Foto: tiginko
Pôvodne som myslela, že urobím lasagne presne podľa receptu @palokuchki http://varecha.pravda.sk/recepty/zeleninove-lasagne-fotorecept/24451-recept.html a len sa u nej pochválim. Nakoniec som trochu pomenila recept a rozhodla Zobraziť celý popisPôvodne som myslela, že urobím lasagne presne podľa receptu @palokuchki http://varecha.pravda.sk/recepty/zeleninove-lasagne-fotorecept/24451-recept.html a len sa u nej pochválim. Nakoniec som trochu pomenila recept a rozhodla som sa pre jeho zverejnenie, lebo nám veľmi chutil a stojí za to. Takže varianta pre moju bezlaktózovú a bezslaninovú dcéru...
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
9-10 plátkov |
|
300 g približne |
|
300 g približne |
|
300 g približne |
|
10-15 cm |
|
1 PL |
|
150 g alebo podobný syr |
|
4 strúčiky |
|
500 ml |
|
200 ml |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL malej - mokka |
|
|
|
na strúhanie |
|
Postup
-
1
Brokolicu a karfiol pár minút povaríme v slanej vode. Vyberieme a posekáme na menšie kúsky. Cukínu nakrájame na tenké kolieska. Na masle speníme nakrájaný pór, pridáme pretlačený cesnak a na hrubo nastrúhanú/namrvenú Gorgonzolu. Necháme chvíľku roztopiť.
-
2
Pridáme paradajkové pyré a smotanu (ja som použila kvôli dcére sójovú), v ktorej som rozmiešala kopcovitú lyžičku škrobu (ja používam tapiokový). Ochutíme muškátovým orechom a soľou - s tou opatrne, Gorgonzola je slaná. Nakoniec ešte rozriedime 2 naberačkami vývaru zo zeleniny. Omáčka nesmie byť totiž hustá, plátky lasagne sa musia uvariť a spotrebujú na to tekutinu.
-
3
Do malého pekáčika nalejeme cca 1/4 omáčky, položíme 3 plátky nepredvarených lasagne, opatrným olamovaním môžeme upravovať do rohov nádoby (kúskami vypĺňame prípadné medzery). Na to poukladáme cukínu a nasekanú brokolicu s karfiolom.
-
4
Zalejeme ďalšou štvrtinou omáčky, na to 3 plátky lasagne a zopakujeme ešte raz. Poslednú vrstvu plátkov zalejeme zvyškom omáčky, posypeme nahrubo nastrúhaným syrom (v mojom prípade Goudou, výborná je aj Mozzarella, alebo Chedar) a dáme zapiecť na 180 stupňov cca na 30 min. Po vypnutí rúry odporúčam nechať minimálne 15 min v nej. Som rada, že som presne trafila hustotu omáčky: jedlo bolo šťavnaté, ale omáčka zbytočne netiekla a lasagne boli uvarené akurát. Fotka na tanieri je až po vychladnutí, čerstvo upečený syr vyzerá krajšie. Ale uprednostnila som konzumáciu pred fotením :-)
krásna titulka a asi aj chutný rcp. Takéto jedlo by však lepšie ohodnotili moje baby. Chcel by som len poznamenať , že je chválihodné, že to vymýšľaš hlavou. To sa mi u teba páči.
@angast zvykni si na to, ze zeny, narozdiel od muzov, rozmyslaju hlavou :-)
nekadí /nedými - možno iný kraj , iný význam/
Keby aj muži mysleli hlavou- ako hovorí Švejk- bolo by na svete toľko
múdrosti , že by každý druhý človek z toho zblbol.
@jerica , recept pridala @tiginko ( podľa @palokuchki ),DDD.
:-)