Levanduľový sirup
Levanduľový sirup

Levanduľový sirup s mätou a červenými ríbezľami

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 26. júla 2022
Levanduľový sirup s mätou a červenými ríbezľami
Foto: Jana Štrbková
3 l
porcie
30 (+ lúhovanie) minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 l
40 stoniek
60 listov (čerstvá)
800 g
1 ks
1 ks
1 ks
1 ČL
300 g




Postup

  1. 1

    Vodu prevaríme a necháme ju úplne vychladnúť. Levanduľu aj mätu umyjeme a necháme vysušiť na mriežke. Kvety levandule a lístky mäty pridáme do studenej vody. Odšťavíme citrusy, šťavu pridáme do vody s bylinkami, premiešame varechou a necháme na chladnom mieste lúhovať 24 hodín.

  2. 2

    Sirup precedíme do väčšieho hrnca.

  3. 3

    Červené ríbezle umyjeme, odstopkujeme, rozmixujeme a cez gázu vyžmýkame do sirupu. Pridáme cukor, kyselinu citrónovú a povaríme 7 minút.

  4. 4

    Fľaše aj uzávery vysterilizujeme a plníme do nich ešte vriaci sirup, ihneď uzavrieme a položíme na 10 minút vodorovne na stôl, aby sa sirup dotýkal uzáverov.

  5. 5

    Skladujeme na chladnom mieste a spotrebujeme do niekoľkých týždňov.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia