Foto: michalides
Máme tu leto, takže si pripravíme niečo svieže a ľadové.
príprava
Postup
-
1
pri tomto recepte nejde ani tak o základné množstvo surovín ako o to vyváženie chuti ktoré potrebujeme dosiahnuť. Dosť záleží aké limetky kúpite...pretože napríklad v jednom nemenovanom žlto-červenom hypermarkete bolo z 30ks predražených limetiek, dozretých asi päť. Záleží aké sú veľké a šťavnaté takže keď pre istotu kúpite jednu navyše, nebude to vadiť.
- 2
Taaakže...do hrnca dáme pohár cukru, jedne a pol pohára vody, polievkovú lyžicu medu, kávovú lyžičku nastrúhaného zázvoru, nastrúhanú kôru z limetiek, a za hrsť listov mäty a medovky, ktoré sme trochu nasekali. Všetko spolu povaríme asi 10-15 min a necháme vychladnúť. Potom túto tekutinu precedíme cez sitko, prilejeme šťavu z limetiek, premiešame a teraz nastáva dosť dôležitá fáza vylaďovania chuti...potrebujeme dosiahnuť ideálny pomer medzi sladkou a kyslou chuťou...takže buď pridáme cukor alebo limetkovú štavu...alebo, ak je na vás chuť silná, dolejeme trochou vody. Myslíme ale na to, že zmrznutá hmota bude chutiť trochu menej intenzívne.
- 3
Ak je všetko vyladené podľa vašich predstáv...nalejeme tekutinu, najlepšie do kovovej nádoby(kov je dobrý tepelný vodič a zmrzne to rýchlejšie)...keďže ja takú nádobu nemám, použil som plastovú.(ak máte taký malý a plný mraziak ako ja, odporúčam najprv skontrolovať, či sa dotyčná nádoba do mraziaku vopchá...aby ste to nemuseli ako ja ešte raz prelievať) Keby sme to nechali len tak, stane sa z toho kocka ľadu...to ale nechceme...takže asi každú hodinku-dve prídeme a premiešame, najlepšie je našľahať. Keď sa už vytvoria ľadové kryštáliky v celom objeme, zoberieme tyčový mixér a normálne to premixujeme celé. Tým kryštáliky rozbijeme, do hmoty dostaneme vzduch a ľadová kocka sa z nej už nestane. Aby to malo aj nejakú textúru, zoberieme pár lístkov mäty, nasekáme a zamiešame do sorbetu. Výsledná hmota by mala vyzerať asi ako to, čo je na obrázku.
- 4
Ide stále v podstate o ochutenú zmrznutú vodu, čiže sa dosť ľahko topí. To znamená že pred podávaním odporúčam nabrať ju do pohárikov alebo misiek a nechať aspoň na hodinku v mrazničke.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu