Lečová torta fotorecept

sracz - fotkasracz, 24. júna 2016
Lečová torta (fotorecept)
Foto: sracz

Lečo skladané a dusené na spôsob torty. Esteticky pôsobivá a naviac chutná dobrota, ktorú si môžete pripraviť v priebehu celého roka. Buď z čerstvých Zobraziť celý popisLečo skladané a dusené na spôsob torty. Esteticky pôsobivá a naviac chutná dobrota, ktorú si môžete pripraviť v priebehu celého roka. Buď z čerstvých surovín, alebo s Vami v priebehu sezóny šikovne zakonzervovaných. Vo vačšine si chcem „šplhnúť“ nielen vtedy, keď „hrám na domácom ihrisku“, ale i u Vás, na našej „Vareške“. Vtedy túto lahôdku pripravujem so strúhaným údeným slovenským oštiepkom. Ale zásoby sa minuli, tak si musím vystačiť so zmesou strúhaných mexických syrov. Skúste a ochutnajte!

4-6
porcie
15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1-2 PL
200-250 g (5 mm hrubé plátky)
3-4 ks hrubostenná
podľa chuti
2-3 ks väčšia zrelá
3-4 ks
150-200 g (oštiepok) strúhaný




Postup

  1. 1

    Viem, podobný rcp som už raz uverejnil, ale teraz sa mi podarilo kúpiť na 5÷6 mm hrubé, už nakrájané plátky šunky, ktoré Vám chcem predstaviť. Prekvapil ma aj názov výrobku „HICKORY SMOKED COTTAGE BACON“ (sedliacka, či vidiecka, slanina údená bielym orechom). Práve ňou moja „lečová torta“ získala vynikajúcu chuť !

    Lečová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na dne širokého hrnca som vytvoril „film“ z rastlinného oleja, rozložil štyri plátky na hrubo pokrájanej šunky. Z piateho som vyrezal potrebné segmenty, ktorými som vyplnil medzery. Ak máte radi šunku à la Debrecín, môžete povrch plátkov prstami jemne poprášiť mletou červenou (sladkou, alebo štípľavou) paprikou. Teraz som na to zabudol.

    Lečová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Druhú vrstvu budú tvoriť na polovice rozkrojené veľké hrubostenné zelené papriky, ktoré som jemne posypal soľou. So soľou opatrne, lebo budem soliť ešte paradajky a aj šunka, poprípade oštiepok sú mierne solené.

    Lečová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Polovičky paprík (osolenou časťou dole) som poukladal na šunku.

    Lečová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ďalšiu vrstvu tvorí na hrubšie plátky pokrájaná, jemne posolená, paradajka (tak ako pri paprike, aj tu som medzery doplnil na potrebný tvar vykrojenými kúskami). Naplnený a prikrytý hrniec som dal na platňu šporáka a nechal dusiť než paprika a paradajky zmäkli (~ 12-15 min). Odskúšal som vpichmi vidličkou (špáradlom).

    Lečová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz som povrch zalial celými vajíčkami rozšľahanými s 2÷3 PL mlieka (alebo šľahačkovej smotany), zakryl a nechal ~ 2÷3 min podusiť, než sa vajíčková zmes „zrazila“. Hornú, záverečnú, vrstvu tvorí „posyp“ tvrdého strúhaného syra. Teraz som už zdroj tepla vypol, hrniec prikryl a „minútku_dve“ počkal, než sa syr roztečie. Delikátnu chuť výsledného „šmaku“ tejto lečo_torty „Letcho Pai“ však zvýrazní práve pravý Slovenský údený, na hrubo strúhaný, oštiepok. Žiaľ zásielka nových zatiaľ do Des Moines Iowa „nedorazila“!

    Lečová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ale aj so strúhaným mexickým „štvor_syrom“ je to super chutné; dôkaz „môj s mojou“ po prvej raňajkovej porcii.

    Lečová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    … verili by ste, že lečo sa dá servírovať aj takto? S domácim chlebíkom, alebo bielym pečivom, namáčaným v stave, je to lahôdka!

    Lečová torta (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

kimlo
Parádne raňajky si spravil Feri, lečo mám veľmi rád, a hlavne ho robievam z pálivej PCR papriky, nemusí sa toľko potom prihrievať... U mňa za 5*.
katka78
Výborné jedlo! Robievam často, ale bez mäsa, len so zeleninou (Tortilla de verduras). Zeleninu obmieňam, podľa sezóny, alebo surovín, čo máme práve doma. Recept si ukladám, budeme mať pre zmenu.


1x sracz
dormella
Osobne bych pekla nejprve v troube (tedy maso a zeleninua ) a pak, po dostatecnem propeceni, prelila vejci, syrem a nechala zezlatnout. Ovsem chapu, ze se jedna o snidani a casu neni nazbyt....
izabella929
@sracz , takéto kúzelnícke diela tvoril Lacibácsi na ATV..) videla som túto tortu tam, ale trošku v inom prevedení...chutné papkanie.-)
1x sracz
mesiar50
Ferko,kamarát narobil si mi chúťky s tvojím zaujímavým a skvelo pripraveným jedlom.
1x sracz
siisa
Zajtra idem toto úžasné jedlo robiť na raňajky. Ďakujem za recept :)
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia