Laskonky fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 19. júla 2010
Laskonky (fotorecept)
Foto: tatranka

Recept je vlastne z dvoch receptov.Cesto od priateľky,plnka moja vlastná.Je to zaujímavý zákusok.

28
porcií
120 minút
príprava
20 minút
na 100 °C

Suroviny

Cesto:
3  ks
220  g
150  g
2  veľké lyžice
Plnka:
80  g
30 g
50  g
1  bal.
2 ks
3 dcl
200  g
Griláž:
80  g
1  malá lyžička

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Bielka našľaháme s cukrom,do pevnej hmoty.Pridáme postupne orechy a múku.Masu zľahka premiešame. Šablonku na laskonky som si vyrobila 3 mm gumolitu. Na plech položim papier na pečenie a do každej dierky uložím lyžicou cesto.Rovnomerne roztriem.Šablonku zodvihnem.

    Laskonky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ešte ich potom trošku zrovnám.

    Laskonky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dám ich piecť do vyhriatej rúry na 100 0C.Nechám ich asi 10 minút a potom ešte znížim teplotu na 80 stupňov. Vyjdu mi tri plechy.

    Laskonky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzi tým si urobím griláž.Do rajničky dám roztopiť kr.cukor a trochu ho upálim.Na pomastený olejom potretý tanier griláž vylejem a nechám vychladnúť.

    Laskonky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom griláž pomeliem.

    Laskonky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakoniec uvarím krém :Do vody zamiešam žĺtka,cukor suš.mlieko,vanilkový cukor,kukuričný škrob.Uvarím.Keď masa vychladne spojím s grilážou a 20 dkg masla.S chladenou hmotou plním dve a dve laskonky.

    Laskonky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

34 komentárov k receptu
Martuška tieto sa ti veľmi podarili a ta plnka musí byť vynikajúca a s grilážou to musí byť ešte lepšia chuť ako moje laskonky.uložím si a vyskúšam tieto :-))))ako vždy nádherne prestreté a postup super!!!!
Dobré pripomenutie...laskonky som nerobila už veľmi dávno...a formu na laskonky som kúpila pred mnohými rokmi, keď prišli veľmi do "módy"...je naozaj dobrou pomôckou...
@tatranka , tá tvoja karamelová plnka je veľmi zaujímavá aj tým, že tam ide aj škrób, aj sušené mlieko, a páči sa mi, že dávaš maslo...nemám totiž rada v plnkách margaríny...určite ju vyskúšam, ja som robila tiež varenú, ale inú...ďakujem
Grilaz pouzivam v tortach a kolacoch velmi casto, je to nasa najoblubenejsia plnka a taktiez ju casto pouzivam ako posypku.
Taku sablonu si musim dat vyrobit. raz mi ju semv originali poslala uplne neznama pani zo slovenska, pozicala som ju tu- a nikto sa neche priznat k tomu, kde skoncila... tvoj napad z linolea je velmi jednoduchy. dakujem za tip, lebo laskonky zboznujeme a nabuduce uz pre mna nebudu take pracne.
Vyzerajú lákavo a určite sú výborné. Výborný nápad na šablónu. Čím si ju vyrezala? Orezávatkom? Alebo máš na to nejakú fintu? Môže ísť namiesto sušeného mlieka a vody čerstvé mlieko? A veľmi sa mi páči karamel do plnky.
toto sa mi zdá byť velmi ok teda jednoduché rýchle nenáročné oproti tomu čo som skúsila od kohosi a vtedy som pohorela na celej čiare ale hlavne deti boli sklamané sa velmi tešili že budu mať koláčik ako z cukrárne, dufam že teraz to bude lepšie určite. díky za nápad papá
Noooooo, Tatranka, ty sa dnes prekonávaš, ďalší bezchybný super recept. Mňaaaam. Pokúsim sa aj ja upiecť túto dobrotu :-)))
Laskonky mám strašně ráda. Podle Tvého receptu bych si je mohla
udělat s použitím bezlepkové mouky. Náplň je originální.
super, pridávam do KK zaual ma karamelový krém, ešte som nerobila z mletého karamelu. Len keby nebolo tak teplo. Potrebujem nápady na víkendové pečenie a následnú oslavu.
tatranka obľubujem laskonky, lenže orechové mi akosi nechutia a pritom orechy mám vwľmi rada.Už som jedla aj s karamelovou plnkou a boli fajn.
@ywett4 pokiaľ sa budeš držať receptu určite sa ti vydarí.No musím ťa zarmútiť,nie je to celkom tak raz - dva.No pomaly a s chuťou to určite zvládneš a výsledok sa dostaví.
super plnka , krásne laskonky ešte mi prezraď či stačí stuhnutý karamel pomlieť alebo musí byť uplne studený , aby mi nepolámal metlu v mixery to si na menšie kusky polámala a tak mlela na mlynčeku ako na orechy x kovovou metlou???
@marijanka712 karamel musí byť ako ladík stvrdnutý.Ja som si ho najprv v sáčku rozbila buchkáčom na mäsko a tak som ho vložila do chopru a pomlela.Nemala som s tým problém a ani som nemyslela vidíš na to,žeby som si ho mohla poškodiť.
@tatranka dakujem za radu tu plnku poznám, ale nemala som načom pomlieť lebo klasický mlynček nemám iba robot ale ako vidím že sa to dá aj takto zvládnuť tak si ju aj ja pripravím ta plnka je fantastická doporučujem .
Výborný nápad, u nás ich máme veľmi radi, ale nikdy som ich nepriekla ale kúpila a naplnila. Ale teraz keď vidím tie krásne tak ich určite urobím ďakujem sú krásne
Mile babenky od kedy som ochutnala laskonky tak od vtedy ich milujem.Piect ich budem určite podla tohoto úžasného receptiku,vopred dakujem a dsm vediet ako to dopadlo.Tatranka máte šikovne ručičky.dakujem ...
Vyzerajú úžasne, tak ako všetky tvoje recepty.
Prosím o radu. V texte receptu je:
"Keď masa vychladne spojím s grilážou a 20 dkg masla."
Ako mám spojiť? Iba zmiešaním masla, masy a griláže alebo vyšľahané maslo pridať do masy a vyšľahať spolu? Nakoniec pridať griláž a zamiešať?
Ďakujem.

Pridaj komentár k receptu: