Foto: mariamka
Je to bežný recept, akých je tu už pár. Väčšinou sú z mlieka, múky a strúhaných jabĺk. Ja som použila zakysané mlieko, jabĺčko nakrájané Zobraziť celý popisJe to bežný recept, akých je tu už pár. Väčšinou sú z mlieka, múky a strúhaných jabĺk. Ja som použila zakysané mlieko, jabĺčko nakrájané na kocky, trochu droždia a málo cukru. Pre fajnšmekrov ako tip smotanový dip. /Inšpirácia z programu "Karolína, domácí kuchařka" - doplnené/.
porcie
Suroviny
2 dl |
|
1 ks |
|
1/2 ČL |
|
1 ČL |
|
1 štipka |
|
4 PL stredne plné |
|
1 ks |
|
1 štipka |
|
Smotanovo-škoricový dip: | |
(alebo jogurt) |
|
podľa chuti (alebo kryštál alebo med) |
|
podľa chuti |
|
|
|
(alebo mäta) |
|
Na vyprážanie: | |
|
Postup
-
1
Toto je dávka tak na 3-4 väčšie lievance, jeden lievanec pre jedného. Ono sa to nezdá, ale sú celkom sýte. Keď máte apetít, kľudne urobte viac. Acidko, kefír, hocijaké zakysané mlieko vylejte do misy, rozmrvte droždie, pridajte vajce, cukor, soľ, múku, trošku škorice pre vôňu. Vytrepeme metličkou a odložíme bokom, stačí do tepla kuchyne.
-
2
Pekné veľké jablko nakrájame na kocôčky. V tom je ten vtip, že ho nestrúhame, chceme mať do čoho zahryznúť :)
-
3
Kým cesto oddychuje, urobíme si jednoduchý dip. Kyslú smotanu osladíme, pridáme štipku škorice a na drobučko nakrájané jabĺčko. Mne sa ešte medovka celkom drží, tak som trochu nasekala. Môžete aj mätu, ale nie je to povinné. Odložíme do chladničky.
-
4
Do odstáteho cesta prisypeme jabĺčka a jemne premiešame.
-
5
Ja nemám dolkáreň a chcela som to mať rýchlo hotové, tak som použila najmenšiu keramickú panvicu z mojej sady s priemerom 14 cm a piekla lievance na celú plochu. Z jednej strany,,
-
6
A z druhej. Radšej pomalšie, nech sa prepečú, pritom pekne vyskočia.
-
7
Môžu sa jednoducho potrieť džemom, pocukrovať. Nie sú presladené, sladkosť a šťavnatosť dáva hlavne jabĺčko a droždie urobí tú jemnosť. Nech sa páči :)
diky @marcel83 je to rychlovka
podobne len s kypriacim praskom robim wafle :-)
myslim ze odskusam, ktora varianta nam bude lepsie chutit, aj ked je fakt, ze lievance nevezmu tolko casu :-)
@mariama , krásny recept :-)
*****
@mariama , krásny recept :-)
*****
@cesminaz ak nevies co s jablkami, skus toto: varecha.pravda.sk/recepty/jablkovy-dzem-fotorecept/45129-...
dakujem vsetkym, ktori ste sa tu zastavili a recept sa vam paci @smejkad daj potom vediet
@alex37 ja som najprv citala ze @methi "zlupla" dve a ona vraj schudla, asi ma tazku panvicu, chuda :))
@cesminka s tymi bananmi to bude asi v tom, ze my sme uz "velki" :) mas ty starost s tou urodou, ale je to radost a ta vona! vies, ako u nas miznu jablka zavratne? ked ich nasusim,, to susicka /4 patra/ vypne a behom vecera padnu, akurat ta priprava :) mohla tu byt kludne tematicka jesenna sutaz na temu jablk, bola by si favorit :)
@marianne ty nic nevrav, vidime tvoje "selfie" :))
@pusta dakujem za obhajobu aj hviezdicky
@evianka potom by sa mali volat podla teba, betarka :)
@margaretka28 diky, take obycajne
@afataga tuto mam len jednu, ktovie, odkial pricestovala :)
@sracz dakujem, posielam dobru chut za velku mlaku
@terinka55 ochutnas a uvidis :)