Tvarohové koláče
Tvarohové koláče

Ľahučké tvarohové koláče fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 10. februára 2019
Ľahučké tvarohové koláče (fotorecept)
Foto: cesminaz

Tvarohové koláče má snád každý rád :-) Jemné,lahučké a voňavé,na raňajky alebo desiatu ako stvorené :-)

7 ks
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
3 PL
100 g
75 g
3 PL
1 ks
1 ks
2 PL
2 dl
21 g
1,5 KL
Plnka:
250 g
2 bal.
podľa chuti
podľa chuti
Na potretie:
1 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    V jednej miske najprv premiešame lyžicou obe múky, cukor a soľ. Potom pridáme zmäknuté, už dopoly spustené maslo, smotanu, med, vajce + žĺtok a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + droždie + 1 kl cukor. Vypracujeme cesto, ktoré je dosť mäkké a lepí sa, ale také má byť. Cesto nakoniec naolejovanou rukou krátko vybijeme do bochníka. To vybitie to cesto ešte zjemní a prevzdušní :-) Nakoniec vybité cesto na vrchu trošku poprášime múkou a dáme na cca 45-60 minút kysnúť. Malo by zdvojnásobiť svoj objem. Toto je trocha ťažšie cesto a niekedy lenivo kysne :-) takže trpezlivosť. Ak chcete, môžte ho dať aj do igelitu.

    Ľahučké tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a pokrájame ho na 7 rovnakých častí. Každý jeden kúsok ešte raz premiesime do bochníka. Bochníčky zakryjeme utierkou a necháme 30 minút podkysnúť.

    Ľahučké tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým nám bochníčky kysnú, si prichystáme plnku. Zmiešame jemný tvaroh, hrozienka, med alebo cukor podľa chuti a vanilkový cukor. Na potieranie koláčov si zmiešame 1 celé vajce s 2 pl smotany.

    Ľahučké tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podkysnutý bochníček vyvaľkáme do tvaru vajca v priemere cca 24x16 cm. Jednu stranu potrieme tvarohom, zakryjeme ju druhou stranou a prstami okraje popritláčame. Potom spravíme pozdĺž 3 zárezy a cesto zľahka a jemne asi 2x pretočíme a napokon spojíme ako do venca. Jeden koniec vopcháme zospodu nahor do stredu, tým vlastne zaistíme, že sa koláč nerozíde pri pečení :-)

    Ľahučké tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláče poukladáme na plech s papierom, natrieme ich poriadne smotanovým vajcom a necháme ešte naposledy 25 minút podkysnúť. Medzitým si môžme dať rozohriať rúru na 180 °C.

    Ľahučké tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po podkysnutí dáme plech do rozohriatej rúry a pečieme cca 25 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak. Počas celého postupu tohto receptu je správne kysnutie/podkysnutie veľmi dôležité. A to zbadať práve vo chvíli, keď sa pečú. Pri pečení majú krásne narásť a po upečení sú ľahunké. Na tom zbadáte, že sa vám podarili ako mali :-) Ak sú po upečení ťažké, niekde pri kysnutí sa stala chyba - mám to už odskúšané. Natierať ich ničím netreba, sú krásne mäkučké :-)

    Ľahučké tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláče sú ľahučké a mäkké. Ako obmenu namiesto tvarohu môžte dať aj škoricu s cukrom alebo kakao. Ale pred posypaním musíte cesto potrieť najprv trochou oleja.

    Ľahučké tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Koláče chutia fantasticky, najmä s mliečnou kávou sú výborné :-) Najlepšie a najchutnejšie sú v deň pečenia, ale aj na druhý deň sú veľmi dobré . Ich príprava je trochu zdĺhavejšia kvôli tomu častému kysnutiu, ale výsledok stojí zato :-) Dobrú chuť.

    Ľahučké tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

ivet74
Vaše recepty majú nenapodobitelny rukopis. Vždy viem že sú vaše :-) ale to tu asi mnohí z nás.. Krásne. Určite urobim, muž miluje tvarohové, urobím radosť na Valentína ;-) a to som chcela makronky ale tieto majú prednosť :-)
klukodvody
V práci s kynutým těstem Tě tady určitě nikdo nepřekoná. To jsou takové perly cukrařiny a jednou bych to chtěl vidět v praxi. Byl bych potichoučku a jen bych se kochal. No co víc dodat. Dal jsem si kávu na displej jsem si dal fotku a tak koukám, upíjím a gratuluji. Moc Tě oba zdravíme.
cesminaz
Dakujem velmi pekne všetkým za krásne a milé komentáre :-) Teším sa,že sa recept páči.Koláče sú velmi chutné,odporúčam vyskúšat.Prajem všetkým príjemný zvyšok večera :-)
kucharocka123
Tvaroh máme radi, už len upiecť. Výborný recept, vydarili sa ti. Aj zdravá kukuričná múka tam má svoje miesto:) Srdečne pozdravujem @Cesminaz a želám ešte veľa takýchto dobrých receptov.
cesminaz
@Kucharocka123 (11.2.2019 00:11)

Dakujem pekne za tvoj komentík,som rada ze sa ti koláce pácia :-) Tiez pozdravujem a pekný den prajem!
45678
@Cezminaz , nielen tvoje koláče,ale i šikovné ruky obdivujem :-) robila som podobným spôsobom zamotavane, (coolinaria recept), no bez plnky, neviem,či by som sa odvážila s plnkou,hoci Tvoje má lákajú veľmi:-) osvojila som si tvoje kysnuté cesto iba s bielkom a som spokojná,držím ti palce,nech sa ti darí aj naďalej,len nech tých Tvojich veľmi nevykrmis:-))
izabella929
@cesminaz , si proste šíkovná a vieš sa pohrať s kysnutým cestom...mimochodom robila som už podobné slimáky a boli vynikajúce...veru..
cesminaz
Milá @Janger dakujem :-) @45678 :-)) nebojsa,nevykrmim :-)) Už nerobím tak často kysnuté sladké ako predtým-trocha sa krotím :-) Ale slané,börek,poača atd,to robievam dost často,lebo manžel si to žiada :-) Keby bolo na mne,piekla by som každý den,strašne ma to baví :-) Som rada,že ti to bielkové cesto vyhovuje :-) Dakujem za komentík a pozdravujem! @Izabelka vdaka za pochvalu :-)
borgsteina13
krasny recept..rada by som vyskusala, len mam otazku ohladom tej kukuricnej muky? da sa bezne kupit? alebo cim sa da nahradit? este som ju nikdy nepouzila...
cesminaz
@Borgsteina13 (11.2.2019 19:12)

Kukuričná múka sa dá bežne kúpit v Tescu,alebo aj v Lidli.Neodporúčam zamienat kukuričnú múku za inú,lebo to cesto budes mat iné,nie ako má byt.Tá kukuričná múka ho robí takým vzdušnejším :-) Takže z mojho hladiska jedine kukuričná múka :-) Ja mám teraz túto z Lidla doma..


ivet74
Oops.. Nepridalo celý komentár ani obrázok ☹️
redakcia
@Ivet74 (12.2.2019 20:37)

Zvyčajne sa fotografiu do komentára nedarí nahrať, ak je priveľmi veľká. Okrem toho by mala byť vo formáte jpg. Pokojne nám fotku pošlite na mailovú adresu redakcia@varecha.sk , pozrieme sa na ňu a prípadne ju upravíme.
cesminaz
@Ivet 74 (12.2.2019 18:52)

Milá @Ivet podla foto usudzujem,ze sa ti koláče pekne podarili :-) Je to tak? Dufam,ze si bola spokojná a ze koláče chutili.Ked píses komentar,tak radsej nedavaj ani smajlikov ani kadejaké úvodzovky/apostrófy,lebo sa aj mne uz stalo ze mi pól komentáru nevzalo :-) Dakujem za foto,ale dufam,ze sa este vyjadríš.
1x ivet74
staja
Cesminaz , toto nie sú len lákavé dobroty ale aj umelecké diela, máš môj obdiv.
ivet74
@Cesminaz (13.2.2019 08:41)

Anooo podarili :-) Skvelý recept! Dala som kukuricnu krupicu, lebo inú som nemala a sú makkulinke. Akurát tvaroh som dala pol kila a mužovi sa stále máli :-D Pravda že kysli pomalšie ale mne také vyhovuje, mám okrem 2 čertov malých aj bábätko tak som nemusela stresovat kvôli prekysnutiu. Mam rada tvoje recepty, už mám v kucharke záložku Cesmina :-)) Ďakujem!
cesminaz
@Ivet74 (13.2.2019 08:54)

No super,to sa teším ;-) Ja to mam uz odskušané aj s kukuričným škrobom a aj s kukuričnou krupicou...So škrobom je cesto hutnejšie a s krupicou síce volnejšie,ale ono tá krupica tam kde tu chrumká a to mne vadilo.Zato hovorím,ze najlepšia je do tohto cesta jedine kukuričná múka :-) Vyskušaj raz a uvidíš,ze zbadas rozdiel.A čo sa tyka tvarohu,ked chces vela plnky tak urob iný tvar koláčov,napr.taštičky alebo buchty,lebo do tychto krútených nevies dat privela plnky,kedze sú rozkrájané a potom skrútené-to by si mala polovicu vonku na pekáči :-) Dakujem,ze si sa ozvala,som rada ze si spokojná.Želám pekný den! @Staja :-) vdaka si milá,ale je to len obyčajný pokruťkaný koláčik ;-P
ivet74
@Cesminaz (13.2.2019 10:07)

Isto budem ešte piecť, skúsim aj s tou múkou, len ju kupit. Mne práveže ani tá krupica nechrumkala, stihla nabobtnat možno. A vlastne áno, ja som všetko dala do robota a pustila ho až keď malý vstal, tak mlieko stihlo vsiaknut do tej krupice. Inak páčia sa mi takéto skrutene :-) tak aj keď budem dávať viacej tvarohu nevadí, pohrám sa s nimi, dám tuhsiu plnku. Do jedného som dala škoricu lebo tvaroh nevydal a viem si ich predstaviť aj s nutelou.. Pre decká ;-).
paploska
sú dokonalé :-) teším sa, že ich čoskoro vyskúšam. mňam
frezia68
@Cesminaz : Čo mi to robíš?Načo tu chodím? Zas jeden z krásnych receptov,ktoré obdivujem. Tvoje kysnuté ja nádherne nadýchané,Ty to ovládaš dokonale. Mne ostáva len slintať a kochať sa Tvojou prácou :-).
marbud
Ahoj. Nádherné. Když nemám kukuřičnou mouku-- čím nahradit? Díky moc. Marcela
cesminaz
@Ivet74 (13.2.2019 12:24)

:-) tak nech sa ti nabudúce vydaria presne podla tvojich predstáv! @Paploska dakujem,budem rada ak vyskúšaš :-) @Frezia68 :-)) dakujem velmi krásne za tvoju pochvalu! Pozdravujem ;-P @Marbud vieš,najlepšie je nenahrádzat tú múku,najlepšia je tá kukuričná múka.A to preto,aby si mala presne také to cesto,ako má byt :-) Nieje múka ako múka,a kukuričná už vonkoncom nieje ako iné múky.Dá sa všade kúpit a je lacná.Ale ak chces,nahrad polohrubou pšeničnou,alebo hrubou múkou.Nebude to síce to isté,lebo tá kukuričná múka to cesto aj zjemní aj vzdušní a aj dá trocha inú chuť cestu :-) Ale ako myslíš.