Foto: sracz
Koľko jazykov ovládaš, toľko razy si človek! Tak vravievala moja najmilšia pani Učiteľka SJ Margita Klímová. Keď som bol „prinútený“ vtlačiť do hlavy aspoň Zobraziť celý popisKoľko jazykov ovládaš, toľko razy si človek! Tak vravievala moja najmilšia pani Učiteľka SJ Margita Klímová. Keď som bol „prinútený“ vtlačiť do hlavy aspoň základy angličtiny, dostal som sa, vďaka mojej krajšej JA-lekárke, aj k časopisu WebMD. Aj lekárky majú (mali) mamky a jej bola naviac „diabetička“. V uvedenom časopise bol výkričníkom označený rcp „Cucumber, Fennel, and Fingerling Potato Salad With Yogurt Cream“. Málo som ho „dozdobil“, pridal filety lososa a teraz ho, super, ponúkam aj Vám!
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g (žlté) |
|
100 ml |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
300 ml |
|
4 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
250 g |
|
1 ks |
|
z 1/2 citrónu |
|
Zálievka (omáčka): | |
500 g |
|
6 - 7 PL |
|
2 - 3 strúčiky |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
dúfam uznáte, že už zoradená „prehliadková jednotka“ ingrediencií vzbudzuje k budúcemu jedlu hlbokú dôveru; teda aspoň u tých, ktorí dbajú o ladnosť svojej štíhlej línie, snáď aj u vegetariánov, o diabetikoch som sa už zmienil a „ortodoxným mäsožravcom“ veľkodušne pridávam plátok pečeného lososa (v pôvodnom rcp nie je uvedený a ja, po predchádzajúcej konzultáciu s odborníčkou, som rozhodol, ako som rozhodol)
-
2
začal som zemiakmi (Red Lady`s Fingers, ale druh, farba a veľkosť nie sú podmienkou); elektrickú rúru som nechal vyhriať na 180 ºC / 350 ºF a neolúpané umyté zemiaky som pokrájal na ½,
-
3
poukladal som ich do pekáča, posypal ich (od oka) soľou a čerstvo mletým čiernym korením (MČK), pokropil 1 PL oleja (odobral som ho z celkového množstva) a vložil do vyhriatej rúry na 30´ upiecť (v polčase som ich kuchyňskou lopatkou poobracal); po upečení som ich nechal vychladnúť
-
4
jogurtový krém, či zalievka, alebo omáčka, ale aj dressing v tejto úprave je chuťovo super! Príprava jednoduchá a po Vašom osobnom ochutnaní, mi zaiste dáte za pravdu, že je ho málo; aj ja som ho dorábal naviac! Na lopáriku som rozpučil, plochou stranou širokého noža, 2÷3 očistené strúčiky cesnaku (frajeri kuchári strúčik rozpučia aj s „predkožkou“ a potom ju prstami povyberajú; majstri „železní“ kuchári ich rozotierajú na podložke zo žraločej kože), posypal som ich potrebným množstvom soli a vzápätí, opäť plochou stranou noža, pár razy prepracoval; 500 g jogurtu (ja som použil, a neľutujem, grécky FAGE – prírodný) som vložil do sklenenej (porcelánovej) misky, pridal 5, 6, 7. … veľa PL čerstvých lístkov petržlenovej vňate, čerstvo oMČeKoval, z lopárika pridal „cesnakosoľ“, zľahka premiešal, zakryl celofánovou fóliou a uložil do chladničky
-
5
a teraz šup_šup, letom_svetom, v tempe foxtrotu: očistil som menšiu buľvu feniklu (vňať je silno aromatická a v kuchyni ju môžete použiť, čerstvú aj sušenú, „sólo“ alebo v kombinácii s inými bylinkami či zelinkami), rozrezal som ju „pozdĺž“, pokrájal na „gustušné Cé_čka“ a vložil do väčšej misy z jenského skla
-
6
to isté som urobil so stonkami zeleru,
-
7
s čerstvou neolúpanou ~ 210 mm uhorkou, z ktorej som pomocou PL vyškrabal jaderník (ten som priebežne zjedol, ale v šaláte by mohol vytvoriť veľa nežiadúcej tekutiny)
-
8
otvoril som krabicu (283 g) s mladou zelenou, už uvarenou, sójou (bôby) – tá v pôvodnom rcp uvedená nie je, ale ja som rozhodol ((ak takýto polotovar bôbov sóje „nesplašíte“, môžete si ho pripraviť v. r. {vlastnoručne} => ~ ¼ kg bôbov mladej sóje uvaríte v osolenej vode s 2÷3 strúčikmi cesnaku, bobkovým listom, guličkami čierneho a nového korenia – baj očko – do ½ mäkka, scedíte, vsypete do ľadovostudenej vody, alebo priamo do ľadu a studené (scedené, bez ľadu) premiešate s 1 PL kvalitného balzamického octa (ja používam taliansky 15 ročný 6 % Mazzetti Balsamic Vinegar of Modena) a hotovo))
-
9
všetko, po pokrájaní, postupne vkladal do misy k feniklu, očistil stredne veľkú červenú cibuľu, otvoril konzervu s pokrájanými luskami fazuľky (môžete použiť aj čerstvo uvarenú a vychladenú), pripravil soľ, MČK a extra panenský olivový olej
-
10
do šalátu môžete pridať aj varenú, alebo konzervovanú, kukuricu (ja som ju teraz nepoužil), alebo ňou nahradiť sóju; cibuľu som pokrájal na mesiačiky a
-
11
vložil ju do misy, spolu s fazuľkou
-
12
pripravoval som obed iba pre nás dvoch, tak som upiekol aj dva filety lososa, v tej najjednoduchšej verzii: rúru predohriať na 190 ºC / 375 ºF, filety dočistiť, umyť, vysušiť, posoliť, oMČekovať, uložiť na pekáč (kožou hore), pokropiť olejom, vložiť na 12´do vyhriatej rúry (v ½ čase zľahka otočiť kožou dole) = hotovo!!!
-
13
upečené zemiaky, jenská misa s pokrájanými ingredienciami, šťava z ½ citróna, olivový olej extra panenský (neľutujte, budete ho jesť bez tepelnej úpravy), soľ a MČK ako „zjednotené národy“
-
14
na tom jednom jedinom mieste, jemno_nežne zmiešané a ide sa „papať“
-
15
servírujeme ho s jogurtovým krémom, tak, ako je, na ľahko, ako studené predjedlo, alebo ako hlavné jedlo s pečeným filetom lososa, ozdobené halúzkou petržlenovej vňate a s jogurtovým krémom (pozri, prosím, titulný obrázok)! Pre zvedavcov ešte pridávam aj nutričné hodnoty jednej porcie, bez plátku lososa: 195 kalórií, 5 g proteíny, 25 g karbohydráty, 10 g tuk (1 g saturovaný), 1 mg choresterol, 5 g vlákniny, 6 g cukor, 288 mg sodium; 44 % cal pre tuk.
P.S.: … pán doktor, plzne mi činčila, čo mám robiť!? Prestaňte jazdiť na bicykli, vážená pani! -:))) -:))) -:)))