Lasagne zeleninové s gorgonzolou

Autor receptu: tiginko

Pôvodne som myslela, že urobím lasagne presne podľa receptu @palokuchki http://varecha.pravda.sk/recepty/zeleninove-lasagne-fotorecept/24451-recept.html a len sa u nej pochválim. Nakoniec som trochu pomenila recept a rozhodla som sa pre jeho zverejnenie, lebo nám veľmi chutil a stojí za to. Takže varianta pre moju bezlaktózovú a bezslaninovú dcéru...

3-4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Brokolicu a karfiol pár minút povaríme v slanej vode. Vyberieme a posekáme na menšie kúsky. Cukínu nakrájame na tenké kolieska. Na masle speníme nakrájaný pór, pridáme pretlačený cesnak a na hrubo nastrúhanú/namrvenú Gorgonzolu. Necháme chvíľku roztopiť.
  2. Pridáme paradajkové pyré a smotanu (ja som použila kvôli dcére sójovú), v ktorej som rozmiešala kopcovitú lyžičku škrobu (ja používam tapiokový). Ochutíme muškátovým orechom a soľou - s tou opatrne, Gorgonzola je slaná. Nakoniec ešte rozriedime 2 naberačkami vývaru zo zeleniny. Omáčka nesmie byť totiž hustá, plátky lasagne sa musia uvariť a spotrebujú na to tekutinu.
  3. Do malého pekáčika nalejeme cca 1/4 omáčky, položíme 3 plátky nepredvarených lasagne, opatrným olamovaním môžeme upravovať do rohov nádoby (kúskami vypĺňame prípadné medzery). Na to poukladáme cukínu a nasekanú brokolicu s karfiolom.
  4. Zalejeme ďalšou štvrtinou omáčky, na to 3 plátky lasagne a zopakujeme ešte raz. Poslednú vrstvu plátkov zalejeme zvyškom omáčky, posypeme nahrubo nastrúhaným syrom (v mojom prípade Goudou, výborná je aj Mozzarella, alebo Chedar) a dáme zapiecť na 180 stupňov cca na 30 min. Po vypnutí rúry odporúčam nechať minimálne 15 min v nej. Som rada, že som presne trafila hustotu omáčky: jedlo bolo šťavnaté, ale omáčka zbytočne netiekla a lasagne boli uvarené akurát. Fotka na tanieri je až po vychladnutí, čerstvo upečený syr vyzerá krajšie. Ale uprednostnila som konzumáciu pred fotením :-)