Ľahučké tvarohové koláče fotorecept
Foto: cesminaz
Tvarohové koláče má snád každý rád :-) Jemné,lahučké a voňavé,na raňajky alebo desiatu ako stvorené :-)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
3 PL |
|
100 g |
|
75 g |
|
3 PL |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
2 dl |
|
21 g |
|
1,5 KL |
|
Plnka: | |
250 g |
|
2 bal. |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
V jednej miske najprv premiešame lyžicou obe múky, cukor a soľ. Potom pridáme zmäknuté, už dopoly spustené maslo, smotanu, med, vajce + žĺtok a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + droždie + 1 kl cukor. Vypracujeme cesto, ktoré je dosť mäkké a lepí sa, ale také má byť. Cesto nakoniec naolejovanou rukou krátko vybijeme do bochníka. To vybitie to cesto ešte zjemní a prevzdušní :-) Nakoniec vybité cesto na vrchu trošku poprášime múkou a dáme na cca 45-60 minút kysnúť. Malo by zdvojnásobiť svoj objem. Toto je trocha ťažšie cesto a niekedy lenivo kysne :-) takže trpezlivosť. Ak chcete, môžte ho dať aj do igelitu.
-
2
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a pokrájame ho na 7 rovnakých častí. Každý jeden kúsok ešte raz premiesime do bochníka. Bochníčky zakryjeme utierkou a necháme 30 minút podkysnúť.
-
3
Kým nám bochníčky kysnú, si prichystáme plnku. Zmiešame jemný tvaroh, hrozienka, med alebo cukor podľa chuti a vanilkový cukor. Na potieranie koláčov si zmiešame 1 celé vajce s 2 pl smotany.
-
4
Podkysnutý bochníček vyvaľkáme do tvaru vajca v priemere cca 24x16 cm. Jednu stranu potrieme tvarohom, zakryjeme ju druhou stranou a prstami okraje popritláčame. Potom spravíme pozdĺž 3 zárezy a cesto zľahka a jemne asi 2x pretočíme a napokon spojíme ako do venca. Jeden koniec vopcháme zospodu nahor do stredu, tým vlastne zaistíme, že sa koláč nerozíde pri pečení :-)
-
5
Koláče poukladáme na plech s papierom, natrieme ich poriadne smotanovým vajcom a necháme ešte naposledy 25 minút podkysnúť. Medzitým si môžme dať rozohriať rúru na 180 °C.
-
6
Po podkysnutí dáme plech do rozohriatej rúry a pečieme cca 25 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak. Počas celého postupu tohto receptu je správne kysnutie/podkysnutie veľmi dôležité. A to zbadať práve vo chvíli, keď sa pečú. Pri pečení majú krásne narásť a po upečení sú ľahunké. Na tom zbadáte, že sa vám podarili ako mali :-) Ak sú po upečení ťažké, niekde pri kysnutí sa stala chyba - mám to už odskúšané. Natierať ich ničím netreba, sú krásne mäkučké :-)
-
7
Koláče sú ľahučké a mäkké. Ako obmenu namiesto tvarohu môžte dať aj škoricu s cukrom alebo kakao. Ale pred posypaním musíte cesto potrieť najprv trochou oleja.
-
8
Koláče chutia fantasticky, najmä s mliečnou kávou sú výborné :-) Najlepšie a najchutnejšie sú v deň pečenia, ale aj na druhý deň sú veľmi dobré . Ich príprava je trochu zdĺhavejšia kvôli tomu častému kysnutiu, ale výsledok stojí zato :-) Dobrú chuť.
takú chuť si urobila starej matke..
jajajaaaaj
maj krásnu slnečnú pohodovú nedeľu..
slnko v duši
Srdečne Ťa pozdravujem.
Dakujem pekne za tvoj komentík,som rada ze sa ti koláce pácia :-) Tiez pozdravujem a pekný den prajem!
Kukuričná múka sa dá bežne kúpit v Tescu,alebo aj v Lidli.Neodporúčam zamienat kukuričnú múku za inú,lebo to cesto budes mat iné,nie ako má byt.Tá kukuričná múka ho robí takým vzdušnejším :-) Takže z mojho hladiska jedine kukuričná múka :-) Ja mám teraz túto z Lidla doma..
Zvyčajne sa fotografiu do komentára nedarí nahrať, ak je priveľmi veľká. Okrem toho by mala byť vo formáte jpg. Pokojne nám fotku pošlite na mailovú adresu redakcia@varecha.sk , pozrieme sa na ňu a prípadne ju upravíme.
Milá @Ivet podla foto usudzujem,ze sa ti koláče pekne podarili :-) Je to tak? Dufam,ze si bola spokojná a ze koláče chutili.Ked píses komentar,tak radsej nedavaj ani smajlikov ani kadejaké úvodzovky/apostrófy,lebo sa aj mne uz stalo ze mi pól komentáru nevzalo :-) Dakujem za foto,ale dufam,ze sa este vyjadríš.
Anooo podarili :-) Skvelý recept! Dala som kukuricnu krupicu, lebo inú som nemala a sú makkulinke. Akurát tvaroh som dala pol kila a mužovi sa stále máli :-D Pravda že kysli pomalšie ale mne také vyhovuje, mám okrem 2 čertov malých aj bábätko tak som nemusela stresovat kvôli prekysnutiu. Mam rada tvoje recepty, už mám v kucharke záložku Cesmina :-)) Ďakujem!
No super,to sa teším ;-) Ja to mam uz odskušané aj s kukuričným škrobom a aj s kukuričnou krupicou...So škrobom je cesto hutnejšie a s krupicou síce volnejšie,ale ono tá krupica tam kde tu chrumká a to mne vadilo.Zato hovorím,ze najlepšia je do tohto cesta jedine kukuričná múka :-) Vyskušaj raz a uvidíš,ze zbadas rozdiel.A čo sa tyka tvarohu,ked chces vela plnky tak urob iný tvar koláčov,napr.taštičky alebo buchty,lebo do tychto krútených nevies dat privela plnky,kedze sú rozkrájané a potom skrútené-to by si mala polovicu vonku na pekáči :-) Dakujem,ze si sa ozvala,som rada ze si spokojná.Želám pekný den! @Staja :-) vdaka si milá,ale je to len obyčajný pokruťkaný koláčik ;-P
Isto budem ešte piecť, skúsim aj s tou múkou, len ju kupit. Mne práveže ani tá krupica nechrumkala, stihla nabobtnat možno. A vlastne áno, ja som všetko dala do robota a pustila ho až keď malý vstal, tak mlieko stihlo vsiaknut do tej krupice. Inak páčia sa mi takéto skrutene :-) tak aj keď budem dávať viacej tvarohu nevadí, pohrám sa s nimi, dám tuhsiu plnku. Do jedného som dala škoricu lebo tvaroh nevydal a viem si ich predstaviť aj s nutelou.. Pre decká ;-).
:-) tak nech sa ti nabudúce vydaria presne podla tvojich predstáv! @Paploska dakujem,budem rada ak vyskúšaš :-) @Frezia68 :-)) dakujem velmi krásne za tvoju pochvalu! Pozdravujem ;-P @Marbud vieš,najlepšie je nenahrádzat tú múku,najlepšia je tá kukuričná múka.A to preto,aby si mala presne také to cesto,ako má byt :-) Nieje múka ako múka,a kukuričná už vonkoncom nieje ako iné múky.Dá sa všade kúpit a je lacná.Ale ak chces,nahrad polohrubou pšeničnou,alebo hrubou múkou.Nebude to síce to isté,lebo tá kukuričná múka to cesto aj zjemní aj vzdušní a aj dá trocha inú chuť cestu :-) Ale ako myslíš.