Lasagne s čerstvým špenátom

jarco - fotkajarco, 7. septembra 2010
Lasagne s čerstvým špenátom
Foto: jarco

Dnes ráno som na sídlisku uvidel starých známych trhovníkov - zeleninárov. Okrem paradajkovo-paprikovej klasiky mali aj čerstvý špenát, pekne natrhaný a zabalený do cca polkilových vreciek. Hneď som dve kúpil, poďakoval köszönöm, a utekal dokúpiť chýbajúce suroviny na recept, ktorý sa mi práve rodil v hlave...

6
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 175 °C

Suroviny

800 g
250 g
400 g
500 g
150 g
500 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr som si zapol rúru. Špenátové listy som poriadne umyl a nechal odkvapkávať v cedidle. V hrnci som rozohrial trochu oleja, pridal tri polievkové lyžice hladkej múky a krátko opražil. Postupným prilievaním mlieka som pripravil bešamelovú omáčku. Bešamel som dobre osolil (okrem omáčky už nič soliť nebudem, takže musí byť dosť slaná) a dochutil trochou mletého muškátového orecha a bieleho korenia.

  2. 2

    Dve balenia ricotty (pokojne môžete použiť aj cottage cheese alebo tvaroh) som rozmiešal s jedným veľkým kelímkom jogurtu. Nastrúhal som si parmezán.

  3. 3

    Na dno hranatého vymasteného pekáča som rozotrel trochu bešamelu a položil prvú vrstvu cestoviny. Znovu som potrel bešamelom a uložil vrstu špenátových listov. Na ne som lyžicou rozvrstvil ricottu s jogurtom a posypal strúhaným parmezánom. Uložil som ďalšiu vrstvu cestovín a zvrchu ju znovu potrel bešamelom.

  4. 4

    Chcel som mať 4 vrstvy cestoviny a tri vrstvy plnky, takže som si náplne rozdelil na tretiny. Ak chcete mať iný počet vrstiev, rozdeľte si suroviny v zodpovedajúcom pomere. Ale na poslednú vrstvu cestovín si odložte dvojnásobnú dávku bešamelu, aby nebola tvrdá.

  5. 5

    Dal som piecť na 60 minút pri 175 stupňoch. Tu je výsledok:

    Lasagne s čerstvým špenátom - obrázok 5
  6. 6

    Na tanieroch som ešte ozdobil bazalkou, dochutil čerstvo namletým korením a parmezánom:

    Lasagne s čerstvým špenátom - obrázok 6

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
Vsetko dobre, spolu skombinovane musi chutit este lepsie!
@jarco ,skus pridat postruhany parmesan aj do besamelu,
uvidis velky rozdiel v chuti hotovej lasagne;-)
Ja som pridala ricottu do špenátu (mala som domáci mrazený) a pridala som aj jedno domáce vajíčko, dobre premiešala. Bolo to chuťovo veľmi dobré, nabudúce skúsim pridať dve vajíčka a vymením polovicu parmezánu za klasickú tehlu. Variácií sa dá na tento úžasný recept urobiť mnoho. Ďakujem za inšpiráciu.

Pridaj komentár k receptu: