Foto: dadush
Likérové špice milujem a preto som sa rozhodla, že ich vyskúšam v domácom prostredí. Vypýtala som si recept od tety a skúsila. Môj experiment Zobraziť celý popisLikérové špice milujem a preto som sa rozhodla, že ich vyskúšam v domácom prostredí. Vypýtala som si recept od tety a skúsila. Môj experiment skončil s úspechom.
porcií
Suroviny
Piškótky okrúhle: | |
5 ks |
|
150 g |
|
150 g |
|
1 PL |
|
Likér: | |
8 dl |
|
3/4 bal. |
|
2 bal. |
|
2 ks |
|
podľa chuti |
|
Maslovo-kakaový krém: | |
5 dl |
|
200 g |
|
2 bal. |
|
75 g na varenie |
|
750 g (alebo Hera) |
|
Na namáčanie: | |
|
|
na varenie |
|
Postup
-
1
Najskôr si spravíme okrúhle piškótky a to nasledovne. Bielka s cukrom a žĺtka so zlatým klasom vyšľaháme. Potom ich zmiešame dokopy a pridáme múku. Lyžičkou ukladáme na plech, ktorí sme vystlali papierom na pečenie. Dáme piecť, pečieme do ružova.
- 2
Likér do špičiek si zvyknem robiť deň vopred a nechám ho v chladničke "odležať". Všetky ingrediencie spolu zmiešame a uvaríme si polo-riedky puding. Po vychladnutí pridáme Um (rum) podľa chuti. Odporúčala by som dať menej cukru, pre mňa osobne to bolo veľmi sladké.
- 3
Všetky ingrediencie na maslovo-kakaový krém zmiešame a uvaríme hustý puding. Kakao som dávala podľa chuti. Po vychladnutí vyšľaháme so stužením tukom Herou či Heliou.
- 4
Rozpustíme si čokoládu nad parou, väčšie množstvo tak aby sme jej mali dosť do väčšieho hrnčeka, do ktorého ju prelejeme. (robila som ju od oka, preto som nepísala gramáž)
- 5
Piškótky si natrieme hrubou vrstvou čokolády, necháme zaschnúť. Medzi tým si naplníme vrecko s likérovou špičkou s maslovo-kakaovým krémom a vytláčame na piškótky, dáme na pár minút najlepšie do mrazničky aby nám ten krém co najlepšie stuhol. Po stuhnutí nalejeme likér do špičiek a druhým naplneným sáčkom s ozdobnou špičkou "zatvoríme" špic, zase dáme stuhnúť do mrazničky. So špičkami pracujeme čo najrýchlejšie lebo sa rýchlo topia. Po stuhnutí ich namáčame do šálky s čokoládou, ale pozor čokoláda nesmie byť horúca inak sa nám špičky rozpadnú a naša robota by bola zbytočná. Dáme stuhnúť do chladničky a po stuhnutí môžeme konzumovať.
- 6
A takto vyzerá finálny výsledok. Ospravedlňujem sa za kvalitu fotky. Dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
no ved hlavne ze su pekne
ešte sa chcem spýtať, ako sa dá spraviť zo stuženého tuku maslový krém?
nebude to niečo ako vlaky zadarmo?
obdivujem ťa, krásne sa ti vydarili i fotky máš pekné. si veľmi šikovná.
*****
Ďakujem, ušetril som 1,5 a budem jesť odpadky
Skôr ako o zdravú výživu mi ide o zdravý rozum
K tomu čarovaniu, ono to bude skôr zavádzanie a klamstvo, rovnako ako pri vlakoch
Nepošleš mi jedného toho umeláča? podrobím ho testu na balkóne
Čo sa týka tých vlakov, tak to prosím riešte s pánom premiérom a nie so mnou, myslím že tá téma sa sem vôbec nehodí nemá nič spoločné s varením a pečením.
Už som písala,že nikoho nenútim aby používal stužený tuk, každý nech používa to čo mu je bližšie. Ked chce maslo nech si dá maslo.
A čo sa týka toho balkónu a Vášho testu ja na rozdiel od Vás jedlom neplytvám ak to robíte Vy tak prosím ale s vlastným jedlom.
@elisticka aj tie Vaše vyzerajú skvele!! hned by som si dala, len keby s tým nebola tak piplava robota :D
plniť môžete podľa vaších predstáv čímkoľvek
Vyskusala som mascarpone. Vyšlo a pochutnali sme si.
@danielas likerove spice z mascarpone?? bala by som sa ci by drzal tvar.. Mozno niekedy vyskusam :-)
Kazdy si prisposobí recepty na co je zvyknuty a ake ma zdroje, co ma rad. :-)
Nie je pravda, že to neovplyvníš. Ide o to, či ovplyvniť chceš. Práve preto, že žijeme v spoločnosti, kde okolo nás je kopec sajratov (v jedle, ovzduší, aj vzťahoch), človek by mal popracovať na tom, čo zmeniť môže.
Súhlasím s tebou, že každý si prispôsobí recept sebe - holt, každého voľba, čo do seba dá. Jedna vec je však byť neinformovaný a druhá byť informovaný a ignorovať. Ale aj to je každého voľba, nesúdim.
ja som myslel že svoju obhajobu pre používanie stužených tukov a margarínov staviate na ich relatívne nižšej cene voči maslu,
teraz však tvrdíte že maslo obsahuje "umelé látky a stužovadlá" s staviate toto na podobnú úroveň k týmto odpadkom, tak som teraz na pochybách či vôbec viete čo je to maslo (to čo sa vyrába zo smotany), na slovensku sú minimálne 3 výrobcovia ktorí vyrábajú 100% prírodné maslo bez použitia akýchkoľvek konzervačných a prídavných látok, a jeden z týchto výrobcov Vám predá maslo len o 1,5€ drahšie (750g) voči vami použitej stuženine
Tiež neviem kde ste prišli na to že plytvám jedlom, to čo testujem na balkóne neviem čo vlastne je, ale za jedlo to nepokladám .......
čochvíľa to budú 3 roky čo som tento skvost dostal a za celý ten čas som nezaregistroval žiadneho živého tvora ktorý by mal o to záujem
ja, kedže si nepotrebujem budovať žiaden imidž alebo karmu si môžem dovoliť ten luxus a napísať svoj názor tiež ironické, uštipačné a kritické komentáre, ....