Lahodná fazuľa s párkom fotorecept

sracz - fotkasracz, 20. augusta 2013
Lahodná fazuľa s párkom (fotorecept)
Foto: sracz

Ďalšia nostalgická spomienka na moje detstvo! Časy, keď nás nachovali nie iba vlastné mamičky, ale aj mamky kamarátov, kamarátiek, spolužiakov, či susedov! Ferko, hybaj Zobraziť celý popisĎalšia nostalgická spomienka na moje detstvo! Časy, keď nás nachovali nie iba vlastné mamičky, ale aj mamky kamarátov, kamarátiek, spolužiakov, či susedov! Ferko, hybaj ku nám, volala ma, krížom cez dvor, Marikanéni! Varila som fazuľovicu a naša Ágika ju nechce jesť! Nuž čo, ja som sa nedal dva razy ponúkať, „obetoval som sa“! Fazuľa bola odjakživa pre mňa №1. Inokedy to zas bola fazuľa so spišskými párkami a domácim paradajkovým pretlakom, či iné dobroty. Ja som ju navaril podľa seba a chutila!

6-8
porcií
720/15 minút
príprava
69 minút
tepelná úprava

Suroviny

500-600 g
 podľa potreby
5-7 ks
1-2 ks
 podľa potreby
1 halúzka sušený
3-5 ks
6-10 ks pikantné
250-333 ml
200-250 ml
 podľa potreby (listy)
 podľa potreby alebo pečivo
 podľa potreby alebo vegeta
 podľa potreby
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    začneme už „včera“, keď vo vlažnej vode necháme celú noc „hajať_búvať“ dobrý ½ liter veľkej suchej fazule „caliber Ø 77“; ráno necháme „nastúpiť prehliadkovú čestnú rotu“ potrebných surovín,

    Lahodná fazuľa s párkom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    „zobudíme“ a scedíme napučanú fazuľu, vysypemu je do hrnca s čistou vodou, privedieme do varu, scedíme ju po druhý raz, vzápätí ju opäť vysypeme do hrnca s ďalšou čistou vodou, privedieme do varu a podľa technologického variantu @bubo_bubo62 ju scedíme aj po tretí raz; a teraz ju vylejeme do „finálnej“ čistej vody №4, pridáme bobkový list, halúzku suchého (ak máme, môže byť aj čerstvý) ligurčeka, sušenú feferónku (kto „nemôže“, nepridá) a necháme fazuľu, už bez „vyrušovania“ variť.

    Lahodná fazuľa s párkom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    keď je fazuľa do ¾ uvarená (Poznámka pre začiatočníkov: fazuľa pri miešaní ešte „klopká“ o drevenú varechu), pridáme paradajkový pretlak, pretlačené strúčiky cesnaku, až teraz oeMČeKujeme a posolíme (ja som dal „½ na ½ = half & half soľ/vegeta“); dovaríme už do úplného zmäknutia fazule (Poznámka pre začiatočníkov №2: fazuľa pri miešaní o drevenú varechu už „neklopká“). Vyberieme z hrnca bobkový list a ligurček! Z trošky vody ~ 1,5 dcl, paradajkového pretlaku (spravidla si ju odoberám z už hotovej „polievky“) a ~ 1 PL hladkej múky (ja som použil maizenu) pripravíme „zátrepku“, počas miešania vlejeme do variacej sa „polievky“, dochutíme podľa potreby (ja som pridal 1 ML kryštálového cukru) a ešte chvíľočku povaríme.

    Lahodná fazuľa s párkom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    tak a ostali nám už iba párky, pokrájané ~ 5 mm kolieska, ktoré vložíme do hotového „základu“ premiešame a vypneme zdroj tepla

    Lahodná fazuľa s párkom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na záver vmiešame lístočky čerstvej petržlenovej vňate; ja som jej mal asi 250 ml a pridal som aj halúzky na drobno pokrájanej vňate {príjemne „praská“ pod zubami a naviac obsahuje, okrem vitamínu C, aj telu potrebnú a prospešnú, vlákninu}

    Lahodná fazuľa s párkom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    servírujeme v hlbokom tanieri, za „horúca, či studena“, s domácim chlebom, alebo pečivom, posypané čerstvou „potrhanou“ bazaličkou voňavou; zvyšok, len ak ostane, preložíme do zaváracích pohárov (moje vidíte v pozadí na titulnej fotografii) a uskladníme v chladničke; vynikajúco chutí ako desiata, alebo obed odnesený v taške do práce!

    Lahodná fazuľa s párkom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    našu Varecha.sk som „reprezentoval“ aj na verejnom predvádzaní v špecializovanom obchode s kuchyňskými potrebami „Kitchen Collage“; varil som svoj variant fazuľovej nežnej polievky Paľka Mikulíka; musím sa už „polepšiť“ a uverejniť ju aj na našej „Vareške“!

    Lahodná fazuľa s párkom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

boise
Mňam tak s týmto rada "zhreším" :) už je v KK! a prisahám fakt, mať doma fazuľu tak už sa kúpe...
eviana
Milý @sracz , krásny recept s úžasným láskavým príbehom ako vždy od Teba... ja tiež fazuľu môžem vždy, v každej forme... ej nebudú nám kosti rednúť, fazuľa to istí :) Už teraz sa teším na "Nežnú fazuľovicu" Paľka Mikulíka v Tvojom podaní... poputuje ako aj táto rovno do mojej KK ... tlieskam :)
izabella929
@sracz...ke ď som čítala tvoje riadky fotopostupov, mala som pocit, že čítam rozprávku ako varila myšička kašičku...) úžasné...krásny a zrozumiteľný postup...no a teraz k tej fazuli...takto zaváranú s paradajkami nepoznám, ani som ju nikdy nejedla...takže chuťove úplná paráda a keďže švábky sa mi trošku urodilo, určite vyskúšam...ja nekupujem párky, použijem domácu neúdenú klobásku zn. čabajka..a potom napíšem, ako mi to chutilo na poprvý krát...)srdečná vďaka za recept.-)
ancicka
Podobne som to robieval aj ja,ale davala som klobásku"čabajku".No už dlhšie som to nerobila.Pripomenul si mi to a asi si urobím,lebo mám fazuľu ešte od vlani a treba už oberať novú.Vdaka .
natba
ty by si mal mat relaciu na tv paprika:-) ci kdekolvek inde, tolko ludskeho a normalneho slovenskeho varenia a rozpravania by sa malo "tesat" !
erikao
... bola mi divná tá kravata kým som si neprečítala komentár :e)) ... ale tie párky by možno chceli aspoň chvíľu povariť, či? no možno tieto nie, ale spišské... Určite vyskúšam (som si nemyslela, že Párky s fazuľou budem niekedy robiť :e)
frezia68
Pekné spomienky.....niekedy na čunder sme brali v konzerve Trenčianské párky a to boli chutné,vo fazuľke.Vtedy sme nezisťovali éčka a boli všeobecne obľúbené.Ale tie Tvoje by som aj hneď okoštovala ( a to som po večeri).....a tá fotka na záver ?Pekne prezentuješ ,máš *****
garanco
Fazuľu s paradajkovým pretlakom som ešte nevarila, ani o nej nepočula. Keď oberiem a vylúpem tú z tohtoročnej úrody, tak uvarím podľa Teba. Ibaže nebudem vylievať vodu z namočenia a prvého varenia fazule, nikdy to nerobím. Prečo to Ty tak robíš?
manya
už mi pomaly dozrieva veľká maslová fazuľa, vyskúšam.
lucina2222
aj ja ju robievam.. naučila ma moja mamička.. :) ja som si ju kúsok vylepšila podľa svojej chuti, a je výborná.. vedela by som jesť od rána do večera.. Vaša fazuľka je zas iná, originálna.. aj tú by som ochutnala.. s veľkou radosťou.. :)
sracz
Milá @boise a ja Ti ku ”zhrešeniu” dávam “rozhrešenie” a prajem dobrú chuť!
sracz
Múdre uvažovanie, hodné racionálne zmýšľajúcej dievčiny; srdečne Ťa, milá @eviana pozdravujem a ďakujem Ti za pozitívny „názor“ a predpoklad! Verím, že Ťa nesklamem!!! „Pýrim sa“ a veeeľmi!
sracz
Kde bolo, tam bolo, za 7 horami, za 7 dolami, … ďakujem Ti milá @izabella929 a som rád, že aj ja mám kóóónečne niečo nové pre Teba! Verím, že si zamaškrtíš aj so svojou čabajkou, à propos plníš ju do teľacích čriev?!
sracz
Gramotne „rozdumuješ“ milá @ancicka a ja Ťa srdečne pozdravujem Pod Kapitulom! Motorest „Koliba“ s vynikajúcimi Spišskými pirohami a gazdovskými bryndzovými haluškami je ešte vždy v prevádzke? Úprimnwe pozdravujem jeho personal s vysokou profesionálnou zručnosťou a všestrannou ochotou doslova „poslúžiť“ hosťom a zákazníkom!
sracz
Milá @natba dobre padne človeku čítať hrejivé slová Tvojeho hodnotenia a odporúčania! Zvlášť v dnešnej „pretechnizovanej“ dobe, keď spravidla je „človek človeku vlkom“!!!
sracz
Keď „repre, tak repre, ako sa patrí, teda aj s kravatou“!!! Bez obáv, milá @erikao robím tento rcp už od nepamäti a mám niekoľko desaťročné skúsenosti, že postačuje pokrájané párky pomiešať s horúcou fazuľou v „paraomáčke“ a ony do 5÷7´ sú povarené! … ale veď môžeš vyskúšať podľa seba a potom daj vedieť, prosím, ako chutilo! Srdečne pozdravujem a ďakujem za koment!
sracz
Srdečný pozdrav @frezia68 milá kočka vof PO! Na „Trenčianske párky … v konzerve“ si dobre pamätám, samozrejme, aj ja, boli super, tak ako véééééééľa ďalších „výrobkov“ v časoch našej mladosti! Škoda len, že sat oho nedočkali aj naše deti a hlavne vnúčence! … tak, jak še hutori u nas doma „parobek jak had s mašľu“!!!
sracz
Múdre rozhodnutie, milá Čaja @garanco = rozhodne vyskúšaj!!! Divím sa, že tento spôsob prípravy nepoznáš, lebo aj ja košický šrác „Podšibeňák“ ho mám od Marikanéni Gömöri_ovej (podnes na Slovenskej jednoty č. 2), iba som ho trošku „vyšperkoval“ podľa seba! Nuž a k tomu „zlievaniu“ vody, mám nemilé spomienky na osobný „trapas s hromom“ v r. 1969 v kine Úsmev a tak sa riadim „protinafukovacou“ radou našej milej a váženej „spoluročníky“ @sovka62 a „ono“ to funguje!
sracz
Dobre „špekuluješ“ milý Maňka @manya a uvidíš_pochutnáš si a neoľutuješ_ňeobanuješ!!!
izabella929
@sracz ...plníme do bravčových čriev...dala som recept teraz mám ju odfotenú v celosti...u nás robíme dlhéééé klobásky...)))
sracz
Páči sa mi, milá priateľka spolurodáčka @lucina2222 že sa učíš od svojej mamky! Podobne, ako Teba, dovolím si pozdraviť aj ju a všetkým Vám popriať pevné zdravie, šťastie a lásku u nás doma! Niekedy okolo 21. marca 2014, by som sa mal prechádzať po košickom „bakakorze“ a keď Ťa podľa foto pri Tvojom "niku" spoznám, tak sa, ak môžem, prihlásim! Zatiaľ ďakujem, sevas a ciao!
njdevil
Paradicka, ako vsetky Tvoje recepty a nezabudnutelne spomienky na detsvo..ja ju varim tak, isto, akurat, ze do nej stale " potiahnem " mojmu staremu z udiarne kusok udeneho maska...mnam! Pozdrav z New Jersey :-)
kimlo
Feri tak totok je naozajstna lahodka! Mama rovnake chute ale ako ma pznas, ja bt som si tam nejaku tu stiplavinu pridal... Na tej prezentacii Ti to pristane, Gordon Ramsey by Ti mohol robit kuchtika.. Davam plny pocet, postupujes bez straty desiatky ( to bol taky slogan z jednej TV show z cias bolsevika..). Uzasny recept!
kimlo
Z tej dotykovej klavesnice sa to tak zle pise!
garanco
@ šracko, ja tiež bývam na Slov. jednoty, ale Marikanény nepoznám - iste škoda. Možno to bude tým, že Mancinény a Kuštárnény a Mariškanény bývali, tak ako ja v tých skorších rokoch, v Krompachoch. Košice som poznala z detstva z prázdnin a teraz už 36 rokov so spomínanej ulice.
alex37
skvelý príbeh, ešte lepšie jedlo, výborné čítanie vašich príspevkov, šme še pobavili :-)
sracz
No veď práve preto tá moja, je moja, milá @njdevil lebo Tvoja je s údeným mäsom -:)))))))! Veľmi rád opätujem pozdravy „Ňúdžezákom na vihodze“!!! Na Skype som Ťa už dááááááávno oslovil ale Ty „ši furt, ňeznam čom, cicho“!

sracz
Srdečne Ťa pozdravujem @kimlo kamarát z najvernejších a ďakujem Ti za vynikajúci „postreh“ i porovnanie. O „štípľavine“ sa zmieňujem v 2. bode a rád ju používamE aj my, samozrejme nie v Tvojom Ø -:))) a aj uvedený „slogan“ z bývalých čias si naozaj dobre pamätám!

sracz
Ďakujem Ti za vysvetlenie @garanco milá, my sme bývali vo VSS bloku na Komenského, vtedy ešte č. 25 (žltý blok vedľa „trafiky“), nuž a ja od VIII/1963 BA La Franconi, Kutuzovky, Holešov, ….!

sracz
Veľmi ochotne prispievam k vylepšeniu dobrej nálady, ešte lepších ľudí, milá @alex37 => vrelo Ti odporúčam, nielen chváliť, ale aj uvariť a ochutnať!
ketty3811
aj ja určite vyskúšam,toto bude mojím chlapom chutiť.:-) samozrejme 5 hviezdičiek....
micanela
tak toto milujem - spomienka na detstvo ked mi robieval ocko
alexandra73
Tieto chvíle pri Tvojom jedle sa nedajú ani opísať. Si umelec nielen v kuchyni::: nech sa Ti darí...
garanco
Šracko (môžem Ťa tak osloviť?), dnes bola u nás na obed - veľmi chutila, ďakujem za recept? bude aj častejšie!:-))
(ako by to bolo, keby si recept trošku nepozmenil - ja som pridala na malé kocky pokrájané 2 zemiaky - viem, že môj drahý chce k fazuli vždy "pár" zemiačkov, výborne doplnili chuť polievky...)
garanco
...ten otáznik je tam iba náhodou, za slovom "recept" mala byť čiarka...
sracz
Tak sa mi to páči, milá @alex37 veľa zdaru ku „skúške“ a teším sa na Tvoj výsledok!

Ďakujem Ti @ketty3811 milá a želám dobrú chuť!

Rád som prispel k Tvojej spomienke, milá @micanela obaja sme mali to šťastie, mať sa od koho učiť pripravovať dobroty!

Ďakujem Ti milá @alexandra73 za všetky krásne slová, krásne šťastné dni, plné úsmevov, aj Tebe!

Dvojnásobné ĎAKUJEM, milá @garanco ten „nick“ som si zvolil ja sám, tak prečo by si ma takto nemohla oslovovať aj Ty, kamaláska na Varecha.sk! Ja som pridal rcp, ako ho pripravujem ja a kombinácie, variant a permutácie Teba, ako aj ostatných priaznivcov domácej gastronómie ma vždy dokážu potešiť!!!
askadaniela
A táto Tvoja lahodná fazuľka v spoločnosti spišských párkov, paradajok, vňatiek, a ostatných doplňujúcich ingrediencií si už hovie v pohárikoch, odpočíva v našej špajzke, aby bola pripravená, keď dostaneme chuť na niečo mňamózne pikantné a spomenieme si pritom na milého @Sracza :-)
cinkla
Hmmmm, poznam ja tuto fazulovicu tiez takto (ale radsej bez parok a klobas ), len namiesto tych troch zlievani vody dam ku fazuli varit saturejku ( Bohnenkraut po nem. ) a tak sa da nafukovaniu z fazule vyhnut. Ta Tvoja vyzera skvelo.
micanela
presne ako pises, krasna spomienka na detstvo - vdaka za recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia