Ovocný dezert
Ovocný dezert

Letný ovocný dezert

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 25. júla 2021
Letný ovocný dezert
Foto: Nebíčko v papuľke
4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

3 PL
1 ks
1 ks
1 PL
 (jahody, černice, čučoriedky, maliny, ríbezle)
Krém:
2 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    Do rozpáleného kastróla nasypeme cukor a necháme skaramelizovať. Do karamelu dáme škoricu, badián, maslo a rozmiešame ho. Keď sa karamel rozpustí, prilejeme vodu, ktorú necháme vyvariť, kým nezačne karamel hustnúť. Ochutíme brandy. Vložíme jahody, černice a čučoriedky, zamiešame a počkáme, kým karamel trochu vychladne. Potom pridáme maliny a ríbezle. Zo zmesi vyberieme škoricu a badián.

  2. 2

    Krém: Z bielkov s cukrom ušľaháme tuhý sneh a primiešame crème fraîche. Množstvo crème fraîche má byť objemovo rovnaké ako sneh z bielkov.

  3. 3

    Dlhé piškóty nalámeme na spodok misiek, na ne dáme ovocie s karamelom a na vrch krém, ktorý plynovou pištoľou na crème brûlée sprudka zapečieme. Ozdobíme čerstvým ovocím a mätou.

  4. 4

    Alternatívou k plynovej pištoli je zapiecť krém v rúre v režime pečenie zhora, na najvyššom stupni, ale misky musia byť čo najbližšie ku grilu v rúre.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia