Limetkovo-zázvorový sorbet

Autor receptu: michalides

Máme tu leto, takže si pripravíme niečo svieže a ľadové.

20 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. pri tomto recepte nejde ani tak o základné množstvo surovín ako o to vyváženie chuti ktoré potrebujeme dosiahnuť. Dosť záleží aké limetky kúpite...pretože napríklad v jednom nemenovanom žlto-červenom hypermarkete bolo z 30ks predražených limetiek, dozretých asi päť. Záleží aké sú veľké a šťavnaté takže keď pre istotu kúpite jednu navyše, nebude to vadiť.
  2. Taaakže...do hrnca dáme pohár cukru, jedne a pol pohára vody, polievkovú lyžicu medu, kávovú lyžičku nastrúhaného zázvoru, nastrúhanú kôru z limetiek, a za hrsť listov mäty a medovky, ktoré sme trochu nasekali. Všetko spolu povaríme asi 10-15 min a necháme vychladnúť. Potom túto tekutinu precedíme cez sitko, prilejeme šťavu z limetiek, premiešame a teraz nastáva dosť dôležitá fáza vylaďovania chuti...potrebujeme dosiahnuť ideálny pomer medzi sladkou a kyslou chuťou...takže buď pridáme cukor alebo limetkovú štavu...alebo, ak je na vás chuť silná, dolejeme trochou vody. Myslíme ale na to, že zmrznutá hmota bude chutiť trochu menej intenzívne.
  3. Ak je všetko vyladené podľa vašich predstáv...nalejeme tekutinu, najlepšie do kovovej nádoby(kov je dobrý tepelný vodič a zmrzne to rýchlejšie)...keďže ja takú nádobu nemám, použil som plastovú.(ak máte taký malý a plný mraziak ako ja, odporúčam najprv skontrolovať, či sa dotyčná nádoba do mraziaku vopchá...aby ste to nemuseli ako ja ešte raz prelievať) Keby sme to nechali len tak, stane sa z toho kocka ľadu...to ale nechceme...takže asi každú hodinku-dve prídeme a premiešame, najlepšie je našľahať. Keď sa už vytvoria ľadové kryštáliky v celom objeme, zoberieme tyčový mixér a normálne to premixujeme celé. Tým kryštáliky rozbijeme, do hmoty dostaneme vzduch a ľadová kocka sa z nej už nestane. Aby to malo aj nejakú textúru, zoberieme pár lístkov mäty, nasekáme a zamiešame do sorbetu. Výsledná hmota by mala vyzerať asi ako to, čo je na obrázku.
  4. Ide stále v podstate o ochutenú zmrznutú vodu, čiže sa dosť ľahko topí. To znamená že pred podávaním odporúčam nabrať ju do pohárikov alebo misiek a nechať aspoň na hodinku v mrazničke.