Lahodný šalát - Iowa - pre štíhlu líniu fotorecept

sracz - fotkasracz, 6. júna 2013
Lahodný šalát - Iowa - pre štíhlu líniu (fotorecept)
Foto: sracz

Koľko jazykov ovládaš, toľko razy si človek! Tak vravievala moja najmilšia pani Učiteľka SJ Margita Klímová. Keď som bol „prinútený“ vtlačiť do hlavy aspoň Zobraziť celý popisKoľko jazykov ovládaš, toľko razy si človek! Tak vravievala moja najmilšia pani Učiteľka SJ Margita Klímová. Keď som bol „prinútený“ vtlačiť do hlavy aspoň základy angličtiny, dostal som sa, vďaka mojej krajšej JA-lekárke, aj k časopisu WebMD. Aj lekárky majú (mali) mamky a jej bola naviac „diabetička“. V uvedenom časopise bol výkričníkom označený rcp „Cucumber, Fennel, and Fingerling Potato Salad With Yogurt Cream“. Málo som ho „dozdobil“, pridal filety lososa a teraz ho, super, ponúkam aj Vám!

2÷4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g (žlté)
100 ml
podľa potreby
podľa potreby
300 ml
4 ks
1 ks
1 ks
250 g
1 ks
z 1/2 citrónu
Zálievka (omáčka):
500 g
6 - 7 PL
2 - 3 strúčiky
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    dúfam uznáte, že už zoradená „prehliadková jednotka“ ingrediencií vzbudzuje k budúcemu jedlu hlbokú dôveru; teda aspoň u tých, ktorí dbajú o ladnosť svojej štíhlej línie, snáď aj u vegetariánov, o diabetikoch som sa už zmienil a „ortodoxným mäsožravcom“ veľkodušne pridávam plátok pečeného lososa (v pôvodnom rcp nie je uvedený a ja, po predchádzajúcej konzultáciu s odborníčkou, som rozhodol, ako som rozhodol)

    Lahodný šalát - Iowa - pre štíhlu líniu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    začal som zemiakmi (Red Lady`s Fingers, ale druh, farba a veľkosť nie sú podmienkou); elektrickú rúru som nechal vyhriať na 180 ºC / 350 ºF a neolúpané umyté zemiaky som pokrájal na ½,

    Lahodný šalát - Iowa - pre štíhlu líniu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    poukladal som ich do pekáča, posypal ich (od oka) soľou a čerstvo mletým čiernym korením (MČK), pokropil 1 PL oleja (odobral som ho z celkového množstva) a vložil do vyhriatej rúry na 30´ upiecť (v polčase som ich kuchyňskou lopatkou poobracal); po upečení som ich nechal vychladnúť

    Lahodný šalát - Iowa - pre štíhlu líniu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    jogurtový krém, či zalievka, alebo omáčka, ale aj dressing v tejto úprave je chuťovo super! Príprava jednoduchá a po Vašom osobnom ochutnaní, mi zaiste dáte za pravdu, že je ho málo; aj ja som ho dorábal naviac! Na lopáriku som rozpučil, plochou stranou širokého noža, 2÷3 očistené strúčiky cesnaku (frajeri kuchári strúčik rozpučia aj s „predkožkou“ a potom ju prstami povyberajú; majstri „železní“ kuchári ich rozotierajú na podložke zo žraločej kože), posypal som ich potrebným množstvom soli a vzápätí, opäť plochou stranou noža, pár razy prepracoval; 500 g jogurtu (ja som použil, a neľutujem, grécky FAGE – prírodný) som vložil do sklenenej (porcelánovej) misky, pridal 5, 6, 7. … veľa PL čerstvých lístkov petržlenovej vňate, čerstvo oMČeKoval, z lopárika pridal „cesnakosoľ“, zľahka premiešal, zakryl celofánovou fóliou a uložil do chladničky

    Lahodný šalát - Iowa - pre štíhlu líniu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a teraz šup_šup, letom_svetom, v tempe foxtrotu: očistil som menšiu buľvu feniklu (vňať je silno aromatická a v kuchyni ju môžete použiť, čerstvú aj sušenú, „sólo“ alebo v kombinácii s inými bylinkami či zelinkami), rozrezal som ju „pozdĺž“, pokrájal na „gustušné Cé_čka“ a vložil do väčšej misy z jenského skla

    Lahodný šalát - Iowa - pre štíhlu líniu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    to isté som urobil so stonkami zeleru,

    Lahodný šalát - Iowa - pre štíhlu líniu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    s čerstvou neolúpanou ~ 210 mm uhorkou, z ktorej som pomocou PL vyškrabal jaderník (ten som priebežne zjedol, ale v šaláte by mohol vytvoriť veľa nežiadúcej tekutiny)

    Lahodný šalát - Iowa - pre štíhlu líniu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    otvoril som krabicu (283 g) s mladou zelenou, už uvarenou, sójou (bôby) – tá v pôvodnom rcp uvedená nie je, ale ja som rozhodol ((ak takýto polotovar bôbov sóje „nesplašíte“, môžete si ho pripraviť v. r. {vlastnoručne} => ~ ¼ kg bôbov mladej sóje uvaríte v osolenej vode s 2÷3 strúčikmi cesnaku, bobkovým listom, guličkami čierneho a nového korenia – baj očko – do ½ mäkka, scedíte, vsypete do ľadovostudenej vody, alebo priamo do ľadu a studené (scedené, bez ľadu) premiešate s 1 PL kvalitného balzamického octa (ja používam taliansky 15 ročný 6 % Mazzetti Balsamic Vinegar of Modena) a hotovo))

    Lahodný šalát - Iowa - pre štíhlu líniu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    všetko, po pokrájaní, postupne vkladal do misy k feniklu, očistil stredne veľkú červenú cibuľu, otvoril konzervu s pokrájanými luskami fazuľky (môžete použiť aj čerstvo uvarenú a vychladenú), pripravil soľ, MČK a extra panenský olivový olej

    Lahodný šalát - Iowa - pre štíhlu líniu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    do šalátu môžete pridať aj varenú, alebo konzervovanú, kukuricu (ja som ju teraz nepoužil), alebo ňou nahradiť sóju; cibuľu som pokrájal na mesiačiky a

    Lahodný šalát - Iowa - pre štíhlu líniu (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    vložil ju do misy, spolu s fazuľkou

    Lahodný šalát - Iowa - pre štíhlu líniu (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    pripravoval som obed iba pre nás dvoch, tak som upiekol aj dva filety lososa, v tej najjednoduchšej verzii: rúru predohriať na 190 ºC / 375 ºF, filety dočistiť, umyť, vysušiť, posoliť, oMČekovať, uložiť na pekáč (kožou hore), pokropiť olejom, vložiť na 12´do vyhriatej rúry (v ½ čase zľahka otočiť kožou dole) = hotovo!!!

    Lahodný šalát - Iowa - pre štíhlu líniu (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    upečené zemiaky, jenská misa s pokrájanými ingredienciami, šťava z ½ citróna, olivový olej extra panenský (neľutujte, budete ho jesť bez tepelnej úpravy), soľ a MČK ako „zjednotené národy“

    Lahodný šalát - Iowa - pre štíhlu líniu (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    na tom jednom jedinom mieste, jemno_nežne zmiešané a ide sa „papať“

    Lahodný šalát - Iowa - pre štíhlu líniu (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    servírujeme ho s jogurtovým krémom, tak, ako je, na ľahko, ako studené predjedlo, alebo ako hlavné jedlo s pečeným filetom lososa, ozdobené halúzkou petržlenovej vňate a s jogurtovým krémom (pozri, prosím, titulný obrázok)! Pre zvedavcov ešte pridávam aj nutričné hodnoty jednej porcie, bez plátku lososa: 195 kalórií, 5 g proteíny, 25 g karbohydráty, 10 g tuk (1 g saturovaný), 1 mg choresterol, 5 g vlákniny, 6 g cukor, 288 mg sodium; 44 % cal pre tuk.

    Lahodný šalát - Iowa - pre štíhlu líniu (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

sracz
Potešenie je aj na mojej strane, hugacskám - myslel som, že niečo na "odľahčenie" nebude na škodu! Veď nie len mäsom je človek živý! Ďakujem Ti, @izabella929 a želám Ti šťastie a vo všetkom!
elysa
veru by som vôbec neohrdla, vyzerá výborne Tvoj šalát a tá rybka....
njdevil
otvaraj dvere, dragam, uz aj sadam na bicykel a pedalujem ku Vam na to paradne jedielko, Fingerliking potatos a lososa mozem aj tri krat denne:-)
marianne
toto sa Ti podarilo na 1* krochkala by som blahom,pri tomto recepte
cesminaz
salatik je urcite perfektny,vobec nepochybujem ;-)) ...s cesnakovym jogurtom iny ani nemoze byt ;-DD
sracz
Ďakujem Ti milá Izka_hugacskám za hodnotenie aj za prianie! … a vieš Ty, milá @izabella929 – ako to dobre padne – urobiť niekomu radosť, iba tak, sám od seba – sebou?
sracz
Nie iba vyzerá, ale hlavne chutí, milá @elysa – a naviac, všetko spolu, je to zdravé! Ďakujem Ti za pozornosť!
sracz
Pred priateľmi dvere nikdy nezamykám @njdevil milá; teší ma, že dbáš o svoje zdravie!

P.S.: … pán doktor, plzne mi činčila, čo mám robiť!? Prestaňte jazdiť na bicykli, vážená pani! -:))) -:))) -:)))
sracz
Von z KK a takoj_učkaj uroboc a zjesc!!! :-))) Ďakujem, že si, milá @frezia68 – vždy tam, kde si!
sracz
Tak neváhaj a zrealizuj, milá @marianne – je to naozaj chutné a zdravé! Ďakujem Ti za pozornosť aj za optimistický predpoklad!
sracz
Už som to bol dnes niekde niekomu napísal, milá @cesminaz – aj podľa mňa, nie iba podľa našich “skoro ebenových” spoluobčanov, je cesnak najlepšia zelenina, lebo jo ho cítiť po údenej domácej klobáske! V zdraví uži a zdravá tiež, aj po ňom, ostaň! :-)))
manya
tento recept ma zaujal, ukladám, pre našu skorovegetariánku skúsim spraviť, zaujala ma zelená sója,pestujem už roky sóju ale vždy ju nechám dozrieť, vyskúšam ju spraviť ako píšeš v recepte, len neviem, či niekde dostanem taký ocot.
sracz
Prekvapila si ma, milá @manya - ale zároveň potešila! Balzamický ocot určite dostaneš aj u nás doma, možno aj 10÷30 ročný, nenechaj sa odradiť ich vysokou cenou! Jedna fľaša Ti vydrží roky! Napr. na 1 kg očistených a pokrájaných záhradných jahôd, s práškovým cukrom, postačuje 1 PL; aj ja som potreboval čas a dnes sa bez jeho príchute nezaobídem!
manya
zaujal ma vek toho octu, mám doma ale bez udania veku, tak to nebude to pravé, skúsim pohľadať až sa vyberiem na tárajštreku, veď sója je ešte malá.
sracz
Stačí vyskúšať, milá @manya - trebárs len so 1/4 dávkou a ochutnať: Vek nerozhoduje, ale Tvoje chuťové kanáliky a stupeň maškrtnosti Tvojeho jazýčka! -:)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia