Lemon curd so stéviou (fotorecept)

Autor receptu: janger

Namiesto tohto receptu tu mala byt pekna torta. Korpus sa mi vsak nepodaril tak, ako by som bola chcela :-(. Nejako ma sklamal recept, podla ktoreho som ho robila. Dcere sa napriek vsetkemu pacil, takze som tortu predsa len dokoncila. Torticku, s ktorou nie som uplne spokojna vam neponuknem. Na napln som pouzila okrem kremu aj lemon curd. Ten bol vyborny. Mam tu sice uz jeden uverejneny, ale tento ma trosku iny postup a pouzila som aj steviu, tak ho sem prikladam.

Postup

  1. V mojom starsom recepte na lemon curd je postup trosku iny. Chcela som to vyskusat aj takto. Kremik je velmi jemny a kyselkavy. A nakolko sa ma dnes pytala kolegynka varechacka o radu, tak mi napadlo, ze by som mohla pridat este aj teto recept. Mozno niekomu pomoze.
  2. Do hrnca dame varit vodu.
  3. V miske rozslahame metlickou vajcia, cukor, steviu a precedenu citronovu stavu. Steviou som nahradila cast cukru. Mam steviu, ktora sa podoba krystalovemu cukru-take jemne vlocky, je vhodna aj na tepelnu upravu. 1 caj. lyzicka sa vyrovna sladkostou 1 caj. lyzicke krystaloveho cukru. To ale musite pozriet na vase vlastne balenie stevie, mozno su tie pomery trosku ine. Ak by ste nechceli pouzit steviu, tak mozete pouzit len cukor, v tom pripade ho ma byt 150g. Misku dame nad hrniec s vriacou vodou tak, aby sa nedotykala vody.
  4. Stale miesame metlickou, po celej ploche, to musime robit ozaj svedomite.
  5. Miesame a miesame, az kym to zhustne. Ziska to taku kremovu - pudingovu konzistenciu. Miesame takych 10 minut, podla potreby aj trochu dlhsie. Potom misku vyberieme z hrnca.
  6. Ak by sa vam zdalo, ze su v tom nejake minimalne zrazeninky, tak to hned treba precedit do inej nadoby. Mne nebolo treba, mala som to uplne hladke. Potom primiesate do toho na jemno postruhanu citronovu korku. Ak by vam korka v tom vadila a chcete to mat uplne hladke, tak korku pridajte uz pocas miesania nad parou, odovzda tomu svoju aromu. A po uvareni to precedite.
  7. Postupne primiesame na male kusky pokrajane maslo, kym sa uplne nerozpusti. Pocas chladnutia to este zhustne.
  8. Zakryjeme ho foliou, aby sa nespravila kozka a po vychladnuti mozeme pouzit. Alebo v cistom, uzavretom pohari dame do chladnicky na neskorsie pouzitie.
  9. Moj starsi recept na lemon curd: http://varecha.pravda.sk/recepty/lemon-curd-fotorecept/9448-recept.html