Letná citrónová polievka fotorecept

danja301 - fotkadanja301, 6. augusta 2015
Letná citrónová polievka (fotorecept)
Foto: danja301

Túto polievku by mnohí z vás nazvali zeleninovou, ale ked som ju prvý krát jedla,chuť citrónu bola tak dominantná, že ja som si ju Zobraziť celý popisTúto polievku by mnohí z vás nazvali zeleninovou, ale ked som ju prvý krát jedla,chuť citrónu bola tak dominantná, že ja som si ju pomenovala "citrónová". Pochádza z Macedónska, ale určite sa vyskytuje v podobných obmenách na celom Balkáne. V Balkánskej gastronómii polievky nemajú až takú veľkú variabilitu ako u nás, ale tie, ktoré sa tradujú z generácie na generáciu určite stoja za ochutnanie. Jednou z nich je aj táto typicky letná a osviežujúca.

20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

 čerstvá
 surové




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na prípravu. Množstvo závisí od veľkosti hrnca , ten môj bol 2 litrový a použila som suroviny v množstve tak, ako to vidno na obrázku.

    Letná citrónová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na masle si opražíme cibuľku.

    Letná citrónová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme na drobno pokrájanú papriku.

    Letná citrónová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Paradajky pridáme po zmäknutí papriky.

    Letná citrónová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na koniec po zmäknutí paradajok pridáme mrkvu . Tú už len zopár krát premiešame. Dávame ju na koniec preto, lebo uvoľňuje farbivo a čím viac mrkvy, tým je polievka červenšia.

    Letná citrónová polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme vodu, zemiaky a varíme. Ked máme zeleninku uvarenú , polievku odstavíme zo šporáka a necháme vychladnúť. Polievka nesmie byť vriaca, ani po premiešaní sa z nej nesmie dymiť. Pripravíme si šťavu z jedného citróna, petržlenovú vňaťku a vajíčko.

    Letná citrónová polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vychladnutí polievky vajíčko rozmiešame a pomaly do misky pridávame po lyžiciach vychladenú polievku , aby sa zmes pekne spojila . Pozor ,ak sa poponáhľate a polievka nebude vychladená, nie však studená ,vajíčko sa zrazí. Pri dodržaní postupu vajíčko v polievke uvidíme len v podobe bielej farby - polievka sa nám sfarbí na bielo.

    Letná citrónová polievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vajíčko premiešané s polievkou,mrkva nám sfarbila povrch do oranžova.

    Letná citrónová polievka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zmes vlejeme do hrnca, pridáme citrónovú šťavu ,mleté čierne korenie, soľ.

    Letná citrónová polievka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nakoniec petržlenovú vňať.

    Letná citrónová polievka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dobrú chuť...

    Letná citrónová polievka (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

frezia68
Iste vyskúšam,samé dobré ingrediencie a do horúčavy ako stvorená, máš **** :-) .
danja301
dakujem @frezia68 ,sú to recepty z juhu ,preto sú prispôsobené horúčavám tak ,aby ľudí osviežili a nezaťažili žalúdok,sú to recepty staré a overené:)
dadush
Páči sa mi, už je uložena v KK na vyskúšanie, len sa chcem spýtat ta petrzlenova vnat tam musi byt? ja ju nemusim, da sa nahradit niecim iným?
elenitsazante
to sa vola augolenomo a je to povodne grecky recept. vajicko sa zmiesa najprv s tou citronou stavou a po odstaveni polievky sa toto naleje opatrne do hrnca, s tym, ze sa to nesmie pomiesat varechou ale iba otacat hrncom, spoji sa to rovnako a nezrazi sa to tiez :)
danja301
@elenitsayante ,samozrejme,že balkánska kuchyňa je veľmi podobná ,ba až totožná ,určite má aj tureckú verziu ,som si istá ,lebo Balkán je poprepájaný historicky.Preto sa snažím narábaťs receptami opatrne a netrvať na tom odkiaľ pôvodne pochádza ,ale snažím sa zdôrazniť odkiaľ ho mám ja.....:)
danja301
@dadush ,samozrejme ,prečo by nemohla byť bez petržlenu? uprav si a prispôsob recept svojim chúťkam:)
dadush
@danja301 dakujem za odpoved :-) polievky milujem ale v ich vareni nie som až taky expert preto taka banalna otázka :D
farbuska
vyzerá a znie to lákavo, vyskúšam cez víkend. vďaka za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia