Linecké koláčiky fotorecept

petravoska - fotkapetravoska, 14. decembra 2013

Ďalší z receptov, ktoré sa robia hneď bez čakania a odkladania cesta do chladničky. Recept mám od žiačok, ktoré ho minulý rok pripravovali na vianočnú burzu v škole. Tento rok som ho vyskúšala, funguje a je môj. Pečivo je mäkučké, jemnučké a rozplýva sa na jazyku. No čo dodať, snáď len recept.

180 min. minút
príprava
8 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
400 g
2 ks
1 ks
štipka
150 g
podľa potreby na obaľovanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zo surovín vypracujeme cesto.

    Linecké koláčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto rozoženieme na hrúbku 2-3 mm a vykrajujeme tvary, ktoré ukladáme na plech. Pozor na to, aby sa počet tých s dierkami rovnal s počtom tých bez dierok :)

    Linecké koláčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme pri teplote 180 stupňov v teplovzdušnej rúre. Osobne pri prvej várke nastavím 10 min. a sledujem priebežne, kedy začnú kraje chytať ružovkastý nádych a vtedy vyberiem. Pri ďalšej várke už nastavím potrebný čas, tak, aby ostali koláčiky biele. Vtedy sú mäkké hneď a po natretí marmeládou sú úplne jemnulinké.

    Linecké koláčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Napokon v ten deň, keď vychladnú alebo v iný, keď máme čas ich natierame džemom. Odporúčam vybrať si pikantnejší džem, napr. višňový alebo ríbezľový, aby nechutili mdlo a obalíme ich v práškovom cukre.

    Linecké koláčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A tu je finálne množstvo, aj keď pár sme ich už zlikvidovali na ochutnávku :)

    Linecké koláčiky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

54 komentárov k receptu
@Petravoska ,krásne tvary, formičky. Ja robim linecké podľa originálneho receptu z mesta Linz, podľa ktorého majú aj názov, a síce:pomer cukru, tuku a masla má byť 1:2:3: Napr.100 g cukru, 200 g masla a 300 g hl. múky preosiatej a k tomu štipka soli a 2 žĺtky. Kypriaci prášok nepridávam. V Tvojom prípade na 150 g cukru malo by byť 300 g margarínu a 450 g hl. múky. Ale to približne sedí, takže OK.
Ďakujem vám všetkým za komentáre. Aj som ich predtým robievala podľa klasického receptu. Tento rok som prvýkrát skúsila tento. Dokonca som prvýkrát nepoužila maslo, ale na chuti tých kolacikov som to nejako nepostrehla. Najmä na to som bola zvedavá, že sa nemusí nechávať odlezat v chladničke, čo sa mi potvrdilo. A chuť je fire Oukej. Pečte, varte, sviatky slávtea brušká tiež plné majte. :-)
Palmarin, ale to je u každého individuálne.Pani, čo ma učila robiť medovniky používala zásadne Heru. Ja do nich dávam maslo. Aj tu by som dala, ale chcela som ich robiť bez čakania a bála som sa, že s maslom to nebude fungovať, keďže má predsa len iné vlastnosti. Ale určite to skúsim aj s maslom, keď budem mať viac času a potom dam vedieť :-)
Včera som piekla podľa tvojho receptu. Dobre sa s ním pracovalo. Hneď ako som ho zarobila , som s ním pracovala. Dávam ti *****
Keksíky boli naozaj chutné :-)
tak som si dnes z toho milión a pól receptov na linecké vybrala tie tvoje :-) použila som klasické maslo a možno aj preto sa mi s cestom dosť ťažko pracovalo (nebolo až také vláčne a zle sa vaľkalo,ale zabojovala som s ním). vydarili sa výborne, sú jemnulinké a to maslo jednoznačne robí úžasnú chuť. škoda len, že pre moju "šikovnosť" skončil prvý plech rozfláknutý po celom balkóne :/ zamrzelo, ale i to sa stáva (ako sa hovorí, rýchla jízda, špatný terén) :D ďakujem za recept a prajem krásne sviatky
Práve preto som sa bála experimentovat s maslom a použila som margarín ako je v pôvodnom recepte. Maslo má iné vlastnosti. Ale zase sú určite ešte chutnejsie. Pekné sviatky aj tebe :-)
Dneska som ich spravila. Všetko šlo hladko, cesto bolo poddajné. Chuťovo skvelé :) Teším sa na degustáciu počas Vianoc :D
Z mojich skúseností z maslom sú lepšie ako z Palmarinom. Z maslom sa ťažšie pracuje-valká ak je to moc ma"kké treba dať cestíčko do chladničky stuhnúť. Palmarin tak rýchlo nema"kne. Ak robíte z maslom treba vyvaľkať a čo najrýchlejšie povykrajovať a preložiť na plech. Ak je to veľmi ma"kké dať do chladničky trošku stuhnúť.
Upečené,rozdané ,,vzorky" a zjedené.Ohlasy vynikajúce.Dnes som rozdávala recept.Zajtra idem robiť 2-itú dávku a tak sa Ti chcem poďakovať...od teraz len tieto pečiem.S cestom sa pracovalo výborne.Krásny adventný čas Ti prajem.
Vcera som ich piekla,dala som 100g masla a 100g hery. Cesticko fajnove vonave. Lenze velmi krehke,pri valkani sa cesto trhalo,nechcela som vela múčiť,tak som cesto vlozila medzi dva harky papiera na pecenie a cez papier valkala na cca 2-3 mm. Ked som vyvalkala,odstranila som opatrne vrchny papier a povykrajovala formickou cele cesto. Potom som to supla cele ako to bolo vykrajovane na tom papieri na doske do chladnicky na 15 minut a krasne sa mi dali potom stuhnute ukladat na plech. Zvysky vykrajovaneho cesta som potom pridala k tomu cestu co ostalo a znovu valkala medzi dvoma papiermi. Skuste to tak,nebudu sa vam kolaciky lepit. Ja som to vymyslela zo zufalstva, ze sa mi z dosky nedali na plech prekladat,lebo sa mi deformovali uz pri transporte
Ja som v živote nejedla lepšie linecké!!! Mala som pár receptov, minulý rok som prvý krát robila recept od svokry, ale teda s týmto sa to nedá porovnať! Môj manžel nemal rád linecké vôbec - vždy sa mu zdali suché a také nijaké... Keď som tieto naplnila, povedal mi večer že idem si jedno dať. Keď zahryzol pozrel na mňa (vravím si bože, zas to ošomre) ... no on vstal a naložil si plný tanier :D bojím sa aby som do Vianoc ešte nepiekla, na prvý krát som spravila z 2 dávok ale asi nám bude málo :)
tento rok som odsunula osvedčený mamin rcp na linecké bokom a napiekla som podľa tohto a neľutujem. S cestom sa robí výborne, neláme sa pri vaľkaní. Prvý raz som kúpila múku Babičkina voľba na krehké cesto a všetky tri druhy suchého pečiva sa mi dnes robili super, takže odteraz len táto.
Dobry chcem sa opytat ci ste neskusili z neho urobit aj kosicky, kedze hladam take cesto z ktoreho by som chcela aj niekolko kosickov urobit
@Gani1 (19.12.2018 11:22)

Keď spravíš klasika cesto: 300g hl.múka, 200g maslo, 100g prášk.cukor, 2 žĺtky, trocha citrónovej kôry, tak môžeš aj košíčky urobiť.

Pridaj komentár k receptu: