Foto: danja301
Túto polievku by mnohí z vás nazvali zeleninovou, ale ked som ju prvý krát jedla,chuť citrónu bola tak dominantná, že ja som si ju Zobraziť celý popisTúto polievku by mnohí z vás nazvali zeleninovou, ale ked som ju prvý krát jedla,chuť citrónu bola tak dominantná, že ja som si ju pomenovala "citrónová". Pochádza z Macedónska, ale určite sa vyskytuje v podobných obmenách na celom Balkáne. V Balkánskej gastronómii polievky nemajú až takú veľkú variabilitu ako u nás, ale tie, ktoré sa tradujú z generácie na generáciu určite stoja za ochutnanie. Jednou z nich je aj táto typicky letná a osviežujúca.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na prípravu. Množstvo závisí od veľkosti hrnca , ten môj bol 2 litrový a použila som suroviny v množstve tak, ako to vidno na obrázku.
-
2
Na masle si opražíme cibuľku.
-
3
Pridáme na drobno pokrájanú papriku.
-
4
Paradajky pridáme po zmäknutí papriky.
-
5
Na koniec po zmäknutí paradajok pridáme mrkvu . Tú už len zopár krát premiešame. Dávame ju na koniec preto, lebo uvoľňuje farbivo a čím viac mrkvy, tým je polievka červenšia.
-
6
Pridáme vodu, zemiaky a varíme. Ked máme zeleninku uvarenú , polievku odstavíme zo šporáka a necháme vychladnúť. Polievka nesmie byť vriaca, ani po premiešaní sa z nej nesmie dymiť. Pripravíme si šťavu z jedného citróna, petržlenovú vňaťku a vajíčko.
-
7
Po vychladnutí polievky vajíčko rozmiešame a pomaly do misky pridávame po lyžiciach vychladenú polievku , aby sa zmes pekne spojila . Pozor ,ak sa poponáhľate a polievka nebude vychladená, nie však studená ,vajíčko sa zrazí. Pri dodržaní postupu vajíčko v polievke uvidíme len v podobe bielej farby - polievka sa nám sfarbí na bielo.
-
8
Vajíčko premiešané s polievkou,mrkva nám sfarbila povrch do oranžova.
-
9
Zmes vlejeme do hrnca, pridáme citrónovú šťavu ,mleté čierne korenie, soľ.
-
10
Nakoniec petržlenovú vňať.
-
11
Dobrú chuť...
Diskusia k receptu