Lievance s jablkami fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 6. novembra 2014
Lievance s jablkami (fotorecept)
Foto: mariamka

Je to bežný recept, akých je tu už pár. Väčšinou sú z mlieka, múky a strúhaných jabĺk. Ja som použila zakysané mlieko, jabĺčko nakrájané na kocky, trochu droždia a málo cukru. Pre fajnšmekrov ako tip smotanový dip. /Inšpirácia z programu "Karolína, domácí kuchařka" - doplnené/.

4
porcie

Suroviny

2 dl
1 ks
1/2 ČL
1 ČL
1 štipka
4 PL stredne plné
1 ks
1 štipka
Smotanovo-škoricový dip:
 (alebo jogurt)
podľa chuti (alebo kryštál alebo med)
podľa chuti
 (alebo mäta)
Na vyprážanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Toto je dávka tak na 3-4 väčšie lievance, jeden lievanec pre jedného. Ono sa to nezdá, ale sú celkom sýte. Keď máte apetít, kľudne urobte viac. Acidko, kefír, hocijaké zakysané mlieko vylejte do misy, rozmrvte droždie, pridajte vajce, cukor, soľ, múku, trošku škorice pre vôňu. Vytrepeme metličkou a odložíme bokom, stačí do tepla kuchyne.

    Lievance s jablkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pekné veľké jablko nakrájame na kocôčky. V tom je ten vtip, že ho nestrúhame, chceme mať do čoho zahryznúť :)

    Lievance s jablkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým cesto oddychuje, urobíme si jednoduchý dip. Kyslú smotanu osladíme, pridáme štipku škorice a na drobučko nakrájané jabĺčko. Mne sa ešte medovka celkom drží, tak som trochu nasekala. Môžete aj mätu, ale nie je to povinné. Odložíme do chladničky.

    Lievance s jablkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do odstáteho cesta prisypeme jabĺčka a jemne premiešame.

    Lievance s jablkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ja nemám dolkáreň a chcela som to mať rýchlo hotové, tak som použila najmenšiu keramickú panvicu z mojej sady s priemerom 14 cm a piekla lievance na celú plochu. Z jednej strany,,

    Lievance s jablkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A z druhej. Radšej pomalšie, nech sa prepečú, pritom pekne vyskočia.

    Lievance s jablkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Môžu sa jednoducho potrieť džemom, pocukrovať. Nie sú presladené, sladkosť a šťavnatosť dáva hlavne jabĺčko a droždie urobí tú jemnosť. Nech sa páči :)

    Lievance s jablkami (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

37 komentárov k receptu
Waau toto sa mi velmi paci ;-) aj ked musim priznat @mariamka ze mi uz jablka lezu "krkom" :-))) tolko ich mame,uz nevkiem co s nimi..Vposlednom case som robila same jablkove sladkosti :-) a uz deti somru,ze zasa jablkove??!! ;-))) Ale tvoje lievance vyzeraju veelmi dobre,takze sa asi necham "znova"tebou mila @mariamka presvedcit na "jablkove";-P Uvidime co nato deti ;-))
@cesminaz budem rada :) ja este len zacinam "šantiť" :) doniesli sme 20 kg krasnych Idarediek, tak hned prve mali premieru, myslim, ze jablka sa nam neprejedia, to skor banany uz nema u nas kto jest, max. Muco :))
diky @marcel83 je to rychlovka
Dva lievance som schudla pocas pecenia, ostatne necham detom :) Krasne vonaju po skorici, len som trochu muky pridala, aby sa mi lepsie piekli a cesto nebolo take tekute. Ale su mnam.

:-))))))))))))))))))
podobne len s kypriacim praskom robim wafle :-)
myslim ze odskusam, ktora varianta nam bude lepsie chutit, aj ked je fakt, ze lievance nevezmu tolko casu :-)
@mariamka ..tak u nas by prejedenie bananov nehrozilo ;-)) Deti strasne lubia banany a vedeli by ich zjest kazdy den na kila! Lubime my vsetci aj jablka,ci uz surove alebo v kolaci,ale "co je vela-to je vela" ;-))) V tejto chvili ked si predstavim pred sebou niaky jablkovy kolac..mi normalne pride uz zle :-)) Tym upresnim,ze ja peciem casto :-) nie raz za dva tyzdne.Cez vykend bol nieco ako jablkova krizalka a predvcerom @kukulienkina jablkova babovka,takze..Musim s jablkovym urobit par dni prestavku ;-P @kukulienka no mozno keby si bola na mojom mieste,uz by ti aj liezli ;-)) Chvalabohu sme mali stedru urodu jablk,odlozili sme ich do pivnici v debnickach,ale aj tak musim den co den pozerat a tie zrelsie stale vyberat a jest ich.Uz som robila aj kompot.Aj teraz mam tu zasa v spajzi za plny kosik jablk,co sa musia minut.. :-/
@mariamka , skvelé lievančeky si spravila, presne takto - s kúskami jabĺk ich robím už celé roky, naučila ma ich robiť dnes už nebohá susedka, tie kúsky jabĺčok (prípadne iného ovocia - hrušky, hrozno, broskyne) ma na nich veľmi bavia... namiesto zakysaného mlieka zvyknem dávať jogurt alebo kyslú smotanu... krásne fotky, šikovnica si ;)
tak som doplnila ten pekny program do uvodu, nech su vsetky Karolinky, Violky, NjuJorčanky aj Slovenky spokojne a nech neutrpi moja karma :)
dakujem vsetkym, ktori ste sa tu zastavili a recept sa vam paci @smejkad daj potom vediet
@alex37 ja som najprv citala ze @methi "zlupla" dve a ona vraj schudla, asi ma tazku panvicu, chuda :))
@cesminka s tymi bananmi to bude asi v tom, ze my sme uz "velki" :) mas ty starost s tou urodou, ale je to radost a ta vona! vies, ako u nas miznu jablka zavratne? ked ich nasusim,, to susicka /4 patra/ vypne a behom vecera padnu, akurat ta priprava :) mohla tu byt kludne tematicka jesenna sutaz na temu jablk, bola by si favorit :)
@marianne ty nic nevrav, vidime tvoje "selfie" :))
@pusta dakujem za obhajobu aj hviezdicky
@evianka potom by sa mali volat podla teba, betarka :)
@margaretka28 diky, take obycajne
@afataga tuto mam len jednu, ktovie, odkial pricestovala :)
@sracz dakujem, posielam dobru chut za velku mlaku
@terinka55 ochutnas a uvidis :)
prečo mi to robíš?? :-) teraz som dovarila či dosmažila? škvarky a masť, odolala som, dva som zjedla. No, ale jeden, no dobre na noc pol lievanca by som koštla určite, tam už sebakontrola nefunguje. Ked boli chalani malí, palacinky so strúhanými jablkami, furt by to boli jedli, ale lievance som ešte nerobila a ked vravíš, že pokrájané jablká, tak pokrájané. Urobím ich dievka moja, ako maškrtu miesto koláča. krásne foto.
Fíha,tých komentárov je tu neúrekom ,každému sa páči Tvoj výtvor a veru,aj mne.Tiež robievam s ovocím,aj mám v receptoch s hroznom,takže ovocie je vďačné na inšpiráciu.Aj palacinky robím so strúhanými jablkami,vtedy nie sú tenučké,ale fajnučké :-) ,výborne si navarila a čo ostáva? Len chváliť a piecť :-)))
dakujem vsetkym, ktori ste si klikli na tento jednoduchy recept a oslovil vas, budem este radsej, ak ich pripravite a podelite sa o zazitok :) @brambora , @havino ja by som zas zbodla taku fajnu teplu oskvarku, trebars aj o polnoci :)) , @zuzanka1367 vidim, ze ti jablckova tema sedi :) , @caterina , @frezia68 s hroznom to musi by delikatesa, ked my sme vsetci "hroznožrúti", na lievance nevyda :) , @ancicka , @martamm dakujem vsetkym naozaj srdecne :))

Pridaj komentár k receptu: