdinkaivka
Ja podľa tohto receptu pečiem každý rok. Ešte sa mi nestalo, že by sa mi koláčiky nepodarili. Ďakujem veľmi pekne za skvelý recept.
macho
Včera som robila, sú super ?. Ďakujem za recept.
tonka23
@sovka62 (5.12.2020 15:57)

Presne. Tiež som dnes robila podľa tohto receptu a sa mi to cesto trúsilo a lamalo.. skoro som prišla o nervy ale čo sa dalo som dala na plech. Samozrejme nič v zlom len píšem skúsenosť:)
zuzka4869
Najlepší recept, chystám sa ich piecť už 3 Vianoce a miluje ich celá moja rodina ?
Ďakujem za skvelý recept ❤️
kocka111
Ahojte. Dnes som upiekla tieto linecké. Veľmi dobre cesto, super dobre sa spracováva. Najlepší recept?
sarinkaa
Viete mi poradiť či je tento recept lepší s klasickým maslom alebo s herou ?☺️
kucharka
Upečené a pochválené. Ja som ale dala jedno vajce celé a jedno žĺtko, zdá sa mi, že sa cesto tak lepšie spojí.
Ďakujem za recept.


1x haji
jeyna
Dobrý večer prajem, recept vyzerá skvelo. Môžem sa spýtať, z dávky vyjde približne 36 kusov už zlepených, teda 36x2 jednotlivých dielikov ano? Ďakujem pekne za odpoveď
kocka111
Jeyna, zajtra ich budem robiť, tak ti poviem. Už som ich v lani piekla ale nepamätám sa koľko kusov bolo. Pá
zuzikajka
Prvykrat som skusila recept s kypriacim praskom a prvykrat co sa mi nepodarili. Recept ok, ale uz by som nedala prasok.