Lasagne s čerstvým špenátom

Autor receptu: jarco

Dnes ráno som na sídlisku uvidel starých známych trhovníkov - zeleninárov. Okrem paradajkovo-paprikovej klasiky mali aj čerstvý špenát, pekne natrhaný a zabalený do cca polkilových vreciek. Hneď som dve kúpil, poďakoval köszönöm, a utekal dokúpiť chýbajúce suroviny na recept, ktorý sa mi práve rodil v hlave...

6
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 175 °C

Postup

  1. Najskôr som si zapol rúru. Špenátové listy som poriadne umyl a nechal odkvapkávať v cedidle. V hrnci som rozohrial trochu oleja, pridal tri polievkové lyžice hladkej múky a krátko opražil. Postupným prilievaním mlieka som pripravil bešamelovú omáčku. Bešamel som dobre osolil (okrem omáčky už nič soliť nebudem, takže musí byť dosť slaná) a dochutil trochou mletého muškátového orecha a bieleho korenia.
  2. Dve balenia ricotty (pokojne môžete použiť aj cottage cheese alebo tvaroh) som rozmiešal s jedným veľkým kelímkom jogurtu. Nastrúhal som si parmezán.
  3. Na dno hranatého vymasteného pekáča som rozotrel trochu bešamelu a položil prvú vrstvu cestoviny. Znovu som potrel bešamelom a uložil vrstu špenátových listov. Na ne som lyžicou rozvrstvil ricottu s jogurtom a posypal strúhaným parmezánom. Uložil som ďalšiu vrstvu cestovín a zvrchu ju znovu potrel bešamelom.
  4. Chcel som mať 4 vrstvy cestoviny a tri vrstvy plnky, takže som si náplne rozdelil na tretiny. Ak chcete mať iný počet vrstiev, rozdeľte si suroviny v zodpovedajúcom pomere. Ale na poslednú vrstvu cestovín si odložte dvojnásobnú dávku bešamelu, aby nebola tvrdá.
  5. Dal som piecť na 60 minút pri 175 stupňoch. Tu je výsledok:
  6. Na tanieroch som ešte ozdobil bazalkou, dochutil čerstvo namletým korením a parmezánom: