Foto: luss44
Milé Varecháčky, rozhodla som sa pridať sem môj prvý recept. Pečiem veľmi často a rada, ale po prvý krát som si postup aj fotila Zobraziť celý popisMilé Varecháčky, rozhodla som sa pridať sem môj prvý recept. Pečiem veľmi často a rada, ale po prvý krát som si postup aj fotila :) Je to naša obľúbená vianočka, do ktorej ma včera napadlo pridať vaječný likér. Pliesť vianočku som sa naučila podľa jedného videa na nete, ide to veľmi jednoducho.
príprava
na 175 °C
Postup
-
1
Do misy dáme múku so štipkou soli, v strede urobíme jamku do ktorej dáme KL cukru a pomrvené droždie, zalejeme teplým 1 dcl mliekom, necháme kvások napučať. Pridáme rozpustené vlažné maslo /nie margarín/, žĺtky, citrónovú kôru, hrozienka, likér, zvyšný cukor a mlieko. Vypracujeme cesto, ja si každé kysnuté miesim mojím verným šľahačom Eta so špirálovými metličkami. Poprášime múkou a dáme vykysnúť, ja strčím misu do mikrovlnky - pozor nezapínať! tam mi vždy krásne vykysne - asi takto:
-
2
Vykysnuté cesto preložíme na dosku, rozdelíme na 9 dielikov, z ktorých budeme pliesť vianočku, 4+3+2. Každý dielik ušúľame na tenký šúľok. Spodnú časť upletieme zo štyroch, strednú časť z troch a navrch z dvoch. Poschodia medzi sebou nenatieram vajíčkom, lebo minule som to urobila a šmýkali sa mi pri pečení dolu.
-
3
Pri pletení spodnej časti sa nadvihne 2. a 4. šúľok a 1. sa podvlečie popod.
-
4
Tretia časť je ako cop
-
5
a pri poslednej sa len skrútia 2 šúľky dokopy
-
6
upletené časti si hneď ukladám na plech s papierom na pečenie, jednotlivé poschodia prichytím špáradlami aby sa nezošmykli a nechám kysnúť ešte cca 20 min., kým sa nezohreje trúba. Zabudla som dodať, že z tohoto množstva vyjdu 2 vianočky. Potriem vajíčkom a dám piecť na 175 st., keď už tmavne, skúsim špajdlou, príp.prikryjem alobalom aby nezhorela
-
7
a tu už sú krásavice upečené :) prajem dobrú chuť
@luss44 vitaj medzi nami! :)
ďakujem, toto už je taká "starinka" recept :)