Lemon curd so stéviou fotorecept

janger - fotkajanger, 10. júna 2013
Lemon curd so stéviou (fotorecept)
Foto: janger

Namiesto tohto receptu tu mala byt pekna torta. Korpus sa mi vsak nepodaril tak, ako by som bola chcela :-(. Nejako ma sklamal Zobraziť celý popisNamiesto tohto receptu tu mala byt pekna torta. Korpus sa mi vsak nepodaril tak, ako by som bola chcela :-(. Nejako ma sklamal recept, podla ktoreho som ho robila. Dcere sa napriek vsetkemu pacil, takze som tortu predsa len dokoncila. Torticku, s ktorou nie som uplne spokojna vam neponuknem. Na napln som pouzila okrem kremu aj lemon curd. Ten bol vyborny. Mam tu sice uz jeden uverejneny, ale tento ma trosku iny postup a pouzila som aj steviu, tak ho sem prikladam.

Suroviny

3 ks
70 g
90 g
12 ČL
130-140 ml
1 PL




Postup

  1. 1

    V mojom starsom recepte na lemon curd je postup trosku iny. Chcela som to vyskusat aj takto. Kremik je velmi jemny a kyselkavy. A nakolko sa ma dnes pytala kolegynka varechacka o radu, tak mi napadlo, ze by som mohla pridat este aj teto recept. Mozno niekomu pomoze.

  2. 2

    Do hrnca dame varit vodu.

  3. 3

    V miske rozslahame metlickou vajcia, cukor, steviu a precedenu citronovu stavu. Steviou som nahradila cast cukru. Mam steviu, ktora sa podoba krystalovemu cukru-take jemne vlocky, je vhodna aj na tepelnu upravu. 1 caj. lyzicka sa vyrovna sladkostou 1 caj. lyzicke krystaloveho cukru. To ale musite pozriet na vase vlastne balenie stevie, mozno su tie pomery trosku ine. Ak by ste nechceli pouzit steviu, tak mozete pouzit len cukor, v tom pripade ho ma byt 150g. Misku dame nad hrniec s vriacou vodou tak, aby sa nedotykala vody.

    Lemon curd so stéviou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Stale miesame metlickou, po celej ploche, to musime robit ozaj svedomite.

    Lemon curd so stéviou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Miesame a miesame, az kym to zhustne. Ziska to taku kremovu - pudingovu konzistenciu. Miesame takych 10 minut, podla potreby aj trochu dlhsie. Potom misku vyberieme z hrnca.

    Lemon curd so stéviou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak by sa vam zdalo, ze su v tom nejake minimalne zrazeninky, tak to hned treba precedit do inej nadoby. Mne nebolo treba, mala som to uplne hladke. Potom primiesate do toho na jemno postruhanu citronovu korku. Ak by vam korka v tom vadila a chcete to mat uplne hladke, tak korku pridajte uz pocas miesania nad parou, odovzda tomu svoju aromu. A po uvareni to precedite.

  7. 7

    Postupne primiesame na male kusky pokrajane maslo, kym sa uplne nerozpusti. Pocas chladnutia to este zhustne.

  8. 8

    Zakryjeme ho foliou, aby sa nespravila kozka a po vychladnuti mozeme pouzit. Alebo v cistom, uzavretom pohari dame do chladnicky na neskorsie pouzitie.

  9. 9

    Moj starsi recept na lemon curd: http://varecha.pravda.sk/recepty/lemon-curd-fotorecept/9448-recept.html

Diskusia k receptu

havino
@janger , to je náhoda, práve som písala k nájdenemu tvojmu pôvodnému receptu, nevšimla som si ho tu doteraz, s tým, že chcem ho skúsiť,ale podla varecháčky skúsim so sladidlom. Reštartujem PC, prejdem na dnešné recepty a tam tento nový. vdaka preveliká za odskúšanie a podelenie sa s receptom so stéviou, tú používam.
janger
@havino , a aj to je nahoda, ze ja som uvazovala, ci mam tento recept pridat a nahodou sa ma @iwanelka spytala o tom masle...Mne sa tusim tento sposob zda este jednoduchsi. A myslim, ze so steviou by sa dalo nahradit este vacsie mnozstvo cukru. Tento curd je viac kyselkavy ako ten prvy. A ten prvy je zasa viac maslovy.
radulienka
@janger , robila som ten lemon curd podľa tvojho receptu a je to úžasné niečo, vyskúšam aj tento menej kalorický, vďaka za recept...
irenaw
už aj uložené, mám čím zlepovať dia keksíky, ďakujem :)
janger
@jerica , dakujem, pa-pa. @radulienka , no to ma tesi, ze si s tym starsim receptom bola spokojna a verim, ze aj tento sa ti bude pacit :-). @irenaw , som rada, ak ti recept posluzi. Myslim, ze aj vacsie mnozstvo cukru budes moct nahradit steviou :-).
irenaw
presne to mám v pláne, cukru nechám len trošku na vyladenie chuti, zvyšok nahradím stéviou 1:1 a 1:10. stévia s citrónom je dobrá kombinácia, také experimenty mi zatiaľ vyšli najchutnejšie :-)
evanaaa
Mala by som si zohnať stéviu sypkú, mám len tabletky, ale ako sladidlo mi moc nechutí ( neviem, či len tie tbl), ale v Bille majú stéviový cukor, čiže stévia je už s cukrom zmiešaná. Lenže ten nie je vhodný pre diabetikov. Ja používam Xylitol ( Xylovit), ten je lepší, aspoň pre mňa. Ale asi si treba na tú chuť zvyknúť.
aleana
aj ja používam xylitol,podľa mňa sa jeho chuť najviac približuje chuti bežného cukru. Tiež som robila lemon curd s xylitolom,bolo to super :-) použila som ho na zliepanie lineckých keksíkov.
janger
@irenaw , napis potom, ako si bola spokojna. @evanaaa , ja mam tiez aj tabletky - ako sladidlo do kavy a tiez si nejako na tu chut nemozem zvyknut. Vzdy si dam okrem tabletky aj par zrniek normalneho cukru, len tolko, aby mi to tu chut trosku zamaskovalo. V tomto kreme to ale vobec nebolo poznat. Mozno, ak by som uplne vsetok cukor bola nahradila steviou, ze by to bolo poznat...Xylitol nemam. @medovnicek , ja skusim nahradit nabuduce este viac cukru steviou. @aleana , viem, spominala si ten xylitol v tom mojom starsom recepte. Viem, ze si bola spokojna, potesilo ma to :-). Ja xylitol nemam, tak som chcela vyskusat tu steviu. A tie keksiky boli iste chutne...A dakujem vam vsetkym za komentarik :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia