Lekvárové toliariky fotorecept

pekajka - fotkapekajka, 25. decembra 2016
Lekvárové toliariky (fotorecept)
Foto: pekajka

Keď už máme tie Vianoce, tak vypekám takéto dobroty, ktoré rozvoňajú dom a ešte sa k tomu aj rýchlo zjedia. A ďalšia výhoda - Zobraziť celý popisKeď už máme tie Vianoce, tak vypekám takéto dobroty, ktoré rozvoňajú dom a ešte sa k tomu aj rýchlo zjedia. A ďalšia výhoda - veľmi rýchlo upečené a ich prípravu zvládne aj začiatočník. Nech sa páči, recept. Sú naozaj výborné, u nás sa po nich len tak zaprášilo.

35
porcií
10 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
160 g
1 ks
120 g
4 ks uvarené
Náplň:
 podľa chuti
 sekané
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Múku zmiešame a cukrom, pridáme uvarené vaječné žĺtka, šťavu a kôru z chemicky neošetreného citróna a maslo. Vypracujeme cesto.

  2. 2

    Z cesta tvarujeme guličky (asi 2,5 cm) a kladieme ich na plech vymazaný maslom. Do každej guličky zatlačíme prst.

    Lekvárové toliariky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Každú guličku potrieme bielkom a obalíme v rozdrvených mandliach. Uložíme ich na plech. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 15 minút. Ale sledujte si to, lebo naša rúra je veľmi špeciálna a nikto sa v nej nevyzná. Sledujte ich a vyberte, keď na povrchu začnú hnednúť.

  4. 4

    Po upečení vyzerajú takto. Do vychladnutých toliarikov dávkujeme lekvár. Môžeme ich ešte posypať mandľami, ak nám zostali. Hotovo.

    Lekvárové toliariky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto som si ich vianočne naaranžovala. Dobrú chuť a krásne sviatky prajem každému!

    Lekvárové toliariky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

sovka62
Tento recept mám zo 0 rokov z akéhosi časopisu, už si nepamätám ktorého. Źĺtky dávam surové a postup je trošku jednoduchší. Jednu stranu ušúľanej guľky omočím v bielku, potom v mletých orechoch (mandliach) a čistou stranou uložím na plech. Prstom vytlačím jamku a vložím lekvár, pečú sa aj s ním, takže keď ich vyberieš z rúry, sú komplet hotové.
 varecha.pravda.sk/recepty/kolieska-s-lekvarom/3597-recept...
sovka62
No toto! Štvorku nenapísalo. Má to byť 40 rokov (a za tie roky neboli jediné Vianoce bez nich).
pekajka
@Julinka so surovými zltkami som to ani neskusala, robila to takto uz moja starka a ak mam povedat pravdu, neviem, preco idu do tychto varene zltky.
@Sovka62 ako aj vy píšete vo vašom recepte, je to naozaj jednoduché a aj deti ich zvládnu upiecť. Vaše tiež vyzerajú výborne a možno to raz skúsim aj podľa toho vášho a budem vedieť porovnať :) možno aj prídem na to, aký je rozdiel ak sa pridajú varené alebo surové žĺtky :)