Linecké koláčiky fotorecept

petravoska - fotkapetravoska, 14. decembra 2013

Ďalší z receptov, ktoré sa robia hneď bez čakania a odkladania cesta do chladničky. Recept mám od žiačok, ktoré ho minulý rok pripravovali na Zobraziť celý popisĎalší z receptov, ktoré sa robia hneď bez čakania a odkladania cesta do chladničky. Recept mám od žiačok, ktoré ho minulý rok pripravovali na vianočnú burzu v škole. Tento rok som ho vyskúšala, funguje a je môj. Pečivo je mäkučké, jemnučké a rozplýva sa na jazyku. No čo dodať, snáď len recept.

180 min. minút
príprava
8 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
400 g
2 ks
1 ks
štipka
150 g
podľa potreby na obaľovanie




Postup

  1. 1

    Zo surovín vypracujeme cesto.

    Linecké koláčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto rozoženieme na hrúbku 2-3 mm a vykrajujeme tvary, ktoré ukladáme na plech. Pozor na to, aby sa počet tých s dierkami rovnal s počtom tých bez dierok :)

    Linecké koláčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme pri teplote 180 stupňov v teplovzdušnej rúre. Osobne pri prvej várke nastavím 10 min. a sledujem priebežne, kedy začnú kraje chytať ružovkastý nádych a vtedy vyberiem. Pri ďalšej várke už nastavím potrebný čas, tak, aby ostali koláčiky biele. Vtedy sú mäkké hneď a po natretí marmeládou sú úplne jemnulinké.

    Linecké koláčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Napokon v ten deň, keď vychladnú alebo v iný, keď máme čas ich natierame džemom. Odporúčam vybrať si pikantnejší džem, napr. višňový alebo ríbezľový, aby nechutili mdlo a obalíme ich v práškovom cukre.

    Linecké koláčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A tu je finálne množstvo, aj keď pár sme ich už zlikvidovali na ochutnávku :)

    Linecké koláčiky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

petravoska
Ďakujem :-) viem, že to už je otrepany recept, ale chcela so ho tu jednoducho mať. Sú to kolaciky môjho detstva, babka a Vianoce :-)
luss44
linecké je vďačné pečivo, aj my sme dnes piekli podľa podobného rcp
iwuska
krasne, este odporucam ten margarin z polovice nahradit maslom, tak ich mam najradsej
marienka44
@Petravoska ,krásne tvary, formičky. Ja robim linecké podľa originálneho receptu z mesta Linz, podľa ktorého majú aj názov, a síce:pomer cukru, tuku a masla má byť 1:2:3: Napr.100 g cukru, 200 g masla a 300 g hl. múky preosiatej a k tomu štipka soli a 2 žĺtky. Kypriaci prášok nepridávam. V Tvojom prípade na 150 g cukru malo by byť 300 g margarínu a 450 g hl. múky. Ale to približne sedí, takže OK.
veronika353
Krásné květinky,tu hvězdičkou vykrajovačku,bych taky chtěla,mám jen kulatou.Linecké dělám podobně jako @marienka44 v poměru 7:14:21 :-)
petravoska
Ďakujem vám všetkým za komentáre. Aj som ich predtým robievala podľa klasického receptu. Tento rok som prvýkrát skúsila tento. Dokonca som prvýkrát nepoužila maslo, ale na chuti tých kolacikov som to nejako nepostrehla. Najmä na to som bola zvedavá, že sa nemusí nechávať odlezat v chladničke, čo sa mi potvrdilo. A chuť je fire Oukej. Pečte, varte, sviatky slávtea brušká tiež plné majte. :-)
ocko
dnes som ich uz upiekla a su super a su pekne a hlavne chutne aj bez pomeru 1,2,3 uz su ulozene v kk
marymelb7
Ten plný tanier vyzerá ako ušitý - čipkovaný.
@marienka44 , tvoj recept dáva zmysel a hlavne že si ho nemusím ani zapisovať , ľahko sa zapamätá a navždy. Dík.
petravoska
Palmarin, ale to je u každého individuálne.Pani, čo ma učila robiť medovniky používala zásadne Heru. Ja do nich dávam maslo. Aj tu by som dala, ale chcela som ich robiť bez čakania a bála som sa, že s maslom to nebude fungovať, keďže má predsa len iné vlastnosti. Ale určite to skúsim aj s maslom, keď budem mať viac času a potom dam vedieť :-)
babav
@petravoska , vdaka za recept,velmi sa mi hodi.Mam novu formicku na vykrajovanie vnutra koliesok ...vyskusam upiect podla tvojho 5* receptu.
an3da
no toto musím skúsiť, prekrásne sú...
ewica
Krásne koláčiky! Koľko kusov vyjde z uvedeného množstva surovín?
petravoska
Nepočítala som presné množstvo, ale k tomu, čo je na tej tácke pripočítaj ešte asi 5-6 celých spojených, čo sme koštovali :-)
babkamt
Včera som piekla podľa tvojho receptu. Dobre sa s ním pracovalo. Hneď ako som ho zarobila , som s ním pracovala. Dávam ti *****
Keksíky boli naozaj chutné :-)
medovnicek
vyzerajú výborne a mám novú formičku smajlíka -mala by som ju vyskúšať - láka ma tento tvoj recept
janikbj
tak som si dnes z toho milión a pól receptov na linecké vybrala tie tvoje :-) použila som klasické maslo a možno aj preto sa mi s cestom dosť ťažko pracovalo (nebolo až také vláčne a zle sa vaľkalo,ale zabojovala som s ním). vydarili sa výborne, sú jemnulinké a to maslo jednoznačne robí úžasnú chuť. škoda len, že pre moju "šikovnosť" skončil prvý plech rozfláknutý po celom balkóne :/ zamrzelo, ale i to sa stáva (ako sa hovorí, rýchla jízda, špatný terén) :D ďakujem za recept a prajem krásne sviatky
petravoska
Práve preto som sa bála experimentovat s maslom a použila som margarín ako je v pôvodnom recepte. Maslo má iné vlastnosti. Ale zase sú určite ešte chutnejsie. Pekné sviatky aj tebe :-)
leonie
Dneska som ich spravila. Všetko šlo hladko, cesto bolo poddajné. Chuťovo skvelé :) Teším sa na degustáciu počas Vianoc :D
marika21
Z mojich skúseností z maslom sú lepšie ako z Palmarinom. Z maslom sa ťažšie pracuje-valká ak je to moc ma"kké treba dať cestíčko do chladničky stuhnúť. Palmarin tak rýchlo nema"kne. Ak robíte z maslom treba vyvaľkať a čo najrýchlejšie povykrajovať a preložiť na plech. Ak je to veľmi ma"kké dať do chladničky trošku stuhnúť.
marika21
Inak sú krásne tvary, veľmi pekné, nieje to škoda zjesť- nádherné.
ebaka
Upečené,rozdané ,,vzorky" a zjedené.Ohlasy vynikajúce.Dnes som rozdávala recept.Zajtra idem robiť 2-itú dávku a tak sa Ti chcem poďakovať...od teraz len tieto pečiem.S cestom sa pracovalo výborne.Krásny adventný čas Ti prajem.
nena73
Baby moje a kolko Pdp? Cely alebo polovicu? Rada by som dnes skusila piect :-)
petravoska
Nikdy som do lineckych pdp nedávala, ale ani mi tam nechýba, tak neviem...
zolik
@nena73 Ja davam na spicku noza, tak isto stipku soli, spostruhanu koru a aj trochu stavy z citrona.
nena73
@Zolik dakujem za radu. Skusila som bez pdp a dala som citronovu aromu. Priznam sa,ze rozmyslam kam ich schovam. Su totiz prudko jedle :-)
petravoska
Nie, netreba :-) PDP je prášok do pečiva, môže a nemusí byť. Dá sa aj bez neho.
zolik
PDP = prasok do peciva= prdopec
Ja osobne davam do lineckych na spicku noza na 210g muky. Prajem pekne pecenie.
sisade
Pomooooc mne s toho pdp v rure narastu a potom splasnu co mam robit? Mal tam ist celi pdp?
petravoska
To je v poriadku, pdp to len zjemni, nemajú byť nafuknute. Hrúbku urcujes vyvalkanim na takú hrúbku, aku chceš.
emmika
Sú výborné, všetko sa vydarilo bez problémov :-)
monik77
Ja som robila bez PDP a vydarili sa fantasticky. Vdaka za recept :)
evanova
Vcera som ich piekla,dala som 100g masla a 100g hery. Cesticko fajnove vonave. Lenze velmi krehke,pri valkani sa cesto trhalo,nechcela som vela múčiť,tak som cesto vlozila medzi dva harky papiera na pecenie a cez papier valkala na cca 2-3 mm. Ked som vyvalkala,odstranila som opatrne vrchny papier a povykrajovala formickou cele cesto. Potom som to supla cele ako to bolo vykrajovane na tom papieri na doske do chladnicky na 15 minut a krasne sa mi dali potom stuhnute ukladat na plech. Zvysky vykrajovaneho cesta som potom pridala k tomu cestu co ostalo a znovu valkala medzi dvoma papiermi. Skuste to tak,nebudu sa vam kolaciky lepit. Ja som to vymyslela zo zufalstva, ze sa mi z dosky nedali na plech prekladat,lebo sa mi deformovali uz pri transporte
domi1505
Ja som v živote nejedla lepšie linecké!!! Mala som pár receptov, minulý rok som prvý krát robila recept od svokry, ale teda s týmto sa to nedá porovnať! Môj manžel nemal rád linecké vôbec - vždy sa mu zdali suché a také nijaké... Keď som tieto naplnila, povedal mi večer že idem si jedno dať. Keď zahryzol pozrel na mňa (vravím si bože, zas to ošomre) ... no on vstal a naložil si plný tanier :D bojím sa aby som do Vianoc ešte nepiekla, na prvý krát som spravila z 2 dávok ale asi nám bude málo :)
anett91
Včera som piekla a sú výborné. Odteraz pečiem len takto. Aj kamarátkam som ho posunula. :)


luss44
tento rok som odsunula osvedčený mamin rcp na linecké bokom a napiekla som podľa tohto a neľutujem. S cestom sa robí výborne, neláme sa pri vaľkaní. Prvý raz som kúpila múku Babičkina voľba na krehké cesto a všetky tri druhy suchého pečiva sa mi dnes robili super, takže odteraz len táto.
gani1
Dobry chcem sa opytat ci ste neskusili z neho urobit aj kosicky, kedze hladam take cesto z ktoreho by som chcela aj niekolko kosickov urobit
mata3636
@Gani1 (19.12.2018 11:22)

Keď spravíš klasika cesto: 300g hl.múka, 200g maslo, 100g prášk.cukor, 2 žĺtky, trocha citrónovej kôry, tak môžeš aj košíčky urobiť.
lenusik123
Noo zienky dnes upece vyzeraju krasne vonaju lasko sa s cestom peacovalo ale je ru jedno ale su tvde neni ti jemnucky linecky kolacik ale skor keks
kaya60
Dakujem za vyborny recept. Konecne sa aj mne podarili linecke ako si ich pamatam z detstva. Su krasne, s cestom sa vyborne pracuje, nelamu sa... idem spravit aj druhu davku hned:)
katulll
Výborné boli, robila som podľa Vášho receptu♥️😊




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia