Lahodná fazuľa s párkom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Ďalšia nostalgická spomienka na moje detstvo! Časy, keď nás nachovali nie iba vlastné mamičky, ale aj mamky kamarátov, kamarátiek, spolužiakov, či susedov! Ferko, hybaj ku nám, volala ma, krížom cez dvor, Marikanéni! Varila som fazuľovicu a naša Ágika ju nechce jesť! Nuž čo, ja som sa nedal dva razy ponúkať, „obetoval som sa“! Fazuľa bola odjakživa pre mňa №1. Inokedy to zas bola fazuľa so spišskými párkami a domácim paradajkovým pretlakom, či iné dobroty. Ja som ju navaril podľa seba a chutila!

6-8
porcií
720/15 minút
príprava
69 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. začneme už „včera“, keď vo vlažnej vode necháme celú noc „hajať_búvať“ dobrý ½ liter veľkej suchej fazule „caliber Ø 77“; ráno necháme „nastúpiť prehliadkovú čestnú rotu“ potrebných surovín,
  2. „zobudíme“ a scedíme napučanú fazuľu, vysypemu je do hrnca s čistou vodou, privedieme do varu, scedíme ju po druhý raz, vzápätí ju opäť vysypeme do hrnca s ďalšou čistou vodou, privedieme do varu a podľa technologického variantu @bubo_bubo62 ju scedíme aj po tretí raz; a teraz ju vylejeme do „finálnej“ čistej vody №4, pridáme bobkový list, halúzku suchého (ak máme, môže byť aj čerstvý) ligurčeka, sušenú feferónku (kto „nemôže“, nepridá) a necháme fazuľu, už bez „vyrušovania“ variť.
  3. keď je fazuľa do ¾ uvarená (Poznámka pre začiatočníkov: fazuľa pri miešaní ešte „klopká“ o drevenú varechu), pridáme paradajkový pretlak, pretlačené strúčiky cesnaku, až teraz oeMČeKujeme a posolíme (ja som dal „½ na ½ = half & half soľ/vegeta“); dovaríme už do úplného zmäknutia fazule (Poznámka pre začiatočníkov №2: fazuľa pri miešaní o drevenú varechu už „neklopká“). Vyberieme z hrnca bobkový list a ligurček! Z trošky vody ~ 1,5 dcl, paradajkového pretlaku (spravidla si ju odoberám z už hotovej „polievky“) a ~ 1 PL hladkej múky (ja som použil maizenu) pripravíme „zátrepku“, počas miešania vlejeme do variacej sa „polievky“, dochutíme podľa potreby (ja som pridal 1 ML kryštálového cukru) a ešte chvíľočku povaríme.
  4. tak a ostali nám už iba párky, pokrájané ~ 5 mm kolieska, ktoré vložíme do hotového „základu“ premiešame a vypneme zdroj tepla
  5. na záver vmiešame lístočky čerstvej petržlenovej vňate; ja som jej mal asi 250 ml a pridal som aj halúzky na drobno pokrájanej vňate {príjemne „praská“ pod zubami a naviac obsahuje, okrem vitamínu C, aj telu potrebnú a prospešnú, vlákninu}
  6. servírujeme v hlbokom tanieri, za „horúca, či studena“, s domácim chlebom, alebo pečivom, posypané čerstvou „potrhanou“ bazaličkou voňavou; zvyšok, len ak ostane, preložíme do zaváracích pohárov (moje vidíte v pozadí na titulnej fotografii) a uskladníme v chladničke; vynikajúco chutí ako desiata, alebo obed odnesený v taške do práce!
  7. našu Varecha.sk som „reprezentoval“ aj na verejnom predvádzaní v špecializovanom obchode s kuchyňskými potrebami „Kitchen Collage“; varil som svoj variant fazuľovej nežnej polievky Paľka Mikulíka; musím sa už „polepšiť“ a uverejniť ju aj na našej „Vareške“!