Lievance s jablkami (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Je to bežný recept, akých je tu už pár. Väčšinou sú z mlieka, múky a strúhaných jabĺk. Ja som použila zakysané mlieko, jabĺčko nakrájané na kocky, trochu droždia a málo cukru. Pre fajnšmekrov ako tip smotanový dip. /Inšpirácia z programu "Karolína, domácí kuchařka" - doplnené/.

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Toto je dávka tak na 3-4 väčšie lievance, jeden lievanec pre jedného. Ono sa to nezdá, ale sú celkom sýte. Keď máte apetít, kľudne urobte viac. Acidko, kefír, hocijaké zakysané mlieko vylejte do misy, rozmrvte droždie, pridajte vajce, cukor, soľ, múku, trošku škorice pre vôňu. Vytrepeme metličkou a odložíme bokom, stačí do tepla kuchyne.
  2. Pekné veľké jablko nakrájame na kocôčky. V tom je ten vtip, že ho nestrúhame, chceme mať do čoho zahryznúť :)
  3. Kým cesto oddychuje, urobíme si jednoduchý dip. Kyslú smotanu osladíme, pridáme štipku škorice a na drobučko nakrájané jabĺčko. Mne sa ešte medovka celkom drží, tak som trochu nasekala. Môžete aj mätu, ale nie je to povinné. Odložíme do chladničky.
  4. Do odstáteho cesta prisypeme jabĺčka a jemne premiešame.
  5. Ja nemám dolkáreň a chcela som to mať rýchlo hotové, tak som použila najmenšiu keramickú panvicu z mojej sady s priemerom 14 cm a piekla lievance na celú plochu. Z jednej strany,,
  6. A z druhej. Radšej pomalšie, nech sa prepečú, pritom pekne vyskočia.
  7. Môžu sa jednoducho potrieť džemom, pocukrovať. Nie sú presladené, sladkosť a šťavnatosť dáva hlavne jabĺčko a droždie urobí tú jemnosť. Nech sa páči :)